Skip to content

Ignalinos savanoriai: duoti būna kur kas maloniau, nei imti

Praėjusią savaitę Ignalinoje pradėjo veikti labdaros valgyklėlė ypatingai stokojantiems, gyvenimo kelią „pametusiems“, viltį ir tikėjimą praradusiems. Valgyklėlėje dirbančių (neatlygintinai) savanorių misija – atėjusius sušildyti ne tik karšta arbata, užkandžiu, bet ir geru žodžiu, ramiu pokalbiu ar net patarimu, siekiant padėti žmonėms susigrąžinti pasitikėjimą savimi, keisti įpročius ir ieškoti gyvenimo prasmės.

Ignalinoje, Atgimimo g. 8, Švč. Mergelės Marijos gimimo parapijos patalpose, kur kažkada buvo klebonija, dabar įkurtas „Carito“ vaikų dienos centras „Eldoradas“ ir labdaros valgyklėlė. Turbūt pats aukščiausiasis pasirūpino, kad šis namas taptų užuovėja stokojantiems dėmesio, meilės ir šilumos, mat ilgą laiką ketinto parduoti namo taip niekas ir nenupirko. Šiandien čia jauku, šviesu, švaru, kvepia dažais ir gerais darbais. 

„Kai tik atvažiavau į šią parapiją, galvoje sukosi mintis įsteigti tokį Dienos centrą Ignalinoje, nes Dienos centrą palikau Švenčionyse. Suradau bendraminčių, pagalbininkų, net partnerių Latvijoje ir štai…“, – sako kun. Vidas Smagurauskas. 

Europos regioninės plėtros fondas „Intereg“ finansavo „Carito“ iniciatyva vykdomą projektą „Ignalina ir Daugpilis prieš skurdą ir socialinę atskirtį“. Projekto tikslas – užtikrinti ir pagerinti ilgalaikes socialines paslaugas jauniems žmonėms Ignalinos ir Daugpilio regionuose, tokiu būdu siekiant didinti jų socialinę įtraukį, mažinti skurdą bei skatinti partnerių bendradarbiavimą ateityje. Projekto vertė – 169 745 tūkst. Eur. 

Pirmasis projekto etapas – patalpų sutvarkymas. Didžiuosius ir sunkiuosius darbus viduje atliko samdyti darbuotojai. O visa apdaila, laiptai, santechnika, terasa ir visos kitos buities detalės yra savanorių Valento ir Pauliaus Urbonų darbas. Išties viskas įrengta nepriekaištingai ir praktiškai. Tačiau koks gi namas be rūsio ir jo paslapčių. Kadaise tame rūsyje buvo laikyta anglis ir dyzelinas. Valentas su Pauliumi viską iškuopė, išvalė, užbetonavo lauko įėjimą, prakirto puikiai rūsį dekoruojančią arką į kitą patalpą, iš kurios laiptai veda į garažą ir į namo vidų, naujai išbetonavo grindis. Dar jame atsiras lentynų ir aruodų daržovėms ir konservams laikyti. Toks rūsys – kiekvienos gaspadinės svajonė. O Dienos centre jų tikrai netrūksta. Juolab, kad planuose – patiems savanoriams drauge su Dienos centro lankytojais auginti daržoves, prieskonius ir net… gėles. Šiam pastatui priklauso 12 arų žemės. 

Planai ir idėjos liejasi kaip iš Gausybės rago. Juolab, kad savanorių, turinčių minčių ir gebėjimų jas realizuoti, taip pat kasdien daugėja. Kelių savanorių ratelis, kuriam priklauso Onutė, Ramunė (Daugėliškis), Ligita, Edita, Astra, Gintautas (Ceikinėliai), Artūras, dvi Linos, Olegas vis didėja. Beveik visi šie savanoriai dirbantys, tik keli senjorai turi daugiau laisvo laiko. Kol kas jų misija – laukti ateinančiųjų į labdaros valgyklėlę 3 kartus per savaitę (komandomis), juos pavaišinti, pabendrauti, susitvarkyti patalpas ir perduoti estafetę kitiems. 

Pasak kun. V. Smagurausko, pastatas turi turėti rūpintoją. „Dar pačioje pradžioje numačiau, kad tinkamiausia tam būtų pirmoji mūsų savanorė Onutė Sokolovienė. Ji dabar ir kuruos visų savanorių veiklą, darbus“, – sakė kunigas.

Šiomis darbo dienomis jau sulaukta pirmųjų lankytojų. 

„Mes pasirengę priimti čia įvairaus likimo ir „pavidalo“ žmones. Mūsų atstūmimas, panieka žmogui, padariusiam klaidą, daro mus daug menkesnius už jo klaidą. Kas žino, gal čia, gurkšnojant arbatą, šnekučiuojantis ir akies krašteliu žvelgiant į Kančią (nukryžiuotąjį), įvyks stebuklas“, – tikisi O. Sokolovienė. 

Nevalia teisti, smerkti, atstumti… Šiandien mes sužvarbusiai ir pavargusiai širdžiai įpilame puodelį karštos arbatos. Bet niekada nežinome, ar neateis diena, kada mums patiems reikės tokios pačios arbatos. 

Dienos centro valgyklėlė dirba šeštadieniais, sekmadieniais ir pirmadieniais nuo 12 iki 14 val. Nebūkite abejingi, pakvieskite asmenis, kuriems tai gali būti svarbu!

Andriaus ARTEMJEVO nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje