Skip to content

Savivaldybės vadovai domėjosi ugniagesių darbu ir nauja technika

Vasario 1 d. savivaldybės meras Henrikas Šiaudinis ir mero pavaduotojas Laimutis Ragaišis apsilankė Ignalinos priešgaisrinėje gelbėjimo tarnyboje (PGT) ir rajono priešgaisrinės tarnybos Dūkšto komandoje, buvo apžiūrėti du ugniagesių įsigyti automobiliai: visiškai naujas ir modernia įranga aprūpintas „Scania“ bei už savivaldybės skirtas lėšas Dūkšto komandai nupirktas automobilis „Iveco“. Savivaldybės vadovams pristatyta ugniagesių veikla, gaisrų statistika.

Sunkioji gaisrų gesinimo ir gelbėjimo darbų autocisterna įsigyta įgyvendinant Utenos apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos projektą, kuris vykdomas pagal Latvijos ir Lietuvos bendradarbiavimo per sieną 2014–2020 m. programą INTERREG kartu su Visagino kolegomis ir partneriais iš Latvijos Latgalės regiono brigados. Automobilis kainavo 200 tūkst. 618 eurų, dar papildomai buvo nupirkta reikalingos įrangos ir asmens apsaugos priemonių ugniagesiams. Kaip sakė Ignalinos PGT viršininkas Juozas Kirka, ši trimis tiltais varoma autocisterna veža dvigubai daugiau vandens – net 6 tonas, taip pat 3 tonas putokšlio, yra moderni hidraulinė ir pneumatinė gelbėjimo įranga.

Neliko nuskriausti ir savivaldybei priklausantys rajono ugniagesiai. 2018 m. Ignalinos rajono savivaldybė skyrė 38 tūkst. eurų  rajono priešgaisrinei tarnybai. Dūkšto ugniagesių komandai buvo nupirktas padidinto pravažumo  gaisrų gesinimo automobilis „Iveco 95E21W“, tarnybinėms funkcijoms vykdyti – padidinto pravažumo lengvasis M1 klasės automobilis „Toyota RAV-4“. Savivaldybės vadovai nuvyko į Dūkštą, susitiko su šios komandos ugniagesiais ir apžiūrėjo gaisrų gesinimo automobilį. Kaip sakė rajono priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vadovas Mirekas Polita, šis automobilis naujesnis, greitesnis ir labiau pritaikytas ugniagesių darbui. Kaip minėta, artimiausiu metu techniką reikėtų atnaujinti Mielagėnų ir N. Daugėliškio komandose. Dūkšto ugniagesiai svečiams pasakojo apie sausio 31 d. miestelyje kilusį gaisrą, kuris nepridarė didelės žalos ir nebuvo nukentėjusių, laiku suspėta jį suvaldyti. Gaisras kilo dėl netinkamai įrengto kamino.

Savivaldybės vadovams buvo pateiktos Ignalinos PGT ir rajono tarnybos veiklos ataskaitos. Rajone 2018 m. kilo 105 gaisrai, atliktas 131 gelbėjimo darbas. Prevenciniais tikslais aplankyti 1537 būstai, įrengta 60 detektorių. Rajone pernai nežuvo nė vienas žmogus (Lietuvoje – 86). Pagrindinės gaisrų priežastys buvo netvarkingi šildymo katilai, elektros šildymo prietaisai, būta ir padegimų. 

Kalbėta ir apie valstybinės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pertvarką. Iš 10 buvusių apskričių valdybų liko 5. Panaikinta ir Utenos apskrities priešgaisrinė gelbėjimo valdyba, kuriai priklausė Ignalinos PGT. Nuo š. m. sausio 1 dienos Ignalina pavaldi Panevėžio valdybai. 

Ignalinos rajono priešgaisrinės tarnybos ugniagesių komandos 2018 m. vyko į 207 iškvietimus. Kartu su Valstybine priešgaisrine gelbėjimo tarnyba užgesino 37 gaisrus, savo pajėgomis užgesino 42 gaisrus. Tarnyba 13 kartų vyko į kaimyninius rajonus gesinti gaisrų ar vykdyti gelbėjimo darbų. Navikų kaime ugniagesiai atgaivino iš gaisro išneštą be sąmonės buvusį žmogų.   

2018 m. rajono priešgaisrinės tarnybos ugniagesiai kartu su Ignalinos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos ugniagesiais dalyvavo mokomose, taktinėse pratybose. Tarnybos ugniagesiai (18 darbuotojų) dalyvavo pagalbos teikimo staigios mirties ištiktam žmogui kursuose.  Visose komandose buvo vykdomos teorinių, praktinių įgūdžių patikros.

Ignalinos rajono tarnyba atliko kai kuriuos remonto darbus, įsigijo ugniagesių kostiumų, įrangos. Linkmenų ugniagesių komandos pastato nuotekų sistema prijungta prie centralizuotų nuotekų tinklų. Komandos patalpose įrengtas dušas ir tualetas. Suremontuotas pagalbinis pastatas. Didžiasalio ugniagesių komandos budėjimo ir pagalbinėse patalpose vidaus  remonto darbai. Dūkšto ugniagesių komandos patalpose pakeista stogo danga, durys, pakeista sienų pakala, suremontuotas ūkinis pastatas (malkinė). Didžiąją dalį minėtų remonto darbų atliko tarnybos darbuotojai – ugniagesiai gelbėtojai. 

Meras H. Šiaudinis pasidžiaugė ugniagesių profesionalumu, darbštumu, aktyviu prevenciniu darbu, taip pat geru valstybinės tarnybos aprūpinimu ir  apgailestavo, kad tuo negali pasigirti rajono komandos, tačiau ir čia po truputėlį vyksta atsinaujinimas, o  kiekvienais metais bus ieškoma lėšų turimai technikai modernizuoti.

Autorės nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje