Skip to content

Apie kvotas ir raganavimus

Apsidairai ir matai, kad tavęs visiems reikia. Na, sakykim, premjeras Saulius Skvernelis susitiko su Izraelio premjeru Benjaminu Netanjahu, ir jo sakoma kalba buvo verčiama į anglų kalbą. Žurnaliūgos sujudo: kaip tai – premjerui vertėjo į anglų kalbą prireikė.

Gerai, kad sujudo, bet priežastį galėjo kitą nurodyti. Juk viskas tik todėl, kad premjeras gero patarėjo neturi. Jeigu aš būčiau patarėjas, būčiau pasakęs jam taip: Sauliau (čia aš kaip patarėjas vardu kreipiuosi), kam tau ta anglų kalba? Nusivežk žmogų, mokantį Izraelio valstybinę kalbą – hebrajų, ir tegul verčia. Benjaminas tau – angliškai, o tu jam (per vertėją, žinoma) – hebrajiškai.

Štai kaip reikėjo daryti, premjere. Čia ir pagarbą žydams būtum parodęs, ir dar pamokęs, kad kitą kartą Benjaminas lietuviškai kalbėtų ar vertėją į lietuvių kalbą susirastų. Izraelyje tai tikrai ne problema.

Bet į patarėjus manęs niekas neims. Ne todėl, kad protingo žmogaus (kas katinui uodegą pakels) nereikėtų – sako, ten irgi kvotos, ir nežinia, ko dabar Vyriausybei reikia: vyro ar moters. Laikai atėjo, ar ne?

Nors, kita vertus, tautai tokie dalykai seniai žinomi, net tai progai tinkama patarlė yra – pagal rūbą sutinka, pagal protą išlydi. Pagal rūbą – matyt, dabar žiūrima, sijonas ar kelnės (nors čia irgi galima apsigauti). O išlydi – tai išmeta? Kažin, buvusiai ministrei Jurgitai Petrauskienei ši patarlė irgi tinka?

Bet kas gali pasakyti, kas ten, Vyriausybėje ar kur kitur, darosi. Ne, nemanykite, žinias aš ir klausau, ir žiūriu, bet kartais taip norisi sužinoti, kas iš tikrųjų vyksta. Štai praėjusį sekmadienį įsijungiu LRT radiją – žinia, skaitoma pirmiausia, yra ta, kad kažkur kaime rasti vyro ir moters kūnai be smurto žinių, ir aplinkybės tiriamos. Suprask, žmogau, kad nieko svarbesnio nei Lietuvoje, nei pasaulyje neįvyko.

Gal iš kitų laidų ką nors įdomesnio galima sužinoti? Sakysim, įsijungęs „Viduramžius su Rūta“. Visokie būrėjai, astrologai, ekstrasensai ir šiaip raganos tau tuoj nupasakos, kas Lietuvos laukia. Saviškių jau nebeužtenka, tai šarlatanus iš „artimojo ir tolimojo“ užsienio veža, o tie, į nuotrauką pasižiūrėję, išpranašauja, kas ko laukia.

Ir nežinau, ar jiems vieną kartą sumokama, kitą – ne, ar jie tiesiog užmiršta, ką prieš metus ar dar seniau, prieš ketverius, prieš praėjusius rinkimus šnekėjo, bet kažkodėl pranašystės skiriasi. Arba ne tie aiškiaregiai kviečiami.

Gal iš Rusijos reikėtų pasimokyti? Ten praėjusios savaitės pabaigoje raganos susirinko į šabašą Maskvos centre, kad pakeltų prezidento Vladimiro Putino reitingą ir prakeiktų jo priešininkus bei užtrauktų visokias negandas.

Lietuvos raganos irgi galėtų ką nors panašaus sugalvoti, jeigu atsiras jų paslaugų pageidaujantis kandidatas į prezidentus, pasirengęs materialiai paremti raganišką galią. Ir nereikia svetur pranašų ieškoti, visiškai savų raganų užtektų. Kiek jų iš tikrųjų yra, sunku pasakyti, tik pavyko sužinoti, kad 2002 m. jų buvo apie 80. Net jeigu per tą laiką jų nepadaugėjo, visiems kandidatams per akis užteks.

Raganų kvotų pas mus dar nėra, bet jeigu viskas taip klostysis… Pirmiausia turėtų atsirasti Raganystės ir raganavimo ministerija. Dėl jos buvimo vietos didelių ginčų neturėtų kilti, aišku, tokią ministeriją reikės įkurdinti Šatrijos kalno papėdėje, tada išlaidos kelionėms į šabašus mažesnės bus.

Be to, kitose ministerijose irgi reikės raganų – kad planai būtų vykdomi ir ministrų anksčiau laiko niekas iš darbo nemestų. Čia jau reikės kvotų, reikės spręsti, ar raganos bus viceministrės, ar tenkinsis kokio departamento vadovo kėde.

Moterų kvotas jau minėjau: jos reikalauja pusės postų. Dar reikės tolerantiškai skirti aukštus postus iškrypėliams šlykštukams. Dar (būkim tolerantiški iki galo) asmenims su proto negalia. Dar kokių nors kvotų atsiras.

Sakote, tolerancija turi turėti proto ribas? Kaip tas ribas suvoksime. Sekmadienį girdžiu: Ženeva uždraudė valstybės tarnautojams darbe nešioti religinius simbolius. Sakykime tiesiai: kryželio nešiojimas beveik prilyginamas nusikaltimui, nes tai žeidžia kitatikius, vėlgi sakykime tiesiai – musulmonus.

Sulauksime, kad ir seksas bus uždraustas, nes tai žeidžia impotentus.

Taigi kvotos tiesiog neišvengiamos. Todėl be Raganystės ir raganavimo ministerijos ir Raganų skyriaus šiaip kiekvienoje ministerijoje, be vyriausiosios raganos patarėjos Vyriausybėje neapsieisime. Kas šalį tvarkys – tik raganos.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje