Skip to content

Ignalinoje „plinta“ pavežėjai

Akylesni rajono gyventojai turbūt jau pastebėjo važinėjančius automobilius su užrašu „Pavežėjo paslauga“ ir kitokiais skiriamaisiais ženklais. Kai kurie dar smalsauja, kas tie pavežėjai? Kiti apskritai suka galvą, kaip Ignalinoje vakare „pasigauti“ taksi? O patys taksistai ir pavežėjai piktinasi, kad nėra jiems deramos vietos „bazuotis“, o jų galimiems klientams nėra kur laukti. 

Kas tie pavežėjai?

Tai individualią veiklą vykdantys vairuotojai, pervežantys žmones iš vieno taško į kitą. Skirtumas tarp jų ir taksistų iš esmės jaučiamas tik jiems patiems, mat taksistams keliami daug didesni reikalavimai automobilio techninei apžiūrai ir taksometro patikrai, vairuotojo sveikatos būklei. O štai pavežėjai taksometro neturi. Jie skaičiuoja kilometrus kitu būdu ir keleiviams išrašo sąskaitą. 

Pavežėjai pirmiausia registruoja veiklą VMI, tada savivaldybėje gauna liudijimą, leidžiantį jos teritorijoje vykdyti šią veiklą, ir pirmyn.

Negarbinga konkurencija

Susisiekėme su vienu iš pavežėjų, vežančiu keleivius už atlygį mūsų rajone, Linu Papinigiu. Tokių pavežėjų Ignalinoje yra trys. Pasak L. Papinigio, kol kas labai sudėtinga pradžia, nes žmonės nesupranta, kas mes esam ir ką mes darom. „Nėra ir konkrečios vietos, kur galėtume laukti keleivių, ar keleiviai lauktų mūsų parvažiuojančių. Prie geležinkelio stoties yra toks nutręšęs TAKSI ženklas, tačiau jis skirtas taksistams. Mes stovime nuošaliau. Bet žmonės pirmiausia bėga pas vieną iš taksistų, tada jis susisodina visas moterėles ir daro ekskursiją po Ignaliną. Mat jam svarbu pasiimti visus klientus, nesvarbu, kad jie važiuoja skirtingomis kryptimis. Žmonės to nežino. O taip daryti draudžia taisyklės. Be to, kaip teisingai apskaičiuosi, kiek žmogus turi susimokėti už paslaugą? Kita vertus, važiuoti į Kazitiškį pro Ceikinius savotiškai malonu, tad gali už tai ir kiek daugiau susimokėti, o gal mažiau. Renkantis pavežėjo paslaugą, kaina už kilometrą yra stabili – 0,70 Eur. (į abi puses, nes į kainą įskaičiuojama ir pavežėjo grįžimas atgal)“, – pasakoja L. Papinigis.

Kaip susirasti pavėžėją?

Dienos metu greičiausia pavežėją galima susirasti kažkur geležinkelio stoties teritorijoje. Reikia ieškoti automobilių su geltonais lipdukais ar kitais skiriamaisiais ženklais. Mirga pavežėjų skelbimai ir laikraščiuose bei facebooke.Neseniai atsirado informacija ir Turizmo informacinio centro sistemoje. Nors protingiausia būtų kartą pastebėjus pavežėją, įsivesti jo kontaktus į savo mobilųjį telefoną, kad prireikus šios paslaugos, neerzintum draugų ir pažįstamų, ieškodamas pagalbos. Skambutis, kelionė, pinigai – ir tu jau reikiamoje vietoje.

Prašymas savivaldybei

Galime ginčytis, ar mums reikia, ar mes norime, kam priklauso, o kam ne. Tačiau sutikite, viskas, kas susiję su mūsų Ignalina, yra visų mūsų reikalas. Vietos gyventojai įpratę prie visko, bet jei mes tikimės populiarumo ir lankomumo, privalome visais atvejais elgtis svetingai. Turbūt tikrai nebūtų per daug dėmesio, jei taksistams ir pavežėjams būtų skirta konkreti laukimo vieta, tam skirtoje vietoje atsirastų tvarkingi ženklai, o jei dar būtų koks kuklus suolelis šalia ženklo ir šiukšliadėžė. 

Ignalinos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Donatas Mačys patikino, kad artimiausiu metu bus sprendžiamas šis klausimas. 

J. Baltakio nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje