Skip to content

Profesionali burnos higiena pasiekiama ir poliklinikos pacientams

Ignalinos rajono poliklinikoje pradėta teikti nauja paslauga, kurią nuo 2019 m. sausio 1 d. kompensuoja Valstybinė ligonių kasa. Iki šiol šią paslaugą gaudavo tik UAB „Ignalinos sveikatos centras“ pacientai.

Į rajono poliklinikos medikų gretas įsiliejo naujas komandos narys, nuo šiol teiksiantis ir naują paslaugą. Į pagalbą ir odontologams, ir rajono gyventojams atėjo profesionali burnos higienistė Edita Dindaitė.

Gydytojos odontologės Marinos Romanovskajos teigimu, atėjusi specialistė labai palengvins visos odontologines paslaugas teikiančios komandos darbą. Nors atlikti burnos higieną gali ir pats gydytojas-odontologas, tačiau tegalėdamas vienam pacientui skirti 30 min, jis negali tinkamai ir kruopščiai atlikti itin svarbios burnos higienos, kuri trunka iki pusantros valandos. O ją atlikti tiesiog būtina. Be to, gydytojui privalu gydyti ir niekas kitas to nepadarys.

Kadangi nuo sausio 1 d. šią paslaugą gyventojams apmoka ligonių kasos, tereikia susimokėti už vienkartines medžiagas, naudojamas procedūros metu.

Dažnas pagalvoja, jog ši procedūra – tik dar vienas mados klyksmas, tačiau higienistė sako, kad tai – būtina burnos ligų profilaktika. Kadangi niekas daug apie tai nekalbėjo, o gydytojai pagal galimybę patys sudėtingesnius atvejus tvarkydavo, tai dabar, pradėjus apie tai kalbėti, atrodo, kad čia kažkas naujo, išgalvoto, nereikalingo ir pan.

Šią procedūrą reguliariai turi atlikti kiekvienas žmogus, turintis dantukų, bent du kartus per metus. Rūkantys ir geriantys kavą – kas 3–4 mėn. Vaikams ji rekomenduojam nuo 16 m., nebent yra labai prasta dantukų būklė.

Daugelis dėl skubėjimo ar kitų priežasčių burnos priežiūrai neskiria pakankamai laiko. Be to, kasdienė dantų priežiūra namuose ne visiems padeda visiškai apsaugoti dantis, tad bent jau burnos higienistės ar jūsų odontologo konsultacija tikrai būtina.

Edita bakalauro studijas baigė Utenos kolegijoje ir į Ignaliną sugrįžo jau turėdama patirties. Prieš tai mergina dirbo odontologijos klinikoje, o dabar, kaip sako ji pati, patirtis vis stiprėjanti su kiekvienu pacientu. Kol kas stabilaus darbo grafiko higienistė neturi, nes dalijasi darbo vietą su gydytojais-odontologais, todėl registruotis burnos higienos procedūrai galima užsukus į 103-iąjį odontologijos kabinetą.

Nepakankama burnos priežiūra sukuria palankią terpę infekcijų vystymuisi. Pastarųjų dešimtmečių klinikiniai tyrimai patvirtino, kad dantenų uždegimas gali būti diabeto, širdies ligų priežastimi. Rūpinkimės savo sveikata iš anksto!

Daugiau apie burnos higiena galite skaityti ir susipažinti su dažniausiai užduodamais klausimais galite dantuhigiena.lt

Ignalinos TV nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje