Skip to content

Svarbi informacija alergiškiems gyventojams

MI informacija

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras informuoja Lietuvos gyventojus, kurie yra alergiški beržinių šeimos augalų žiedadulkėms, kad didelėje Lietuvos dalyje žydi alksniai ir lazdynai, ir siūlo ateinančiomis kovo mėnesio dienomis kuo mažiau laiko praleisti gryname ore. 

Alksnių ir lazdynų žiedadulkių koncentracija ore labai aukšta ir artimiausiu dar didės. Žiedadulkės – tai išorinis aeroalergenas, jautriems asmenims sukeliantis alerginio rinito (slogos) požymius. Moksliniais tyrimais nustatyta, kad įjautrinti gali 100 žiedadulkių/m3

Remiantis Personalinės alergijos simptomų prognozavimo sistemos interneto svetainėje paskelbta informacija, šiuo laikotarpiu saulėtomis valandomis alksnio žiedadulkių koncentracija gali būti didesnė nei 1500 žiedadulkių/m3. Alergenų krūvį taip pat didina lazdynų barstomos žiedadulkės. Prognozuojama, kad gali sustiprėti ir kryžminės alerginės reakcijos maistui (obuoliams, morkoms, riešutams ir pan.).

Norėdami sužinoti, kaip žiedadulkės veikia Jūsų sveikatą, naudokite PASYFO programėlę. Pildykite joje esantį žiedadulkių dienoraštį ir gausite Jums asmeniškai apskaičiuotą alergijos riziką. Jei norite sužinoti, kokia alergijos rizikos situacija Europoje, apsilankykite http://pasyfo.lt/alergijos-prognoze/prognoze/.

Taip pat siūlome stebėti savo sveikatą naudojant PASYFO programėlę (Androidar iOS).

Lietuvoje žiedadulkių kiekis ore nuolatos stebimas Šiaulių universiteto aerobiologų. Jų tyrimo stotys turi naujausias specializuotas žiedadulkių gaudykles. Tyrimo metodai standartizuoti pagal Tarptautinės aerobiologų asociacijos nustatytus reikalavimus. Žiedadulkių kiekis ore analizuojamas mokslo ir oro alergeninės situacijos analizės tikslais. Prognozės teikiamos pasitelkiant SILAM, MACC ir kitus modelius.

Informaciją pagal pasyfo.lt duomenis parengė Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro Aplinkos sveikatos skyriaus visuomenės sveikatos specialistė Ramunė Poliakovienė

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje