Skip to content

Gal pabandom užsiauginti batatų?

Globaliai šiltėjant klimatui ir mūsų geografinėje juostoje atsiranda vis daugiau entuziastų, savų sklypų valdose norinčių auginti egzotinių (pagal S. Obelevičių – modernių) augalų. Praėjusio mėnesio sodybos skyrelyje rekomendavau susidomėti šeferdijos kultūra. Šį kartą norėčiau retųjų augalų entuziastus paraginti paeksperimentuoti, bandant užsiauginti batatų.

Batatas arba saldžioji bulvė – vijoklis iki 3–5 m ilgio, vijoklinių šeimos augalas, kilęs iš Centinės Amerikos. Reikia pastebėti, kad batatas arba saldžioji bulvė turi dar vieną lietuvišką pavadinimą – batatinis sukutis. Suprantama, geriau turėti vieną, beveik visame pasaulyje vartojamą batato vardą, kuriam, kaip ir bananui, nereikėtų kitų sinonimų. Kultivuojamas plačiai atogrąžų, subtropikų juostoje, užauginama daugiau nei 100 milijonų tonų šakniagumbių, daugiausia Kinijoje – daugiau nei 80 mln. tonų. Galima paminėti, kad šiltų kraštų šalyse vietoj mūsų bulvių auginamos įvairios krakmolingos kultūros: jamsai, manijokos, gumbiniai kiškiakopūsčiai ir kitos.

Batatai vertinami dėl maistinių medžiagų gausos, jų gero įsisavinimo ir itin daug įvairių vitaminų, didelio kaloringumo – iki 1,5 karto didesnio nei bulvės. Batatų minkštimas būna nuo baltos iki raudonos spalvos, priklausomai nuo veislės. O jų yra daug, gumbai sveria nuo 200 g iki kelių kilogramų. Pastaraisiais metais prekybos centruose ši daržovė ne retenybė. Tik mūsų burnoms dar neįprastas skonis. Ateityje, tikriausiai, turėsime priprasti  ne tik prie egzotinių kultūrų skonio, bet ir prie įvairių vabzdžių vartojimo savo mityboje.

Na, o kas norėtų išbandyti užsiauginti batatų savo sklypuose, tai galima padaryti dviem būdais. Pirmu atveju – gumbus pjaustome 5–6 cm griežinėliais ir laikome šiltame vandenyje arba pusiau įkastus substrate indeliuose temperatūroje nuo plius 17 laipsnių iki 30 laipsnių. Po 1–1,5 mėn. sudygusius daigus reikia perkelti į šiltnamį. Esant šiltai vasarai, kaip pernai, ir atvirame grunte su agroplėvele iki rugsėjo pabaigos galima tikėtis derliaus. Patyrę augintojai rekomenduoja geriau pirkti išaugintus daigus veislės ,,Erat“ su baltu minkštimu. Pasodinus šiltnamyje ir gausiai laistant, galima tikėtis iš kero gauti iki 10 kg gumbų. Norintiems išbandyti batatus auginti, reikėtų dėl daigų balandžio pabaigoje kreiptis į A. Visockienės ūkį ,,Sodo rožė“ (internetinę prekyba), esančio prie Kauno.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje