Skip to content

Pirmieji pavasario grybai

MI informacija

Pavasario pradžioje grybų sezonas jau prasideda. Pamiškėse, vos tik nutirpus sniegui, pasirodo briedžiukai ir bobausiai, pirmieji pievagrybiai, ausiagrybiai ir netgi beržų bei ąžuolų grybai, kurie yra valgomi, nors ir ne ypač skanūs. Patys skaniausi ir populiariausi, labiausiai pažįstami pavasariniai grybai: briedžiukai ir bobausiai.

Briedžiukai 

Briedžiukai (mūsų miškuose jie gana reti) užauga iki 15 cm aukščio. Briedžiukų kepurėlės gali būti apvalios, kūginės ar kiaušinio formos. Briedžiukai gali būti šviesiai rusvos ar beveik juodos spalvos. Beje, briedžiukų yra įvairių rūšių, tačiau jie, nors ir nepanašūs vieni į kitus, yra valgomi. Briedžiukai yra panašūs į susiraukšlėjusią odą. Briedžiukų koteliai – balti, kurie po kurio laiko pagelsta. 

Kur auga briedžiukai?Briedžiukai auga miškuose ir pamiškėse. Šie grybai mėgsta šviesias, saulėtas vietas. Šių grybų galima rasti išilgai kelių, o kartais net ir soduose. Dažniausiai briedžiukai auga šalia tuopų, drebulių ir alksnių. Briedžiukus galima rinkti balandžio-gegužės mėnesiais.

Kaip ruošti briedžiukus? Briedžiukai nėra toksiški grybai, tačiau neretai juos painioja su bobausiais, kuriuos reikia gerai termiškai apdirbti. Briedžiukus patariama 1-2 valandas išmirkyti šaltame vandenyje, vėliau virti 20-30 minučių. Tada tik briedžiukus galima kepti. Briedžiukai labai skanūs su grietine ir svogūnais.

Bobausis
Bobausis
Bobausiai 

Bobausiai yra panašus į galvos smegenis, nors kai kas jų kepurėles lygina su graikiniais riešutais. Kartais bobausių kepurėlės būna kumščio dydžio ar net didesnės. Jos būna įvairių spalvų, nuo šviesiai iki tamsiai rudos. Bobausių koteliai yra labai trumpi. Bobausiuose yra toksiškos medžiagos giromitrino, kurios kai kurie žmonės netoleruoja. Džiovinant, giromitrinas išgaruoja, todėl bobausiai tampa netoksiški.

Kur auga? Bobausiai auga pušynuose, kirtimuose ir gaisravietėse. Nors gali augti ir atvirose lapuočių miškų vietose. Bobausių galima rasti nuo ankstyvo pavasario iki gegužės mėnesio. Kartais bobausiai pradeda dygti net ir atšilusiomis žiemos dienomis. Bobausiuose yra žmogui pavojingų toksinių medžiagų, todėl prieš kepdami ar troškindami šiuos grybus privalote išvirti, nuovirą išpilti, grybus perplauti šaltu vandeniu ir dar kartą pavirinti bent 10 min. Vėliau bobausius galite troškinti su padažu. Toksiškesni yra puveningoje ir derlingoje dirvoje augantys bobausiai, o smėlėtame ir sausame dirvožemyje grybai mažiau toksiški.

Gydomosios bobausių savybės

Šie grybai yra mažai kaloringi, nes 100 g tėra tik 20 kilokalorijų. Verdant 10 min., giromitrinas suyra ir pasišalina į vandenį, todėl nuovirą reikia išpilti ir dar kartą grybus pavirti 10 min. Bobausiuose yra įvairių cheminių junginių, kurie panaudojami liaudies medicinoje: malšina skausmus: šias savybes nulemia grybuose esančių hormonų sudėtis. Tonizuoja: gerina apetitą; normalizuoja kasos darbą.

Bobausiai priskiriami sąlyginai valgomų grybų grupei, nes netinkamai paruoštais grybais galima apsinuodyti. Bobausių negalima vartoti nėščioms moterims, sergantiems sunkiomis širdies ir kraujotakos ligomis, krūtimi kūdikius maitinančioms moterims, vaikams iki 12 metų, kai kuriems asmenims, kurie individualiai netoleruoja šių grybų.

Bobausiais galima gydyti: nugaros ir sąnarių ligas: artritą, radikulitą, podagrą, artrozes, osteochondrozę, reumatą ir kt.,neuralgiją, miozitą (raumenų uždegimą), patologines kasos ligas.

Spiritinis bobausių antpilas.Spiritinė bobausių ištrauka yra toksiška, todėl tinkama tik išoriniam gydymui. Šiuo antpilu patariama įtrinti nugarą, sąnarius, krūtinės ląstą (malšinant kosulį). Prieš ruošiant šį antpilą, bobausius reikia išdžiovinti ir susmulkinti. 2,5 valgomojo šaukšto džiovintų bobausių miltelių užpilkite 0,5 litro degtinės, sandariame inde šaldytuve palaikykite dvi savaites. Šioje ištraukoje drobinį audeklą pamirkykite ir uždėkite ant skaudamos vietos, šiltai apvyniokite vilnone medžiaga. Tokiais kompresais patariama gydytis tol, kol pranyks skausmai.

Įdomūs faktai apie bobausius.Lotyniškasis bobausių pavadinimas gyromitrayra kilęs iš senovės graikų kalbos ir reiškia apvalus ir galvos tvarstis. Bobausius draudžiama pardavinėti Italijoje. Anglijoje bobausius vadina dramblių ausimis ir grybu – galvos smegenimis. Iš bobausių gaminami papildai regėjimui gerinti.

Naturfoto nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje