Skip to content

Dar kartą apie autonominius dūmų detektorius

MI informacija

Tikriausiai nėra stipresnio argumento namuose įsirengti dūmų detektorių, negu išgelbėta gyvybė. Mūsų rajono Kelpučių k. gyventojas A. Genys gali tai patvirtinti. Prieš kelis mėnesius, naktį, namuose kilus gaisrui, vyrą pažadino dūmų detektorius. Nors pastato atvykusiems ugniagesiams gelbėtojams, deja, išgelbėti ir nepavyko, tačiau automobilis ir netoliese stovėjęs medinis ūkinis pastatas – apsaugoti! Prieš savaitę, paryčiais, kilus gaisrui sodo namelyje taip pat mūsų rajone, iš miegų žmones prikėlė taip pat suveikusi priešgaisrinė signalizacija ir dūmų detektoriaus garsas. Nuostoliai buvo minimalūs, sudegė tik elektros skydelis. 

Panevėžio rajone, daugiabučio bute įsiliepsnojus gaisrui, pradėjo veikti kaimynės dūmų detektorius. Šaižus prietaiso garsas atkreipė gyventojų dėmesį ir šie iškvietė pagalbą. Atvykę ugniagesiai iš buto, kuriame kilo gaisras, išnešė dar sąmoningą vyrą. Viskas gerai, kas baigiasi gerai, tačiau tai tik dar vienas įrodymas, kad dūmų detektorius reikalingas visuose būstuose – ir individualiuose namuose, ir butuose. Daugiabučių gyventojai dažniausiai sako: „Neturiu krosnies ar židinio. Kam man dūmų detektorius?“ Primename, kad gaisras gali kilti dėl įvairių priežasčių, o daugiaaukščiuose jis gali išplisti ir į kitus butus! Todėl dūmų detektorių reikia įsirengti ir bute.

Kilus gaisrui, dūmai kyla į viršų, ir kadangi dūmų detektorius sumontuotas ant lubų – jis sureaguoja ir pradeda skleisti garsus, atkreipiančius gyventojų dėmesį. Šitaip suteikiama galimybė saugiau evakuotis iš namo arba jeigu gaisro židinys nedidelis – imtis veiksmų jį gesinti.

Jau kelerius metus ugniagesiai gelbėtojai lanko gyventojus, vykdydami akciją „Gyvenkime saugiai“, jos metu pildoma gaisrų prevencijos akcijos „Gyvenkime saugiai“ anketa, dalinami lankstinukai, žiūrima, ar tvarkingos krosnys ir kiti šildymo įrenginiai, ar jie tinkamai eksploatuojami, ar tvarkinga elektros instaliacija, elektros prietaisai, ar įrengti autonominiai dūmų detektoriai, ar jie veikia ir ar gyventojai žino kaip elgtis kilus gaisrui.

Per šių metų beveik 3 mėnesius rajone jau aplankyti 400 gyvenamųjų būstų. Autonominiai dūmų detektoriai įrengti vos 160-tyje gyvenamųjų būstų. Geriausia situacija kaimo vietovėse, jose gyventojai atsakingesni, beveik visuose aplankytuose namuose buvo dūmų detektoriai. Miesto gyventojai reaguoja pasyviai, nenoriai įsileidžia ugniagesius, arba visai ignoruoja, detektoriai kas 5 bute. Todėl kreipiamės į visus miesto gyventojus: „Gerbiamieji, saugumas jūsų pačių rankose, prietaisas kainuojantis kelis eurus gali ne tik išgelbėti jūsų gyvybes bet ir apsaugoti jūsų visą užgyventą turtą“. Raginame dūmų detektoriaus būtinybę suprasti ne kaip prievolę, o kaip realią apsaugos galimybę. Gyventojai neįsirengę dūmų detektorių kol kas dar nėra baudžiami, bet nerūpestinguosius skaudžiai gali nubausti gaisras…

Kokybiškus dūmų detektorius rasite čia

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje