Skip to content

Rajono neįgaliesiems – naujas autobusiukas

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Neįgaliųjų reikalų departamentas Ignalinos rajono neįgaliųjų draugijai skyrė naują neįgaliųjų poreikiams pritaikyta autobusiuką. Ignalina – viena iš 20-ties savivaldybių, gavusių autobusiukus. Pirmadienio rytą apžiūrėta ir pašventinta nauja transporto priemonė. Prie ką tik iš sostinės atvykusio autobusėlio atskubėjo ir Neįgaliųjų draugijos nariai, ir rajono meras Henrikas Šiaudinis bei klebonas Vidas Smagurauskas – kiekvienas su sava misija. 

Devynių vietų automobilyje įrengtos trys vietos neįgaliesiems su vežimėliais, specialus keltuvas ir įvažos. Visi keleiviai: ir sėdintys, ir gulintys saugiai prisegami diržais. Buvo išbandytos visos transporto priemonės funkcijos, norint gabenti gulintį neįgalųjį žmogų. 

Tai itin svarbu rajono gyventojams, nes turint nevaikštantį ar visai prie patalo prikaustytą žmogų – didžiulė problema patekti į gydymo įstaigas. 

Pasak Neįgaliųjų draugijos pirmininkės Reginos Slabadienės, šio autobusėlio pavėžėjimo paslaugas galės naudotis visi rajono neįgalieji, nežiūrint jų priklausomybės draugijai. Tereikės prieš kelias pasiskambinti ar parašyti R. Slabadienei, rezervuoti vietą prašymu ir ruoštis kelionei. Turbūt svarbiausia – įkainiai. Kol kas šis klausimas iki galo neaiškus dėl svarių priežasčių, apie kurias pasakojo meras H. Šiaudinis. Tad Neįgaliųjų draugijos valdybos posėdyje buvo priimtas laikinas sprendimas dėl pavėžėjimo. Miesto ribose (nuo Budrių iki Palūšės) pavėžėjimas – 2 Eur., visame rajone, nepaisant, iš kur žmogus važiuotų – 4 Eur., o jau už rajono ribų – 1 km kaina 0,15 ct. R. Sabadienė patikino, kad už laukimą (kol žmogus lauks priėmimo pas gydytoją ar tvarkys kitus reikalus) papildomai mokėti nieko nereikia, nes vairuotojas gauna atlygį. 

Meras H. Šiaudinis visiems linkėjo sveikatos, kad kuo rečiau reikėtų naudotis šia transporto priemone. Šis autobusėlis, pasak mero, nėra visiška naujiena neįgaliesiems. Tokių transporto priemonių jau buvo dvi. Tačiau šįkart pasikeitusi jo eksploatavimo tvarka. Pasak mero, anksčiau savivaldybė sudarydavo trišalę sutartį su Neįgaliųjų reikalų departamentu ir rajono neįgaliųjų draugija, skirdavo vairuotoją ir išlaikydavo autobusėlį. Dabar jo kuro pirkimu ir vairuotojo darbu rūpinsis pati draugija. Ministerija nepritarė siūlymui pasirašyti sutartį ir savivaldybė neturi galimybės skirti lėšų. Meras kvietė parengti programą ir teikti paraišką savivaldybės administracijos organizuojamam Kultūrinių, socialinių, švietimo, sporto veiklų, turizmo plėtojimo, tarptautinio bendradarbiavimo, jaunimo veiklų priemonių finansavimo konkursui. Tuomet bus galima tikėtis gauti paramą, bet autobusėlis ir jo priežiūra – liks tik Neįgaliųjų draugijos rūpestis. 

Naująją transporto priemonę pašventino Ignalinos parapijos klebonas Vidas Smagurauskas: „Dabar laikas – kai rašymas yra priekyje visų. Jeigu ir tu nori judėti, tai turi labai daug rašyti ir daug mokėti. Bet čia yra geras ženklas iš Dievo. Jis mums davė galvą, kad ne šiaip sau ją nešiotume, davė rankas ir išmokė rašyti, todėl reikia jausti dėkingumą ir lavintis. Greitai iš dangaus niekas nesipila, nors ir labai mes to norėtume, reikia daug padirbėti. O kai išmoksi rašyti, tada galėsi džiaugtis rezultatais. Gerai parašysi tą ar aną – būsi apdovanotas. Dievas yra geruose darbuose ir geruose ketinimuose. Visada tai prisiminkite, kad ir kur bekeliautumėte. Viešpatie, saugok keliaujančius šiuo autobusėliu ir vairuojančius jį“, – maldoje prašė klebonas. 

Primename, kad norintys ir ketinantys pasinaudoti neįgaliojo pavėžėjimo paslauga, turėtų kreiptis į Neįgaliųjų draugijos pirmininkę Reginą Slabadienę telefonais (8 386) 52279 arba 8 624 42082 arba rašyti el. p: r.slabad@gmail.com.

Ignalinos TV nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje