Skip to content

Kazitiškį lanko meška

Jau ne kartą rašėme apie Lietuvą lankančias meškas. Dažniausia jas pamato pasieniečiai, lokius, ateinančius pas mus iš Baltarusijos, užfiksuoja pasienio vaizdo kameros. Dar gamtininkas Tadas Ivanauskas prieš 60 metų nurodė, kad paskutinis lokys Lietuvoje nušautas 1883 m. Musteikos kaime, Varėnos r. Tačiau pastaraisiais metais lokiai vis dažnesni svečiai Lietuvoje ir, atrodo, jau tampa nuolatiniais jos gyventojais, todėl įrašyti į Raudonąją knygą.

Šį trečiadienį policijos ekipažas, vykęs į įvykio vietą Kazitiškyje, prie pat šio kaimo pamiškėje pamatė gauruotą viešnią – rudąją mešką. Ji net papozavo pareigūnams, atsistojusi ant dviejų kojų. Žvėris buvo už kelių šimtų metrų, padarytose nuotraukose matoma prastai, todėl  čia spausdiname nuotrauką iš interneto. Tą vakarą pareigūnai lokį pamatė ir antrąkart, grįždami iš įvykio. Pernai rudenį Kazitiškio sen. medžiotojai aptiko šviežius meškos pėdsakus bulvienoje. Ar tik nebus ta pati meškutė, apsigyvenusi Ažvinčių girioje? Šiaip rudosios meškos laisvai gyvena pas mūsų kaimynus – Latvijoje, Baltarusijoje ir Lenkijoje.

Lokiai minta labai įvairiu augaliniu bei gyvuliniu maistu – sultingomis augalų dalimis, vaisiais, uogomis, šakniastiebiais, ąžuolų gilėmis, riešutais, skruzdėlėmis ir jų perais, kirminais, vabzdžiais ir jų lervomis, paukščių kiaušiniais ir jaunikliais. Mėgsta maitintis avižų ir kukurūzų pasėliuose. Neretai papjauna ir stambių laukinių žvėrių, naminių gyvulių, išplėšia bičių avilius.

Iki XIX a. antrosios pusės lokiai gyveno ir Lietuvoje, bet didėjant gyventojų tankumui ir vystantis gyvulininkystei, lokius imta persekioti kaip plėšrūnus, darančius žalą naminiams gyvuliams. Tai viena iš priežasčių, dėl kurių jų ėmė mažėti. Be to, daug lokių išnaikinta dėl miškų kirtimo XVII–XVIII a.

Žmogus bijo meškos, o meška – žmogaus. Kad šiuo metu Lietuvoje vaikštinėjančios meškos pasiliktų, reikia ne tik užtikrinti joms tinkamas buveines, bet ir pasirūpinti jų ramybe. Nors lokiai ir vengia žmonių, Aplinkos ministerijos atstovas Salemonas Paltanavičius sako, kad kiekvienas Lietuvos gyventojas turėtų sekti informaciją apie šių plėšrūnų migraciją. Gamtininkas turi ir keletą patarimų, ką daryti, jei žmogus susitiko su meška. „Tokie susitikimai būna netikėti ir nelaukti, tačiau visais atvejais reikia nekelti panikos, nebėgti – meška yra laukinis gyvūnas, ji tikrai nesiekia pažinčių su žmonėmis, tad pajutusi pavojų pati pasišalins. Meškai apsispręsti bus lengviau, jei garsiai kalbėsime ir leisime suprasti, kad kažkur netoliese yra žmonės“, – rekomenduoja S. Paltanavičius. Sutikti rudąjį lokį šiais metais yra kur kas daugiau šansų nei ankstesniais metais. Bet reikėtų prisiminti, kad šie plėšrūnai nepuola, jei nejaučia grėsmės.

Tad lankydamiesi miškuose, ypač Ažvinčių girioje, būkite atidūs ir nesusidurkite kaktomuša su meškute.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje