Skip to content

168 valandos

Pokyčius dažnai žada politikai, bet nebūtinai jie įvyksta. O štai gamtoje tie pokyčiai akivaizdūs bemaž kasdien. Vieną dieną šešiolika šilumos, atsibudai kitą rytą – tik pora laipsnių belikę. Ši savaitė sėdėjo „ant šilumos dietos“, bet savaitgaliui vėl prognozuojami malonesni orai, tad vėl laukiame pokyčių…

Kandidatai į Prezidentus pradėjo debatus. Politologai kol kas stebuklų nemato ir pagal kandidatų kalbas rimtų pokyčių Lietuvoje nelaukia. Reitingų aukštumos tokios. Apklaustieji labiausiai palaiko ekonomistą Gitaną Nausėdą (23,5 proc.), antroje vietoje – Ingrida Šimonytė (22 proc.), trečioje – Saulius Skvernelis (18,4 proc.). Kiti kandidatai turi vos po 1–5 proc. O pirmojo trejeto debatai taip vertinami. I. Šimonytės visa linija buvo paremta vertybine pozicija. Žodis „vertybės“ buvo nuolat pabrėžiamas tiek santykiuose su Baltarusija, tiek su JAV, tiek su visais kitais veikėjais. Premjero S. Skvernelio pozicijos buvo ekonomizacijos, saugumizacijos, pragmatiško požiūrio. G. Nausėdos politika aptakiausia, tinkanti bet kokiai situacijai, jis pats pabrėždavo, kad reikėtų žiūrėti kiekvieną atvejį konkrečiai. Vis tik politologai proveržio per šiuos debatus nepamatė nei vieno kandidato pasisakymuose. Prezidento rinkimai vyks gegužės 12 d.

Aplinkos ministras Kęstutis Mažeika vakar pranešė, kad patvirtinus taršos mažinimo planą gyventojams už seno automobilio atsisakymą bus galima mokėti 1000 eurų paskatą mažiau taršiam automobiliui pirkti. „Reikia padėti žmonėms atsisakyti ir manome, kad tas motyvacinis skaičius turėtų svyruoti apie tūkstantį eurų, atsisakant seno automobilio ir įsigyjant naują“, – sakė ministras. Taršių automobilių atsisakę gyventojai taip pat galės gauti lengvatų viešajam transportui. Finansinę paramą dar siūloma teikti gyventojams, kurie pasikeis malkomis kūrenamas krosnis į šilumos siurblius arba jungsis prie centralizuoto šilumos tiekimo sistemų…

Šiandien pirmasis naujos kadencijos rajono savivaldybės posėdis. Išrinktieji nariai prisieks, galbūt bus renkamas vicemeras, nors tam dar yra teisinių kliūčių. Į šį postą greičiausiai bus siūlomas darbietis Manfredas Žymantas. Kai kurių pokyčių jau įvyko. Įvertinusi galimus interesų konfliktus, net nepradėjusi dirbti, iš tarybos narių atsistatydino naujojo mero žmona Irma Rasikė, ją socdemų stovykloje pakeis Jolita Neciunskienė. O praėjusiame tarybos posėdyje iš užimamų pareigų, pačiai prašant, atleista senojo mero žmona, tad abi pirmosios ponios pasitraukė.

Šią savaitę portale 15min.lt publikuotas straipsnis apie porinkiminių koalicijų formavimus įvairiose savivaldybėse. Minima ir Ignalina. Kalbintas Justas Rasikas teigia, kad koalicijos sutartis jau pasirašyta, dauguma susiformavo. Ją sudarys LSDP, Darbo partijos atstovai, liberalai ir konservatoriai, į tarybą patekę su koalicijos „Petys į petį vardan Ignalinos krašto!“ sąrašu. Iš viso taryboje valdantieji turės 11 balsų iš 21. Su „valstiečiais“, kurie taryboje turi daugiausia vietų – devynias – nešnekama. J. Rasikas visai Lietuvai pareiškė:  „Su „valstiečiais“ kalbėtis kol kas nepavyksta. Ir aš jau jų dabar nebeieškau iki pirmo posėdžio, nes kaip ir pirmasis pokalbis buvo rinkimų naktį. Tai dabartinis meras numetė ragelį, kai tik prakalbau apie galimą darbą. Dabar aš iš jo laukiu“. Ponas mere, dėl „numesto ragelio“, švelniai tariant, sakote netiesą. Aš ir dar keli žmonės galime paliudyti, kad taip nebuvo, nes esame to pokalbio liudininkai. Antrojo rinkimų turo vakarą mes laukėme rezultatų. Maždaug apie 23 val., kai tapo aišku, kad laimėjo J. Rasikas, meras H. Šiaudinis visų buvusių šalia akivaizdoje paskambino nugalėtojui ir jį pasveikino. Jokių kitų kalbų nebuvo. Mes kaip tik laukėme, kad kaip daugiausia vietų taryboje gavusiai partijai bus pasiūlyta dirbti kartu ir svarstėme, ką tokiu atveju atsakyti, bet jokio pasiūlymo nebuvo. 

Rytoj – pavasario mugė. Redakcijos bendradarbis biologas Pranas Zubrickas šiandien laikraštyje pataria, kokių veislių vaismedžius, uogakrūmius ir riešutmedžius geriausia pirkti, kurios veislės labiausiai tinka mūsų regionui ir klimatui. Prieš eidami į mugę pirkti sodinukų, pasinaudokite šia informacija.

Darbino ir įdomaus savaitgalio!

Redaktorius

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje