Skip to content

168 valandos

Po vasariškų savaičių vėl grįžome į lietuvišką pavasarį. Laukus rytais balina šalnos (kaip kitaip, juk dabar pats gamtos žydėjimas), žolę gaivina lietaus lašai, šiluma telpa į vienaženklio skaičiaus ribas. Bet įžengėme į gegužę, tad vėsa gal ilgai neužsibus, bet šią savaitę, atrodo, dar nesitrauks…

„Sieksiu, kad kitų metų liepos pirmą dieną vidutinė senatvės pensija būtų ne mažiau kaip 400 eurų. Kalbat apie orios senatvės programą, labai svarbu kokybiška sveikatos priežiūra, kokybiškos paslaugos regionuose“, – ketvirtadienį per spaudos konferenciją pristatydamas rinkimų programą sakė premjeras Saulius Skvernelis. Universalią vaiko išmoką, pasak jo, būtų galimybė kelti nuo 50 iki 70 eurų, o sunkiau gyvenančioms šeimoms vaiko išmokas dar kelti papildomai 20–30 eurų. Žinoma, tokius Premjero pareiškimus gali vertinti kaip kandidato į Prezidentus rinkimines kalbas, tačiau neužmirškime, kad jis – Vyriausybės galva. Nepakeis po rinkimų savo darbovietės, liks Premjero kėdėje ir duotus pažadus teks vykdyti…

Baltarusija vis labiau spaudžiama po Rusijos pažastimi. Ilgus metus pumpavusi milijardus dolerių Baltarusijos valstybinei ekonomikai remti, Rusija stiprina spaudimą prezidentui Aleksandrui Lukašenkai, kad šis pademonstruotų savo lojalumą ir mainais už nuolatinę pagalbą sutiktų su gilesne integracija. Tai kursto baimę Baltarusijoje, nerimaujančioje, kad Rusija ketina vėl prisijungti savo buvusią sovietinę palydovę. Šie nuogąstavimai gali būti pakankamai pagrįsti, teigė Kremliui artimi žmonės, kurie atskleidė, jog V. Putinas galimai planuoja vadovauti suvienytai Rusijos-Baltarusijos valstybei, kad apeitų konstitucinį draudimą tęsti prezidentavimą po 2024 m. Nors A. Lukašenka garsiai skelbia apie brolišką ryšį su Rusija, jis stengiasi išlaikyti tam tikrą distanciją ir siekti bendrystės su Europos Sąjunga, Kinija ir kaimynine Ukraina, kad kaip nors atsvertų Maskvos įtaką. Tačiau Rusija praėjusią savaitę dar labiau padidino spaudimą, uždrausdama įvežti iš Baltarusijos obuolius ir kriaušes, pareiškusi, kad įtaria, jog tie vaisiai gali būti užauginti šalyse, kurioms taikomas Maskvos draudimas importuoti Europos maisto produktus. A. Lukašenka palygino šį Rusijos veiksmą su sankcijų nustatymu ir pagrasino uždaryti Rusijos naftos vamzdynus visoje Baltarusijos teritorijoje remontui. „Jie prarado bet kokią gėdą ir bando užlaužti mums rankas“, – teigė jis.

Paskutinę balandžio dieną vyko antrasis naujosios rajono tarybos kadencijos posėdis. Toliau buvo formuojamos tarybos struktūros. Posėdis prasidėjo naujos tarybos narės socdemės, Ignalinos rajono gimnazijos mokytojos Aušros Čeponienės priesaika, kuri tarybos nare tapo, kai atsistatydino tarybos sekretoriumi pradėjęs dirbti Vilius Cibulskas. Pozicija ir opozicija pasveikino „valstietę“ Nijolę Trinkūnienę, pirmą kartą rajono istorijoje tapusią Metų mokytoja.

Rašydamas opozicija nesuklydau. Šiame posėdyje 9 Valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovai taryboje oficialiai paskelbė (merui įteikė pareiškimą su parašais), kad ši frakcija nuo šiol yra tarybos opozicija. Jos pirmininku pusei metų išrinktas Henrikas Šiaudinis. Opozicijos pirmininkas rotacijos būdu keisis kas pusę metų.

Posėdyje sudaryta savivaldybės tarybos nuolatinė balsų skaičiavimo komisija, kuriai vadovaus tarybos narys Alfonsas Gasparavičius. Kaip ir anksčiau, veiks 4 savivaldybės tarybos komitetai, kiekviename jų – po 5 tarybos narius (jokio komiteto nariu nėra tik meras, kitiems priklausymas kuriam nors komitetui privalomas). Ekonomikos ir finansų komitetui vadovaus Edita Brukštuvienė, Švietimo, kultūros, sporto ir sveikatos komitetui – Manfredas Žymantas, Kaimo, socialinių ir ekologinių reikalų komitetui – Vytautas Gimžauskas, Savivaldos ir teisėsaugos – Vygantas Dilys. Čia verta prisiminti patarlę, kad iš didelio debesies būna mažas lietus. Mat valdantieji pamalonino savo uoliuosius pagalbininkus V. Gimžauską ir V. Dilį, juos paskirdami komitetų pirmininkais. V. Gimžauskas tikėjosi vicemero kėdės, dėl jos, pamindamas savo partijos ideologinius principus, tremtinius ir politinius kalinius antrajame ture agitavo balsuoti už raudonuosius kaklaraiščius. Raktų nuo vicemero kabineto, kaip ir tikėtasi, jis negavo, dabar jam numesta kas liko. Pagal indėlį atvedant socdemus į valdžią rajone ši dovana per menka…  

Priimti sprendimai dėl mero ir mero pavaduotojo darbo užmokesčio nustatymo. Mero alga pinigine išraiška yra 3150, jo pavaduotojo – 2625 Eur (neatskaičiavus mokesčių). Šie algų dydžiai yra numatyti įstatyme ir jie negali būti kitokie.

Posėdyje buvo priimti sprendimai ir kitais struktūriniais klausimais. Kitas posėdis turėtų vykti antroje gegužės pusėje.

Sekmadienį – Motinos diena. Pasveikinkite su šia švente savo Mamas, Močiutes, o išėjusias aplankykite jas tame aukštame kalnelyje. 

Turiningo Mamos savaitgalio!

Redaktorius

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje