Skip to content

Kažkokių permainų belaukiant

Keista, tačiau per šiuos prezidento rinkimus sociologai neapsiriko: kuriems pranašavo antrą turą, tie į jį ir pateko. Gal tik atotrūkis nuo trečios vietos šiek tiek didesnis, negu prognozuota, bet tai esmės nekeičia.

Kaip baigsis antrasis turas, neketinu spėlioti, kaip ir neketinu svarstyti, kuris iš dviejų likusių kandidatų vertesnis užimti Prezidento rūmus. Juoba nors triukšmo prieš šiuos rinkimus turėjome daug, tačiau Lietuvos Prezidentas šalies gyvenimui turi, ko gero, daug mažiau įtakos negu, sakysim, premjeras.

O štai į prezidentus kandidatavęs premjeras Saulius Skvernelis pažadėjo atsistatydinti, jeigu nepateks į antrą turą. Nepateko – vadinasi, turėsime naują premjerą. Ir valstiečių vedlys Ramūnas Karbauskis žadėjo (ar grasino), kad jeigu S. Skvernelio tauta nepalaikys, reiškia, tauta nepritaria reformoms, taigi valdantiesiems reikia atsisakyti valdžios.

Kai pabandau pasvarstyti, kokių reformų iš dabartinės valdžios per tuos pusantrų metų sulaukėme, nelabai ką galiu įvardinti. Pensijų kaupimo reforma? Kai kas vadina ją privačių pensijų fondų valdytojų šėrimo reforma. Kainų stabilizavimas? Niekas nesistabilizavo, tiesa, valdžia pažadėjo, kad rudenį (matyt, didelėmis valdžios pastangomis) daržovės atpigs.

Daug nebent sveikatos ministras nuveikė. R. Karbauskis jį pavadino geriausiu šios Vyriausybės ministru. Aš esu atvirkščios nuomonės, nes šio ministro reformų dėka už vaistus moku keletą kartų daugiau, negu mokėjau prieš reformas. 

O aiškinimas, jog ligonines rajonuose reikia paversti slaugos ligoninėmis (ne uždaryti, žinoma, ne, tik „profilį“ pakeisti ir jokių kitų skyrių nepalikti) todėl, kad pagal gyventojų skaičių lovų esą per daug, manau, yra, labai švelniai tariant, kvailas.

Jeigu žmogus, šiuo atvejų ministras, turėtų šiek tiek gyvenimiško supratimo, jis suvoktų, kad skaičiuojant lovas, reikia ne į gyventojų skaičių žiūrėti, o į jų sudėtį pagal amžių. Aišku, kad kur nors mieste, kur jaunimo daug, studentų ir tarnautojų, ten sergančių bus gerokai mažiau, negu mūsų rajone, kuriame, sakoma, pensininkai sudaro beveik pusę (ar jau daugiau?) gyventojų. Bet mūsų rajonas – tarp tų „nusikaltusių“, kuriuose normalios ligoninės neturėtų likti.

R. Karbauskis pasvarstė, kad gal valdžios daromos reformos žmonėms buvo pernelyg sudėtingos, todėl jie nepalaikė S. Skvernelio. O gal atvirkščiai, reformos žmonėms taip patinka, kad jie nusprendė S. Skvernelį premjero poste – tegul jis tęsia pradėtus darbus?

Galbūt ir pats S. Skvernelis panašiai nusiteikęs, ir naujo premjero mes neturėsime, nors pažadas atsistatydinti bus ištesėtas. Atsistatydinimo pareiškimą jis pažadėjo pateikti liepos 12 d. jau naujam Prezidentui. 

Bet juk galėjo to net nežadėti, nes premjeras pagal Konstituciją privalo taip pasielgti – Vyriausybė turi grąžinti įgaliojimus, o Prezidentas paprastai paveda jai toliau eiti pareigas, kol bus suformuota nauja Vyriausybė. O kokia ji bus, ar dabartinė dauguma tęs reformas, kaip yra pažadėjusi prieš Seimo rinkimus, ar maus į krūmus – pamatysim.

Beje, abu referendumai žlugo. Nedalyvavau nė viename, nors turėjau tokią teisę (ne pareigą), nes iki galo nesuprasdamas, ką tie referendumai duos šaliai, negalėjau prisiimti atsakomybės spręsti vienaip ar kitaip. 

Lietuvos pilietis ir išvažiavęs lieka Lietuvos piliečiu ir gali dalyvauti rinkimuose, tad kalbos, kad Seimo narių skaičių reikia mažinti todėl, jog Lietuvoje sumažėjo gyventojų, nelabai korektiškos: turinčių rinkimų teisę nesumažėjo. 

Kitas dalykas, kad ta teise šį kartą pasinaudojo „labai daug“ – maždaug kas dešimtas emigrantas. Tad kai kalbama apie pilietybės išsaugojimą, manyčiau, ji turėtų būti išsaugojama ne visiems urmu automatiškai, nes toli gražu ne visiems Lietuva rūpi, o kiekvieno konkretaus asmens prašymu. Tada gal nereikėtų dalinti savo piliečių į pirmarūšius – gyvenančius NATO ir ES šalyse, antrarūšius – gyvenančius kur nors Afrikoje ar Pietų Amerikoje, ir trečiarūšius – Baltarusijoje ar Rusijoje…

Gal kada nors panašus referendumas dar įvyks ir bus sėkmingas. Arba net Seime pavyks susitarti. O kol kas – antras prezidento rinkimų turas jau po dviejų savaičių. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje