Skip to content

10 dalykų, kuriuos reikia žinoti, vežėjui atšaukus arba atidėjus kelionę

Pasitikdami vasarą daugelis jau su nekantrumu planuojame atostogas, žvalgomės patrauklių kelionių pasiūlymų ar savarankiškai organizuojame įspūdžius žadančias išvykas. Nusprendėte keliauti lėktuvu, autobusu, traukiniu ar laivu, tačiau viskas klostosi ne taip, kaip suplanavote? Kaip elgtis, kai transporto priemonė vėluoja ar neatvyksta? Kokios pagalbos galima tikėtis? Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVTAT) teikia 10 taisyklių, padėsiančių sklandžiai išspręsti kelionės metu kilusius nesklandumus.

1. Suasmeninkite savo kelionę

Pirkdami bilietus į transporto priemonę, identifikuokite save ir nurodykite vežėjui savo kontaktinius duomenis – taip vežėjas galės jus informuoti apie galimus kelionės sutrikimus, reiso vėlavimą ar atšaukimą. Asmeninis bilietas taip pat bus svarus įrodymas, kad atšaukto ar vėlavusio reiso metu konkrečiai jūs patyrėte nuostolius, kuriuos reikalaujate kompensuoti.

2. Nufotografuokite bagažą

Jeigu prieš kelionę bagažas yra priduodamas į bagažo skyrių, rekomenduojame pasidaryti bagažo nuotraukų. Nufotografuokite tiek bagažo išorę, tiek jo turinį – tai jums padės sutaupyti laiko ir energijos, jei kelionės metu bagažas ar jo dalis dingų, bagažas būtų pažeistas bei tektų įrodinėti patirtą žalą.

3. Nevėluokite į keleivių registraciją

Svarbu atminti, kad savo, kaip keleivių, teisių apsauga galite pasinaudoti tik tuo atveju, jeigu laiku atlikote registraciją. Jei reisą praleidote dėl to, kad nespėjote laiku įsiregistruoti, keleiviams numatyta pagalba bei kompensacijos jums taikomos nebus.

4. Prašykite informacijos išvykimo punktuose

Jūs turite teisę gauti aktualią ir nuolat atnaujinamą informaciją, jei jūsų išvykimas yra atidedamas ar numatytas reisas yra kitaip sutrikdomas. Jei vežėjas tokios informacijos nesuteikia, rašydami pretenziją vežėjui būtinai pažymėkite šią aplinkybę.

5. Reikalaukite teisėtai priklausančios pagalbos

Jei numatytas reisas ilgai vėluoja arba yra atšaukiamas, jūs turite teisę į pagalbą. Priklausomai nuo to, ar jūs keliaujate autobusu, traukiniu, lėktuvu ar laivu – skirtingoms transporto priemonėms numatyta šiek tiek skirtinga pagalba, kuri įvertinama pagal reiso vėlavimo trukmę. Tačiau visais atvejais keleiviams nemokamai turi būti pasiūlytas maitinimas bei gaivieji gėrimai, o tam tikrais atvejais ir apgyvendinimas. Jei vežėjo atstovas savo iniciatyva nesuteikia minėtos pagalbos – kreipkitės ir prašykite to, kas jums teisėtai priklauso. Jei minėtą pagalbą suteikti atsisakoma, pažymėkite šią aplinkybę rašydami pretenziją vežėjui.

6. Saugokite pirkimo kvitus

Jei aukščiau minėta pagalba jums nėra teikiama išvykimo vietoje (oro uoste, autobusų ar traukinių stotyje, uoste) arba jūs išvykstate iš nutolusios vietos (pavyzdžiui, iš autobuso stotelės), jūs turite teisę prašyti vežėjo kompensuoti šias papildomai patirtas išlaidas. Paprastai vežėjai prašo įrodymų, kad jums teko mokėti už gėrimus bei užkandžius, ir gali atsisakyti atlyginti nuostolius, jei išlaidos yra nepagrįstai didelės ar įsigytos prekės (daiktų skaičius) neatitinka vėlavimo trukmės. Saugokite kvitus ir tuo atveju, kai dėl atidėto reiso esate priversti likti nakvoti ir jums patiems tenka pasirūpinti apgyvendinimu.

7. Rinkite reiso vėlavimo ar atšaukimo įrodymus

Keliaudami visomis aukščiau nurodytomis transporto rūšimis keleiviai turi teisę gauti kompensaciją, jei numatytas reisas ilgai vėluoja arba yra atšaukiamas. Nors kompensacijos dydžiai ir minimalus laukimo laikas skiriasi, pareiga įrodyti, kad jūs nukentėjote, taikoma visais atvejais. Jei jūsų įsigytame biliete nėra nurodytas jūsų vardas, pasistenkite fiksuoti įrodymus, kad nukentėjote konkretaus vėlavimo ar atšaukimo atveju.

8. Neskubėkite pirkti bilietų kitur

Susidūrę su kelionės nesklandumais paprastai norime kuo greičiau tęsti kelionę ir kreiptis į kitą vežėją. Rekomenduojame neskubėti, kadangi įsigijus bilietą kitur, bet dar neišklausius vežėjo siūlomų alternatyvų, toks jūsų veiksmas automatiškai būtų prilyginamas vienašališkam vežimo sutarties nutraukimui – tokiu atveju nutrauksite visus vežėjo įsipareigojimus dėl pagalbos bei kompensacijos.

9. Reikalaukite kompensacijos

Jei galite įrodyti, kad nukentėjote dėl atidėto ar atšaukto reiso – pateikite vežėjui prašymą dėl kompensacijos. Visuomet įvertinkite, kokia kompensacija jums priklauso konkrečiu atveju.

10. Prašykite kompensuoti papildomas išlaidas

Tam tikrais atvejais dėl reiso vėlavimo ar atšaukimo patirti nuostoliai gali būti didesni, negu suma, kurią vežėjas jums privalo išmokėti pagal keleivių teisių kompensavimo taisykles. Tokiais atvejais taip pat galite kreiptis į vežėją dėl šių nuostolių atlyginimo, tačiau būkite pasirengę įrodyti tikslų papildomai patirtų nuostolių dydį.

Jeigu nežinote, kokios yra jūsų teisės, kokia kompensacija jums priklauso konkrečiu atveju, norite gauti daugiau informacijos, nesulaukiate atsakymo iš vežėjo arba gautas atsakymas jūsų netenkina – kreipkitės į Europos vartotojų centrą (jei vežėjas registruotas Europos Sąjungoje, Norvegijoje ar Islandijoje) arba Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą (jei vežėjas registruotas Lietuvoje).

Svarbu pažymėti, kad Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba bei jos padalinys Europos vartotojų centras visais atvejais vartotojams teikia nemokamas konsultacijas ir pagalbą.

Informacijos šaltinis: www.vvtat.lt

Savo klausimus, pasiūlymus ar pastabas galite tiesiogiai siųsti „JURISTAI24.LT – teisinės paslaugos ONLINE“ elektroniniu paštu info@juristai24.lt.

Dėl privačios konsultacijos, dokumentų parengimo ar kitų teisinių paslaugų galite tiesiogiai kreiptis į JURISTAI24.LT juristą Eugenijų Gaščenką tel. 8 624 83459. Anonimiškumas garantuojamas.

Pastaba. JURISTAI24.LT teisės naujienų skyrelyje talpinamos informacijos atžvilgiu yra informacijos perdavėjas, bet ne jos autorius.

Daugiau informacijos interneto tinklalapyje www.juristai24.ltir socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje www.facebook.com/juristai24.lt.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje