Skip to content

Socialdemokratai į šventes vėl grąžino alkoholį

Praėjusį ketvirtadienį vyko rajono savivaldybės tarybos posėdis. Jame svarstyti buvo užregistruota 40 klausimų, tačiau po komitetų posėdžių, daugiausia prieštaraujant opozicijai, trys klausimai iš darbotvarkės buvo išbraukti. Tarp jų – ketinimas mažinti žemės mokesčio lengvatą. Kaip žinia, „valstiečiai“ kasmet šiam mokesčiui taikydavo 50 proc. nuolaidą, naujoji valdžia ją planavo sumažinti iki 25 proc. ar net visai ją panaikinti. Meras, paklaustas, ar šis klausimas daugiau į darbotvarkę negrįš, sakė, kad greičiausiai grįš į jį labiau įsigilinus.

Išrinkta direktorė

Pagaliau išrinkta ir paskirta naujoji savivaldybės administracijos direktorė. Ja tapo žemėtvarkininkė Jūratė Balinskienė, nuo 1994 m. dirbusi Nacionalinės žemės tarnybos rajono skyriuje. Ji rinkta slaptu balsavimu. Prieš balsavimą prisistatė ir atsakė į klausimus. Opozicijos atstovai šiuo klausimu buvo nusprendę balsuoti kiekvienas savo nuožiūra. Deja, į daugelį konkrečių klausimų (klausinėjo tik opozicija) pretendentė į bemaž svarbiausią rajono valdžios kėdę atsakė tik apsiribodama aptakiom frazėm. Pripažino, kad patirties neturi, bet ji įgyjama. Suskaičiavus slapto balsavimo rezultatus pranešta, kad „už“ ją balsavo 16, „prieš“ – 4, susilaikiusių nebuvo. Jai leista dirbti su slapta informacija, nustatyta 16,5 koeficiento  pareiginė alga (apie 2887 Eur, neatskaičius mokesčių). 

Prisistatydama J. Balinskienė sakė, kad gimusi Linkmenyse, baigė Ignalinos Česlovos Kudabos vidurinę mokyklą, vėliau – žemės ūkio mokyklą, 2009 m. – Lietuvos žemės ūkio akademiją. Nuo 1994 m. dirbo Nacionalinės žemės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos Ignalinos skyriuje. Šiuo metu studijuoja Kauno Vytauto Didžiojo universitete, yra antrame magistrantūros kurse. 

„Į sveikatą, vyrai!“

Daugiausia iečių sulaužyta, svarstant klausimą dėl leidimo savivaldybės rengiamose šventėse ir renginiuose vėl prekiauti alumi, taip pat ir stipriu – iki 7,5 laipsnio. Kaip žinia, keletą metų rajone veikė nuostata šventėse apsieiti be alkoholio. Žmonės prie to jau buvo pripratę, šeimos su vaikais džiaugėsi, kad atėję į šventę gali saugiai jaustis, jų neužkabinėja apgirtusios žmogystos, niekas vaikų akivaizdoje nesikeikia, nesvirduliuoja, šalia nedvokia alkoholiu. Dabar graži tradicija vėl paskandinta bokale. Tai gali sukelti įvairių pasekmių. Meras sakė, kad alkoholio grąžinimas – vienas iš socdemų rinkiminių pažadų. Dar komitetų posėdžiuose kai kurie socdemai aiškino, kad su girtais tvarkytis turi policija. O kaip jums tokia filosofinė mintis: jeigu valdžios leista gerti, neišvengiamai bus ir girtų, bet tai juk jokia pražanga. Juk leista. Ir jeigu aš nesikeikiu, nekimbu prie kitų šventės dalyvių, o esu tik girtas, kokią teisę mane turi „pakuoti“ policija, jei aš nieko nepažeidžiau? Priešingu atveju galima teisybės ir teisme ieškoti.

Už sprendimą girdyti tautą (taip pat ir jaunimą, paauglius) balsavo ir Ignalinos gimnazijos fizinio lavinimo mokytoja, socialdemokratė tarybos narė Aušra Čeponienė, ir krikščioniškų vertybių gynėjas, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) į tarybą deleguotas Vytautas Gimžauskas. Šis paklaustas, o kaip gi krikščioniškos vertybės dera su tautos girdymu, atšovė: „Molėtuose valdžioje yra TS-LKD, bet ten alus neuždraustas, žmonių kultūra aukštesnė, viskas priklauso nuo jos.“ Tad, pasak V. Gimžausko, išeitų, kad Ignalinos žmonių kultūra per žema, tai ir gerti galima? Fotografuojant, kaip socdemai, ypač minėta mokytoja, balsuos už alkoholio grąžinimą, ši pasislėpė už sėdinčių kolegų taip, kad į kadrą nepatektų. 

O balsavimas už šį sprendimą buvo neturintis analogo. Taryboje be pertraukos esu 19 metų, bet tokio atvejo nemenu. Mat balsuojant, palaikančių sprendimą ir nepalaikančių jo balsai pasidalino po lygiai – 10:10 (posėdyje dalyvavo 20 tarybos narių). Tokiu atveju meras turi tarsi dvigubą balsą, kaip jis balsuoja, toks ir sprendimas. O meras Justas Rasikas balsavo už alkoholio sugrįžtuves. Kad tauta žinotų – kas yra kas, pateiksiu duomenis, kaip kas balsavo. „Už“ alkoholį – Justas Rasikas, Manfredas Žymantas, Edita Brukštuvienė, Vykintas Brukštus, Olegas Sosunovas, Aušra Čeponienė, Jolita Neciunskienė, Vytautas Gimžauskas, Vygantas Dilys ir Alfonsas Gasparavičius. „Prieš“– Jonas Baltakis, Henrikas Šiaudinis, Laimutis Ragaišis, Ona Zaleckienė, Nijolė Trinkūnienė ir Juozas Rokas, „susilaikė“– Vidas Kreivėnas, Vytautas Sakalauskas, Enrikas Doviakovskis ir Marijona Lukaševičienė. Tad nuo šiol leista alų laistyti švenčių, parodų, koncertų, teatro spektaklių, cirko ir kitų masinių renginių metu. 

Patvirtinta 31 vieta rajone, kur galima prekiauti ir teikti panašias paslaugas. Tokia vieta bus ir Laisvės aikštėje, kur planuojama atidaryti lauko kavinę (žinoma, su alumi). Ji galės veikti nuo 10 iki 22 val.

Vadovaus opozicija

Keturiems pagrindiniams komitetams paprastai vadovauja valdančiosios frakcijos nariai, o Kontrolės komitetui, Antikorupcijos ir Etikos komisijoms pagal įstatymą vadovauja opozicija. Tad iš šešių narių sudarytai Antikorupcijos komisijai vadovaus Enrikas Doviakovskis, šešių narių Etikos komisijai – Laimutis Ragaišis, Kontrolės komitetui – Onutė Zaleckienė.

Išmokos sumažėjo 2,5 Eur

Tarybos nariui su jo, kaip tarybos nario, veikla susijusioms kanceliarijos, pašto, telefono, interneto ryšio, transporto, biuro patalpų nuomos išlaidoms apmokėti, kiek jų nesuteikia ar tiesiogiai neapmoka savivaldybės administracija, kas mėnesį buvo skiriama iki 0,7 minimalios mėnesinės algos (MMA) dydžio mėnesio išmoka. Kadangi nuo 2019 m. sausio 1 d. įsigaliojo Vyriausybės nutarimas, kuriuo patvirtinta minimali mėnesinė alga 555 eurai, įvertinus savivaldybės biudžeto galimybes ir tai, kad nuo su tarybos nario veikla susijusių išlaidų yra neskaičiuojami GPM ir Sodros mokesčiai, priimtas sprendimas pakeisti išmokos dydį – vietoj 0,7 nustatyti 0,5, o atlyginimą už darbo laiką, taip pat išmokas, mokėti ne kas ketvirtį, o kas mėnesį. Realiai, pinigine išraiška, išmokos sumažėjo… 2,5 Euro.

Prašo skirti sklypus

Nuspręsta prašyti Nacionalinės žemės tarnybos skyriaus priskirti prie valstybės neprivatizuojamų žemių ir suprojektuoti 2,30 ha miškų ūkio paskirties ir 0,80 ha kitos paskirties žemės sklypus visuomenės poreikiams prie Paplovinio ežero, Strigailiškio k. Šiose teritorijose (vieta prie Paplovinio ežero tilto) planuojama įrengti poilsio erdvę miesto gyventojams ir turistams.

Žemės tarnybos taip pat prašoma  priskirti prie valstybės neprivatizuojamų žemių ir suprojektuoti 0,60 ha kitos paskirties žemės sklypą Ceikinių k. kapinių plėtrai.

Kiti sprendimai

Pakeistas 2019 m. savivaldybės biudžetas. Padidintos biudžeto pajamos 971 tūkst. eurų (Kelių priežiūros ir plėtros programos finansavimo lėšos) ir 8,7 tūkst. eurų sumažintos pajamos socialinei paramai mokiniams. Nuspręsta imti 501,1 tūkst. eurų ilgalaikę paskolą paimtoms paskoloms refinansuoti, patikslintas rajono savivaldybės 2019–2021 m. strateginis veiklos planas, pritarta 2018–2020 m. strateginio veiklos plano 2018 m. ataskaitai.

Nustatyti turto ir žemės mokesčių tarifai, sudarytos rajono savivaldybės Globos ir rūpybos komisija, rajono savivaldybės bendruomeninių organizacijų taryba, rajono savivaldybės  bendruomenės  sveikatos  taryba.

Pakeistas rajono savivaldybės simbolių tvirtinimo ir naudojimo tvarkos aprašas. Numatyta, kad prie savivaldybės ant stiebų nuolat keliamos keturios vėliavos: Lietuvos valstybinė, istorinė, Europos Sąjungos ir savivaldybės vėliavos.

Priimti ir kiti sprendimai.

L. Kovalevskienės nuotr.

5 komantarai (-ų)

  1. …”Už sprendimą girdyti tautą (taip pat ir jaunimą, paauglius)”
    Neperlenkiate autoriau „taškydamasis” tokiomis frazėmis?

    • Baltakis su amžium kvailėja, Bet linkiu daugiau rašyt tokias nesamones, po 4 metu tures dar mažiau mandatu taryboi.

  2. Seni tu gali susitaikyt kad pralaimejai rinkimus ar ne? Kas tau darosi burtininke?

  3. Radau spendimą:
    Ignalinos rajono savivaldybės taryba nusprendžia:
    1. Riboti prekybą alkoholiniais gėrimais pagal vienkartines licencijas Ignalinos rajono savivaldybės teritorijoje organizuojamų švenčių, parodų, koncertų, teatro spektaklių, cirko ir kitų masinių renginių metu, draudžiant prekiauti alkoholiniais gėrimais, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija viršija 7,5 procento.
    2. Riboti prekybos alkoholiniais gėrimais laiką nestacionariosiose viešojo maitinimo vietose, įrengtose Ignalinos miesto aikštėje, esančioje adresu: Laisvės a. 70, Ignalina, leidžiant prekiauti nuo 10.00 val. iki 22.00 val.
    3. Pripažinti netekusiu galios Ignalinos rajono savivaldybės tarybos 2015 m. gruodžio 17 d. sprendimą Nr. T-188 „Dėl prekybos alkoholiniais gėrimais ribojimo“.

    Ką riboja 1 punktas? O gi nieko, nes kitokios licencijos masiniuose renginiuose neišduodamos. Labiausiai įdomus 2 punktas – leidžiantis aikštėje prieš savivaldybę įsirengti nestacionarią „girdyklėlę“ ir prekiauti visokio stiprumo alkoholiu. Kaip jums tai patinka?
    O dėl 3 punkto – pagyvensim pamatysim koks bus rezultatas.
    Pažiūrėjau internete posėdžio medžiagą – tai mano nuomone šis sprendimas visiškai priklauso merui. Čia taryba ne prie ko.

  4. Balsavo Už kartais ne tie kurie arba kuriu giminaiciai ,draugai ten su palapinemis stovi ir aluti pardavineja ???? 😀


Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje