Skip to content

Ateina rajono paštų tuštėjimo metas

Praėjusią savaitę rajone lankėsi Lietuvos pašto atstovai. Su rajono vadovais ir seniūnais susitiko AB „Lietuvos pašto“ Korporatyvinių reikalų departamento vadovė Vaida Budrienė, laikraščių redakcijose lankėsi šio departamento komunikacijos projektų vadovė Aušra Kurtkutė. Jos pristatė mobilaus paštininko projektą, kuris rajone bus pradėtas įgyvendinti rudenį, greičiausiai spalį. Kalbant paprastai, tai reiškia, kad rajone liks tik du stacionarūs paštai – Ignalinos ir Dūkšto, kitų bus atsisakyta. Visą kitą rajono teritoriją aptarnaus mobilūs paštininkai, rajone jų bus devyni. 

Jie turės darbui pritaikytus naujus tarnybinius automobilius, dokumentaciją, laikraščių prenumeratą, įvairius mokėjimus tvarkys naudodamiesi planšetėmis, pas gyventojus vyks pagal telefoninius iškvietimus, mokės pensijas. Kadangi naujus automobilius gaus ne visi iš karto, jau šią vasarą laiškininkai bus aprūpinti elektriniais dviračiais. Jiems iki maždaug 600 Eur didės algos. Mobilieji paštininkai kaimų gyventojams suteiks visas pašto paslaugas, žmonės turės galimybę sumokėti mokesčius, įsigyti tam tikrų prekių.

Šis mobiliųjų paštininkų vajus jau buvo kilęs prieš trejus metų. Tuomet buvo pasirinkta 12 rajonų, kur šis projektas įdiegtas eksperimento tvarka ir veikia iki šiol, jo eigoje buvo šalinami išaiškinti trūkumai, projektas koreguojamas. Eksperimentuota Utenoje, Radviliškyje, Mažeikiuose, Akmenėje, Prienuose, Kupiškyje, Rokiškyje, Joniškyje, Pakruojyje, Anykščiuose, Biržuose, Molėtuose. Šiuo metu ten dirba apie 110 mobiliųjų laiškininkų. Redakcijoje apsilankiusi A. Kurtkutė teigė, kad minėtuose rajonuose projektas pasiteisino, žmonės yra patenkinti mobiliųjų laiškininkų darbu, todėl dabar projektas bus diegiamas visoje Lietuvoje.

Pasak A. Kurtkutės, metus laiko rajone bus taikomas pereinamasis laikotarpis, todėl visi kaimų paštai dar dirbs, tik trumpiau. Vėliau paštus planuojama uždaryti, o pastatus parduoti. Dauguma dabar dirbančių laiškininkų (jiems bus teikiama pirmenybė) liks dirbti. Jeigu tik norės ir turės vairuotojo pažymėjimą. Vis dėlto, dalis dabartinių paštininkų neteks darbo, nes tuose paštuose, kur dirba po 2–3 darbuotojus, liks tik vienas. Tačiau paštui svarbiausia, kaip teigiama, efektyviau naudoti veiklos išlaidas ir vengti nuostolingo kaimo paštų darbo, nors tas sukels kitų problemų. Tarkime,  Didžiasalio seniūno Antano Pauliukėno nuomone, pardavus pašto pastatą, tikėtina, kad Didžiasalyje atsiras dar vienas apleistas statinys. Čia problemų gali kilti ir dėl toje teritorijoje prasto interneto ir mobiliojo telefono ryšio.

O kaip mobiliųjų paštininkų darbas atrodo iš arčiau? Kaip minėjau, mobilieji paštininkai jau trejus metus dirba ir kaimyniniame Utenos rajone. Leliūnuose dirbanti Danutė pasakoja: „Mobilus laiškininkas nuo įprasto labiausiai skiriasi tuo, kad siuntos žmonėms yra pristatomos į namus, nepriklausomai, jos didelės ar mažos. Jų nereikia žmogui atsiiminėti pašte. Jei vieną dieną namuose žmogaus nerandu, palieku jam pranešimą, o jis visada gali man paskambinti ir aš mielai siuntinį jam pristatau kitu metu. Mane gyventojai į namus gali išsikviesti ir patys. Kadangi visi mane pažįsta, dažniausiai man jie į asmeninį numerį paskambina, kad atvažiuočiau išsiųsti laišką. Išsikviesti mane žmonės gali nemokamai ir tokia paslauga jiems nekainuoja. Būna, kai močiutės mane pasikviečia ir mokesčių susimokėti. Žinau net tikslias dienas. Dažniausiai, žinoma, tai būna laikas po pensijų išmokėjimo. Kasdien automobiliu nuvažiuoju nuo 40 iki 80 kilometrų. Pastaruoju metu pastebiu ir vieną įdomų dalyką, susijusį su siuntomis. Dabar visi siunčiasi siuntinius iš Kinijos. Būna, tris rankines didžiausias atsinešu po 60 siuntinių. Siunčiasi žmonės ir rūbus, ir vaikams visokius dalykus. Didelė mada čia užėjusi. Sakė, ten viskas labai pigu.“

Ką gi, nepabandęs – nežinosi, geriau tai bus, ar prasčiau. Kadangi šio paštų uždarymo vajaus išvengti nepavyks, teks su juo susitaikyti ir prisitaikyti. Redakcijai labiausiai rūpi, ar nesutriks laikraščio prenumerata ir pristatymas, ar jis bus savalaikis. A. Kurtkutė tikino, kad viskas bus kaip ir iki šiol. Ką gi, pagyvensim – pamatysim. 

1 komentaras

  1. Vaikų balius…


Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje