Skip to content

„Prasistumti“ pažeidžiamą žmogų – vieni juokai

Kol gyvens pasaulyje žmonės, tol nesiliausime stebėtis vieni kitais. Anądien kreipėsi garbaus amžiaus ignalinietė dėl išties absurdiškos situacijos. Na, pati situacija nėra tokia jau absurdiška, jei jos tokia nebūtų pavertę UAB „Ignalinos butų ūkis“ atstovai. 

91-erių mokytoja Liucija ŠIDAGIENĖ, gyvenanti Atgimimo g. 32-ajame name, tapo Butų ūkio darbuotojų pajuokos objektu. Moteris su jau mirusiu vyru, taip pat mokytoju, gyveno maždaug 50 metų. Mokytojų šeima visada tvarkingai prižiūrėjo butą, laiku remontavo, tvarkėsi. Paskutinį kartą remontą namuose atliko dar abu, 2002 m. Iškeliavus amžinybėn vyrui, prispausta daugelio ligų, mažutė, laiko suriesta močiutė ir dabar namuose kiek galėdama palaiko tvarką. Tiesa, jai dabar padeda jos „gelbėtoja“, Ignalinos rajono socialinių paslaugų centro lankomosios priežiūros darbuotoja Rasa Graznovienė. Namuose – ideali tvarka ir švara. 

„Jau daug metų vaikštau susirietus ir tikrai ne kasdien nužvelgiu visus buto lubų kampus. Tačiau vieną dieną pastebėjau, kad koridoriuje, palubėje, kur jungiasi laiptinės, tualeto ir mano koridoriaus kampas, o jame stovi nuotekų surinkimo vamzdis, atsilupęs ir pageltęs lubų tinkas. Taip pat buvo atsivėrusi skylė ir pačiame vamzdyje. Sunerimau ir ėmiau ieškoti pagalbos. 

Tiesa, po skambučio pasirodė vyrai. Apžiūrėjo. Uždėjo tokią plastiko rankovę ant vamzdžio ir pasakė, kad sutvarkyta. 2014 m. mūsų namas buvo renovuotas, kaimynai, būdami jauni ir stiprūs, vamzdynus pasikeitė ir susitvarkė patys. Aš gi, turėdama onkologinių susirgimų ir dar visą puokštę senatvės ligų, nebegalėjau sukti dėl to galvos. Artimųjų jokių nebeturiu. Tik Raselę (lankomosios priežiūros darbuotoja). 

Taigi, kai pastebėjau byrantį tinką, paprašiau Raselės, kad paskambintų pagalbos į Butų ūkį. Iš pradžių jai liepė nuskusti tinką ir atnešti į Butų ūkį. Ji taip ir padarė. Vėliau atėję konstatavo, kad čia nuo drėgmės. Liepė daugiau vėdinti namus. Vėl paskambinau Aleksandrui Dolgovui. Buvęs netoliese užėjo tuoj pat. Jis jau nusprendė, kad kai darėme remontą, per daug nuskutome tinką ir užtat dabar nukrito dažai. Taigi, remontas darytas prieš 15 metų, 2002 m., o sienos kampas ruduoja ir krenta viskas dabar. Mes čia gyvenam 50 metų, ne kartą dažėme, remontavome butą, bet tokių dalykų nėra buvę. 2014 m. daryta renovacija, pasak jų, įtakos tam tikrai neturi. 

Paskambinau pačiam vadovui Antanui Gyliui. O jis man apie renovaciją pratylėjęs tepasakė: „Butas privatus, darykis remontus pati…“. Man labai skaudu dėl tokio žmonių požiūrio, tokio elgesio. Taip, aš esu sena ir ligota, bet ar dėl to galima iš manęs tyčiotis? Juk net aš suprantu, kad jei mano namai, butas būtų apleistas ir nevėdinamas, tai visoks pelėsis ir drėgmė kauptųsi visur, kur įmanoma, o ne palubėje, prie nuotekų vamzdžio“, – guodėsi moteris. 

Na, nereikia būti specialistu, kad suprastum, jog ne vėdinimas bute čia kaltas. Drėgmė kaupiasi (-ėsi) kažkokioje ertmėje po namo stogo danga ir greičiausia susijusi su tuo nuotekų šalinimo vamzdžiu. Ar tai minėto buto šeimininkės kaltė ir jos vienos rūpestis? Labai abejotina… 

Turime UAB „Ignalinos butų ūkis“ vadovo A. Gylio komentarą: „Žinau šitą situaciją. Bet kaip ir sakiau, tokią problemą reikia spręsti vietoje. Man regis, toje vietoje dabar niekas nedrėgsta. Bėda buvo iki renovacijos. Padarius renovaciją viskas susitvarkė. Čia jie remontą darydami blogai užtaisė kampus. Dabar ten, man regis, sausa. O už tai, kas vyksta bute, atsako buto šeimininkas. Mes remontų butuose nedarome“, – paaiškino A. Gylys. 

Taigi, priminsime, kad remontas bute darytas 2002 m., renovacija – 2014 m. Galimai taip ir buvo. Visa susikaupusi drėgmė renovacijos metu liko užkonservuota po stogo danga ir po 5-erių metų prasimušė silpniausioje vietoje – L. Šidagienės bute. 

Ar gali kas nors atsakyti, kas čia atsitiko iš tikrųjų? Ar čia buvusios problemos pasekmės, ar tyliai ir toliau tebesikaupianti problema? Jei tai tik pasekmės, daugiau nebekeliančios grėsmės, gal atsiras galinčių skirti močiutei pusvalandį dėmesio ir tvarkingai sutvarkyti lubų kampą? 

Tikimės, kad atsakymus padės rasti ir ginčą teisingai išspręs rajono savivaldybės specialistai. 

Autorės nuotr. 

2 komantarai (-ų)

  1. manau kad nei butu ukis nei savivaldybes specialistai cia nepades,o jai ieskosit teisybes tai tik bedu prisidarysit,mano manymu ir ponas dolgovas ir gylys su tokiu poziuriu i zmogu,jau senai turetu buti darbo birzoje,kur ziuri naujai isrinktas meras?visi senieji valdininkai turetu buti pakeisti,nes toliau taip gyventi negalima,negali gi jie jaustis dievais ir toliau tyciotis is zmoniu,uz ka mes mokame pinigus?man asmeniskai,paciai susidurus su sitais zmonemis,darosi baisu,taip neturi buti.

  2. Kreipkitės į Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekcija prie AM, specialistus Ignalinoje, jie turėtų pagelbėti žmogui.
    5 metai po renovacijos, garantijos dar nepasibaigusios.
    O p.Dolgovas ir p. Gylys labai gražiai kalbėjo prieš renovacijas, o po jų įvykdymo susikalbėti neįmanomą.


Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje