Skip to content

Medžio anglis iš Mikalavo keliaus į Pietų Korėją

Dar 2013 m. rajone ir už jo ribų pasklido žinia apie Mikalavo kaime statomą modernią medžio anglies gamyklą. Ji buvo pastatyta ir pradėjo darbą, tačiau vėliau didelės viltys subliuško, ją statę penkios įmonės bankrutavo, gamyba sustojo. Gamyklos atgimimas prasidėjo pernai, kai ją įsigijo UAB „Onyks“. Naujieji savininkai yra iš Pietų Korėjos. Vienintelis bendrovės akcininkas – Hong Soo Kim. Jis labai entuziastingai ėmėsi darbo, įvertino įrangą ir nusprendė, kad ji nėra tinkama (be to dalis jos gaisro metu sudegė) ir turi būti keičiama.

Vienas iš UAB „Onyks“ direktorių Gediminas Deveikis MI papasakojo, kaip korėjiečiai atrado Mikalavą. 

„Pradžioje azijiečiai buvo tik kaip medienos produktų pirkėjai, vėliau pradėjo ieškoti medžio anglies produkcijos. Nusiuntėme keletą pavyzdžių, tačiau netiko kokybė. Ilgai bendravome, ieškojome galimybių pradėti bendradarbiauti. Pasiūlėm pamėginti Lietuvoje ar Ukrainoje gaminti anglį pagal jų technologiją, tačiau neradom tinkamų gamintojų. Tuomet korėjiečiai nusprendė patys, savo lėšomis, įrengti parodomąją krosnį. Sutarėm su dar tuo metu Mikalave veikusiais medžio anglies gamintojais, kad jie bandomąjį projektą atliktų savo teritorijoje. Projekto eigoje įmonė bankrutavo, šiuo metu glaudžiai bendradarbiaujame su bankroto administratoriumi. Išsinuomojom dalį teritorijos, saugome bankrutuojančios įmonės turtą, iš bankrutavusios įmonės įdarbinome keletą darbuotojų ir po truputį plečiame veiklą“, – sakė G. Deveikis.

Šiuo metu gamykloje sumontuoti du katilai, atlikti jų bandymai, bet rezultatai, pasak direktoriaus, dar netenkina. Todėl bandymai tęsiami, įranga derinama ir koreguojama. Per šią vasarą tikimasi iš viso pastatyti 6 katilus ir įdarbinti apie 20 žmonių.

Paklaustas, ar yra kokie preliminarūs gamyklos paleidimo terminai, direktorius sakė, kad konkrečių terminų nėra. Darbai vyksta ir plečiasi. Kažkokios atidarymo datos nebus, palaipsniui atsiras po papildomą įrangos komplektą, kol bus pasiekti užsibrėžti tikslai. Planuojama per mėnesį gaminti apie 300 t anglių. Vėlesnis augimas priklausys nuo žaliavos kiekių ir kainų. 100 proc. produkcijos bus realizuojama Pietų Korėjos rinkoje.

Tikėkimės, dabartinių Mikalavo gamyklos savininkų neištiks jų pirmtakų likimo ir gamykla sėkmingai veiks.

Kaip jau minėjau, 2013 m. pradžioje gamyklos komplekso projektą Mikalave pradėjo įgyvendinti penki anglies gamintojai: UAB „Atiltas“, UAB „Difera“, UAB „Listas“, UAB „Listeka“ ir UAB „Regnus“. Tačiau įmonės nebuvo finansiškai pasirengusios investicijoms ir neįvertino, kad ES parama gali būti nutraukta. Įmonės nenumatė, kad gali tekti visą projektą finansuoti nuosavomis lėšomis. Iš 4 mln. Eur vertės projekto, 65 proc. sudarė ES parama, nuosavai investicijų daliai įmonės skolinosi iš kredito unijų. Vos pasibaigus krizei, bankai skolino nenoriai, ypač plyno lauko investicijoms, o kredito unijų pinigai buvo brangūs. Be to, projektą užsimoję įgyvendinti verslininkai ligi tol patirties anglių gamyboje neturėjo. Tiesiog ieškojo perspektyvios verslo nišos, o medžio anglies paklausa tuomet augo. Nacionalinė mokėjimo agentūra atliko tyrimą ir nustatė pažeidimų, todėl buvo inicijuotas sutarčių nutraukimas ir visos išmokėtos paramos susigrąžintos. Bendra projektui skirta ES paramos suma tuomet siekė 2,5 mln. Eur.

Redakcijos archyvo nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje