Skip to content

Nauja knyga apie Ignaliną

Bronius ŠABLEVIČIUS

Ignalinos rajono gamtos patrauklumas ir žavesys žinomas labai plačiai. Tai mūsų ežerų vilionės ir poilsis prie jų. Tačiau rajone „slepiasi“ ir tokios gamtos vertybės, kurių dauguma žmonių nežino. 

Apie jas pasakoja ir rodo nauja knyga „100 Ignalinos krašto gamtos perlų“. Nors tai fotoalbumas, bet jame gausu teksto. Čia randame rajono gamtos paminklus: įspūdingus senuosius medžius, „laumės akis“, ežerų pusiasalius ir salas, saugomus draustinius. Argi neįdomu, kad rajone yra keletas tarptautinės reikšmės gamtinių teritorijų? Tai upių slėniai ir miškai, Europos Sąjungoje saugomi augalai, paukščiai, žvėrys ir net paslaptingi drugiai, vabalai, visi, kurie beišnykstantys Europoje, o mūsų rajone vis dar gyvenantys patogiai. Kas jie tokie – paaiškina tekstai ir beveik 180 nuotraukų. 

Pasakojama apie sunkiai pereinamus Pušnies, Vytėnų, Milašiaus pelkynų ir miškų draustinius, apie rajone storiausią pušį, Trainiškio ąžuolo mirtį ir atgimimą, apie beveik nepažįstamą storąją veimutinę pušį. O kodėl kai kurios vietovės tokios svarbios, kad jų apsauga pakelta į europinį lygmenį? Be to, intriguoja ir žinia, kad Ignalinos rajone auga dvi rūšys augalų, Lietuvoje niekur kitur neaugančios… Yra ir tokių paslaptingų gyvūnų, kurie gyvena ir veisiasi tik Adutiškio girioje. Visos knygos detaliai juk neišpasakosi…  

Gaila, kad naujoji knyga Ignalinoje beveik nežinoma, mat nėra knygyno. Tačiau ją mielai išsiunčia (be prekybininkų antkainio) Kauno leidykla „Lututė“. Ji vienintelė Lietuvoje, leidžianti knygas ir žurnalus apie mūsų gamtą. Atidarius interneto svetainę leidykla lututė,randame skyrių „Lututė knygos“. Didelio formato fotoalbumas išleistas lietuvių ir anglų kalbomis. Tai būtų gera dovana ne tik savo žinių atsargai papildyti, bet ir kitam žmogui bet kuria proga. 

Iš kai kurių puslapių Ignalinos gamta į Jus prabils slėpiningais siužetais iš paukščių ar žvėrių gyvenimo. Tereikės išmaniuoju įrenginiu nuskaityti QR kodą.

Šį knyga bus puiki dovana ir užsienio svečiams, kadangi visa informacija pateikta lietuvių ir anglų kalbomis.

Leidinį rasite ir įsigysite Ignalinos rajono turizmo informacijos lankytojų centre (Ateities g. 23, Ignalina).

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje