Skip to content

Temdomi vasaros atostogų džiaugsmai

Sunkiausia žmogui išgyventi staigias permainas. Ir nesvarbu su kuo jos susiję: su orų kaita, gyvenamosios vietos pakeitimu, nauju statusu ar gyvenimo sąlygomis. Kad ir kaip besistengtum, tai visada bus stresas. O šio amžiaus vinis – pakantumo ir kantrybės trūkumas. Mums jau tampa išbandymu laukimas eilėje prie kasų. Deja, tai kūliais besiverčiančios visuomenės modernėjimo pasekmė. Ir mes beveik bejėgiai pasipriešinti jai. Kažkas juokavo, kad norint surinkti save į vieną visumą, reikėtų porai savaičių išvažiuoti, tarkime, į Indiją, kur laikas beveik sustojęs, aplink tvyro ramybė. Kartais taip reikia perkrovimo mūsų smegenims, emocijų ir jausmų revizijos. 

Žinutė iš Vidiškių signalizavo apie artėjantį nemalonų laikotarpį miestelėnams. Mėnesiui nutraukiamas šilto vandens tiekimas dėl darbų katilinėje. Suprantama – prie tam tikrų gyvenimo patogumų įpratusiems žmonėms – stresas. Skambinęs vyras piktinosi, kad kaip tik atvykstąs su šeima atostogų į Vidiškes, taip atjungiamas šiltas vanduo. „Kokiame amžiuje mes gyvename? Kas čia vyksta? Kasmet vis tas pats. Kaip palaikyti elementarią higieną? Gal savivaldybė blusas išnaikins, kai jos mus visus apstos. Maudytis ir praustis ežere taip pat nėra išeitis. Kam malonu lipti į vandenį, kai kažkas šalia savo purvus skleidžia? Ar pastatyta Vidiškėse pirtis? Pasakykite, kur visą mėnesį žmonėms praustis? O gal dėl mėnesio pirkti vandens šildytuvą ir perdarinėti visą šilto vandens tiekimo sistemą?“, – išties sunerimęs teiravosi vyras. 

Taigi, tądien visi keliai vedė į UAB „Ignalinos šilumos tinklai“ generalinio direktoriaus Mindaugo Lapėno kabinetą. 

„Profilaktiniai šildymo sistemos darbai vykdomi kasmet, kad būtų maksimaliai pasiruošta naujo šildymo sezono pradžiai. Tai nėra naujiena niekam. Apie vykdomus darbus visada skelbiame iš anksto. Šiemet Vidiškėse padėtis yra kiek kitokia. Vidiškių katilinėje sumontuotas šildymo katilas su pakura buvo 2001 m. Nors jo gamybinis resursas suteiktas 15-ai metų, jis tarnavo jau 18 sezonų. Deja, katilas visiškai avarinės būklės ir jau buvo neremontuotinas. Todėl nuspręsta pakeisti jį nauju. Visi darbai kruopščiai suplanuoti, katilas nupirktas, reikalinga siena išgriauta ir pasirengta darbų pradžiai. Šilto vandens tiekimas šiame kaime bus nutrauktas nuo liepos 22 d. iki rugpjūčio 18 d. 

Labai atsiprašome gyventojų už nepatogumus ir stengsimės kuo greičiau atlikti suplanuotus darbus. Manau, stipriai pasispaudę, suspėsime ir per tris savaites juos atlikti, jei tik nebus nenumatytų trikdžių“, – patikino M. Lapėnas.

Gera žinia ta, kad šis ilgas laikotarpis be šilto vandens vidiškiečiams bus paskutinis. Pasak M. Lapėno, pakeitus katilą nauju ir ekonomišku, bus išvengta didelių avarijų šildymo sezono metu ir ateityje kasmetiniai profilaktiniai šildymo sistemos darbai truks 2–3 dienas, o ne 2 savaites, kaip vykdavo anksčiau, kadangi nuolatinis katilo lopymas ir remontas bei tikrinimas užimdavo daug laiko. Pokyčius jau pajutę ir ignaliniečiai. Mieste profilaktiniai darbai užtrunka parą ar pusantros. Nuo šiol taip bus ir Vidiškėse. 

Kalbant apie remonto darbų pasirinktą laiką, tai nuspręsta todėl, kad vasaros antroje pusėje, įšilus vandeniui ežeruose, žmonės bent jau prakaito likučius gali nusiprausti. Kitas dalykas, vasarą vidiškiečiai sunaudoja 200 kubų šilto vandens per mėnesį, o pavasarį, rudenį ir žiemą – 300 kubų ir daugiau. Daroma išvada, kad būtent vasarą šiltas vanduo jiems mažiau reikalingas. 

Pamąstymui pateiksime pavyzdį. Tarkim, Didžiasalyje žmonės net neįsivaizduoja, kad vasarą butuose gali būti šiltas vanduo. Jis tiekiamas tik šildymo sezono metu. Gyventojai įsirengę vandens šildytuvus ir jiems tereikia pasukti vieną kranelį, pakeičiantį vandens padavimo kryptį ir įjungti į rozetę vandens šildytuvą. Ne paslaptis ir tai, kad taupantiems žmonėms šis variantas yra kur kas parankesnis. Pirma, pačiam šildytis vandenį yra pigiau, antra – nereikia kas mėnesį mokėti bene 10-ies eurų mokesčio už gyvatuką. 

Taigi, kaip visada ir visur – yra dvi reikalo pusės. Kuri kam priimtinesnė – tos ir laikykimės. O vidiškiečiams vis tik teks dar paskutinį karatą šiais metais susispausti ir pakentėti. Šioje situacijoje kitų galimybių nėra. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje