Skip to content

Reketo tarp moksleivių istorija

Daiva MASELSKIENĖ (Utenos apskrities VPK)

2018 m. lapkritį į Utenos apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą kreipėsi vienas iš Utenos regioninio profesinio centro moksleivių su pareiškimu apie tai, kad iš jo yra atiminėjami pinigai. Policijai pradėjus ikiteisminį tyrimą buvo nustatyta, kad 2018-11-30, apie 11 val., kitas Utenos regioninio profesinio mokymo centro moksleivis D. B., neturėdamas teisėto pagrindo, atvirai, savo naudai, panaudodamas prieš nukentėjusįjį J. G. fizinį murtą ir sukeldamas jam fizinį skausmą, vertė perduoti turtą – sumokėti 200 Eur už galimai pavaišinimą narkotinėmis medžiagomis (kanapėmis). 

Nuo 2018 m. liepos telefonu ir susitikimų įvairiose Utenos miesto vietose metu, neturėdamas teisėto pagrindo, grasindamas nukentėjusiajam prieš jį panaudoti fizinį smurtą, reikalavo iš jo 200 Eur už tariamą skolą dėl kelių kartų galimai pavaišinimo narkotinėmis medžiagomis (kanapėmis), po ko 2018-12-05, apie 18 val., Aukštaičių g. 7, Utenoje, siekdamas išgauti tariamą skolą, nusivedęs nukentėjusįjį į nuošalią vietą šalia Utenos regioninio profesinio mokymo centro bendrabučio, pareikalavo surašyti skolos raštelį dėl 200 eurų tariamos skolos. Nukentėjusiajam atsisakius vykdyti jo reikalavimus, kumščiu sudavė į veido sritį ir pareikalavo surašyti skolos raštelį. Būdamas įbaugintas ir jam įtariamajam diktuojant tekstą, nukentėjusysis surašė skolos raštelį, jog yra skolingas įtariamajam 200 Eur, nukentėjusiajam pasirašius, skolos raštelį pasiėmė sau. 

Neturėdamas teisėto pagrindo, atvirai, savo naudai panaudodamas prieš nukentėjusįjį fizinį murtą ir sukeldamas jam fizinį skausmą, vertė nukentėjusįjį perduoti jam 200 Eur. Surinkus pakankamai įrodymų dėl šios nusikalstamos veikos padarymo, įtariamasis buvo sulaikytas. Jam pareikštas įtarimas pagal LR BK 181 str. 2 d. (turto prievartavimas už šią sunkią nusikalstamą veiką numatyta bausmė iki 8 m. laisvės atėmimo).

Be to, atliekant kratą įtariamojo D. B gyvenamojoje vietoje, Utenos AVPK Kriminalinės policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo skyriaus pareigūnai rado nedidelį kiekį narkotinių medžiagų. D. B. pareikštas dar vienas įtarimas pagal LR BK  259 str. 2 d.

2019 m. liepą ikiteisminis tyrimas buvo baigtas. Utenos rajono apylinkės prokuratūra, kuri ikiteisminį tyrimą kontroliavo, jau perdavė bylą teismui. Toliau įtariamojo veiksmus vertins teismas.

Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato bendruomenės pareigūnai skatina Utenos miesto ir rajono švietimo įstaigų pedagogus, darbuotojus, prasidėjus naujiems mokslo metams, atkreipti ypatingą dėmesį į moksleivių elgesį ir tarpusavio bendravimą švietimo įstaigose bei jų teritorijose. Tėvams patariama skirti daugiau laiko bendravimui su atžalomis, siekiant geriau juos pažinti, žinoti draugų ratą, jaunimo laisvalaikio praleidimo vietas, įgyti vaikų pasitikėjimą, kad šie nebijotų kalbėti apie esamas ar iškilsiančias problemas, siekiant juos apsaugoti, kad šie netaptų asmenų, darančių nusikalstamas veikas, aukomis. Utenos moksleiviai skatinami būti drąsiais, netoleruoti bet kokių smurto atvejų, nebijoti ir nedelsiant pranešti policijai apie smurtauti linkusius asmenis. Glaudus policijos ir visuomenės bendradarbiavimas, keitimasis informacija, padeda užkirsti kelią teisės pažeidimams ir nusikalstamoms veikoms, nustatyti asmenis darančius nusikalstamas veikas, siekiant juos patraukti į atsakomybę pagal Lietuvoje galiojančius teisės aktus.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje