Skip to content

Nusirito devintoji Palūšės regatos banga

Devintąjį rugpjūtį Palūšės regata sukvietė būrius šios šventės gerbėjų prie Lūšių ežero krantų. Nepaisant to, kad šie metai Palūšei – labai audringi ir judėjimas čia gana intensyvus, o renginiai keičia vienas kitą, žmonės nepailsta šėlti ir pramogauti. Prasidėję Senosios Valtinės 60-mečiu ir vasaros sezono atidarymu, kas savaitgalį čia vyko gyvo garso koncertai valtinėje-bare, praėjusį savaitgalį drebino žemę festivalis „Galapagai“, o šį savaitgalį „užgriuvo“ tradicinė Palūšės regata. Dvi dienas truko žaidimai, sportinės varžybos vandenyje ir sausumoje, koncertai, šokiai, atrakcijos. 

Šeštadienio rytas prasidėjo tradicine muge ir sportinėmis varžybomis sausumoje: krepšinio, tinklinio bei vaikų pramogomis. Deja, sportininkai, matyt, stipriai išsisėmę buvo, nes varžytis užsiregistravo vos trys krepšinio ir devynios tinklinio komandos, o ir tarp jų trūko susikalbėjimo. Kita vertus, nėra to liūdno, kas nevirstu kažkuo smagiu. Taikos ir draugystės pypkė surūkyta… 

Vėliau mažajame Palūšės paplūdimyje, iš kur startavo ir regatos dalyviai, persikėlė ir kermošius, lauko kavinė. Čia pat buvo rūkomos ir parduodamos žuvys, piešiamos laikinosios tatuiruotės, lipdomi dirbiniai ir šėlstama muzikos ritmu. 

Šventės paradui vadovavo nei ugnies, nei parako niekada nestokojantis Marius Vilčinskas. 

Netrukus antrąjį kartą surengtas šachmatų simultanas. Tai varžybos, kai vienas šachmatininkas (didmeistris) vienu metu žaidžia su keliolika ar net keliasdešimt šachmatininkų. Devintosios Palūšės regatos metu prie pat scenos vyko beveik trijų valandų trukmės šachmatų simultanas. Jį vedė vos 10-ies metų Benediktas Šatkauskas (FIDE arena tarptautinis meistras!). Jis dar tik ketvirtokas, šachmatais žaidžia nuo penkerių, o greitai šiam vunderkindui lygių rajone nebus. Buvo sužaista su 15 varžovų. Tik trys sugebėjo prieš Benediktą laimėti. Tai šachmatų meistras Michailas Špakovas, Justinas Rubinovas ir Bronislovas Gražys. Beje, ne visi norintys spėjo sužaisti. Tai rodo, kad šachmatų populiarumas rajone auga. Kitąmet ketinama siekti rekordo – bent padvigubinti partijų skaičių. 

Nors šventėje visi ūžė nuo ryto, o kai kas ir nuo penktadienio, šventės atidarymas vyko 18 val. Šventės pradžią paskelbė Palūšės bendruomenės pirmininkas Arvydas Gaidelis, rajono meras, Panevėžio jachtų klubo komandoras Jokūbas Leipus, seniūnas Jonas Polito. Meras oficialiai pasižadėjo tapti nuolatiniu regatos globėju ir priėmė „krikštą“. 

Bendruomenės vadovas A. Gaidelis džiaugėsi gausiu būriu dalyvių ir svečių. „Visiems linkiu geros nuotaikos ir smagių nuotykių, o regatos dalyviams – Vėjo, vėjo, vėjo!“, – sakė vadovas. 

Pirmą kartą šioje šventėje dalyvavo ir meras: „Mes dar kartą įrodėme, kad Palūšė, švęsti moka. Pramogų čia į valias. Noriu padėkoti Palūšės bendruomenei už pastangas, už entuziazmą, už puikų reginį. Dėkoju ir visiems rėmėjams, kurie yra labai svarbūs mūsų rajonui. Geros šventės, puikių įspūdžių visiems!“ 

Komandoras Jokūbas Leipus džiaugėsi nuostabia švente, per devynerius metus išaugusia į tokio mąsto renginį. Šiemet vandenyje – didžiausias burių skaičius – 48, o tai reiškia, kad Palūšės regata kasmet tampa vis reikšmingesne. Sportininkai varžėsi sportinių jachtų „Laser“, „Fin“, „Luč“ ir „470“ klasėse, o burlentininkai rungtyniavo trijose laisvose klasėse.

Seniūnas J. Polito patikino, jog Palūšė – niekada nebuvo abejinga svečiams, ji visada svetinga, paslaugi ir pasirengusi toliau švęsti, priimti svečius ir juos globoti. 

Kai burės išsibarsto po Lūšius – tai nepakartojamas, savaip jaudinantis vaizdas. Panevėžio jachtų klubo komandoras J. Leipus džiaugėsi didžiuliu dalyvių būriu. Ir šiemet oras buriuotojams buvo tarsi pagal užsakymą, o svarbiausia – buvo nemenkas vėjas, tad šįkart pernelyg dažnai ir nereikėjo skanduoti buriuotojų burtažodžio „Gero vėjo!“ Per regatos atidarymą pakelta „Palūšės regatos“ vėliava. 

Netrukus į Lūšių vandenis išplaukė ir linksmoji regata – karnavalas ant vandens. Kaip visada – dalyviai stebina ir džiugina. Šiemet – ir su spec. efektais: spalvotais dūmais. Startavo 6 savadarbiai ekipažai, vienas iš kurių buvo iš Sankt Peterburgo ir vadinosi „Leningradas“. O Linksmąją regatą laimėjo „Mažulė mažulė“ ekipažas, antroji vieta atiteko „Banginių užkalbėtojams“, trečioji – „Motožvynui“. 

Nespėjus atgauti kvapo iš juoko, į šokių aikštelę pakvietė koncertinę programą pradėję Ceikinių gyvo garso grupė „Keiziai“, vėliau – Didžiasalio vokalinis ansamblis Vėtrungė“, MONY, Violeta ir Vilius Tarasovai, ignalinietis Gintautas Juodagalvis, bardas Kazimieras Jakutis. 

Vidurnaktis pasitiktas fejerverkų šviesomis. 

Plaukimų nugalėtojai visose laivų klasėse paskelbti ir apdovanoti antrąją dieną. Šiemet buriuotojai dalyvavo iš Panevėžio, Kauno, Vilniaus, Alytaus, Ukmergės, Jurbarko ir kitų miestų.

Prieš nuleidžiant regatos vėliavą, Palūšės bendruomenės narė Dalia Lapėniėnė jau nutiesė kelią kitų metų regatai, kuri 2020 m. švęsdama dešimtmetį, iškilmingai įžengs į paauglystę. Intriga verta dėmesio! 

Autorės ir J. Baltakio nuotr. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje