Skip to content

Pasaulio čempioną aplenkęs lietuvis: Ignalinos aerodrome tikiuosi laimėti

Jurgita ČEPULYTĖ Ignalinos aerodromo atstovė žiniasklaidai

Europos ultralengvųjų orlaivių čempionatas Ignalinos aerodrome – istorinis įvykis Lietuvos aviacijai. Lietuviai turi galimybę savo padangėje susirungti su pačiu pasaulio čempionu, o aerodromo įkūrėjas Rimvydas Maciulevičius pasidalina mažai kam žinomais faktais – iš Ukrainos atvykęs geriausias ultralengvojo orlaivio pilotas pasaulyje Lietuvą žino jau labai seniai. 

Lietuvių komanda – išskirtinė

Šiemet Ignalinos aerodrome vyksiančiame Europos čempionate dalyvauja gausus būrys lietuvių – dvi vienvietės motoskraidyklės, viena vienvietė skraidyklė, po vieną dvivietį ir vienvietį lėktuvą ir net sraigtasparnis. Dviviečiu lėktuvu kartu su navigatoriumi Arnu Malinausku skrisiantis pilotas Justinas Subačius atvirauja, kad kelia sau tikslą pasivaržyti su pasaulio čempionu.

„Mums šiame čempionate aktualiausia, kad navigacija būtų stipri, nes pirmiausiai tai tikslaus skraidymo varžybos. Žinoma, nepamirštame ir tikslaus tūpimo – siekdami pasiruošti šiai rungčiai, per dieną atliekame po 40–50 tūpimų. Favoritą Jurijų Jakovlevą laikome savo pagrindiniu varžovu, būtų smagu jį kai kuriose rungtyse aplenkti. Tai jau yra pavykę padaryti Čekijoje, tad norėtume tokį rezultatą pakartoti“, – rimtą konkurenciją žadą pilotas. 

J. Subačius taip pat džiaugiasi, kad savo geriausių rezultatų Ignalinos aerodrome sieks savo paties surinktu lėktuvu, kurį šypsodamasis vadina „dideliu lego“.

Ne tik skraidymas, bet ir bendravimas

R. Maciulevičius Europos čempionatu džiaugiasi ne tik dėl šio renginio atnešamų išskirtinių galimybių Ignalinai ir Lietuvai, bet ir dėl asmeniškų priežasčių. Jam tai dar viena galimybė susitikti su gerai pažįstamu pasaulio čempionu J. Jakovlevu. 

„Esame pažįstami nuo 1991-ųjų metų, tuomet kartu skraidėme vienu pirmųjų jo lėktuvų. Vėliau išbandėme ne vieną jo kompanijos „Aeroprakt“ lėktuvą – vėliau pradėta jų serijinė gamyba“.

Be skrydžių gyvenimo neįsivaizduojančius lietuvį ir ukrainietį suvienijo ir susitikimai tolimoje, skrydžiams ne pačioje palankiausioje vietoje – Jungtiniuose Arabų Emyratuose (JAE). R. Maciulevičius ten statė aerodromą dykumoje, o J. Jakovlevas atvykdavo jame paskraidinti kiekvieno iš savo lėktuvų.

„Turėdamas partnerį JAE, Jurijus ten atskraidindavo visus savo lėktuvus. Čia buvo galima išvysti ir tuos Jurijaus kuriamus lėktuvus, kurių daugelis net nežino, pavyzdžiui, A26“, – pasakoja Ignalinos aerodromo įkūrėjas. 

Ignalinos aerodrome rugpjūčio 7–17 d. vykstančiame Europos ultralengvųjų orlaivių čempionate dalyvauja daugiau nei 200 dalyvių iš Lenkijos, Vengrijos, Čekijos, Rusijos, Ukrainos, Vokietijos, Jungtinės Karalystės ir, žinoma, visos Lietuvos. Įvairiose čempionato klasėse ir rungtyse varžosi net 75 pilotai. 

Iškilmingas Europos čempionato atidarymas vyks Ignalinos Laisvės aikštėje rugpjūčio 10 d. (šeštadienį), 17 val. Čia susirinkusiųjų lauks kvapą gniaužiantys geriausių pasaulio pilotų skrydžiai ir kitos staigmenos.

Ignalinos aerodromo nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje