Skip to content

Ignalinos aerodrome kriokia orlaivių motorai

Jurgita ČEPULYTĖ Ignalinos aerodromo atstovė žiniasklaidai

Rugpjūčio 10 d. Ignalinos aerodrome prasidėjo 15-asis Europos ultralengvųjų orlaivių čempionatas. Per savaitę čia įvairiose klasėse – vienvienčių ir dviviečių lėktuvų, skraidyklių ir malūnsparnių – varžysis net 44 ekipažai. Savaitę truksiančio čempionato metu dalyvių laukia tikslumo ir meistriškumo itin reikalaujančios navigacijos užduotys, o žiūrovus džiugins ekstremalus tikslusis tūpimas. 

Renginio atidarymas – Ignalinoje

Atidarymo, vykusio Ignalinos Laisvės aikštėje, metu Lietuvos aeroklubo prezidentas Mindaugas Sinkevičius akcentavo, kad toks čempionatas yra puikus bendradarbiavimo pavyzdys.

„Komandinio darbo su Ignalinos aerodromo įkūrėju Rimvydu Maciulevičiumi rezultatai šiandien matomi pagrindinėje Ignalinos aikštėje, o artimiausiomis dienomis pasimatys ir danguje tiek svečiams iš užsienio, tiek ir patiems lietuviams”.

Už Ignalinos aerodromo įkūrimą ir plėtrą, Ignalinos ir Lietuvos vardo garsinimą R.Maciulevičiui įteikta ir Seimo nario Gintauto Kindurio padėka.

Aerodromo direktorius Vytautas Rafanavičius džiaugiasi, kad čempionate sulaukta dalyvių ir stebėtojų delegacijų iš Lenkijos, Vengrijos, Čekijos, Rusijos, Ukrainos, Vokietijos, Jungtinės Karalystės ir Estijos. Varžybose taip pat dalyvauja ir 6 ekipažai iš Lietuvos: Aurimas Bezaras ir Kęstutis Jurkėnas (RGL2), Rytis Paliulis (RWL1), Dainius Galkis (RAL1), Justinas Subačius ir Arnas Malinauskas (RAL2), Vilimantas Ganušauskas (RWL1), Zigfridas Driežas ir Aidas Stankevičius (RWL2).

Čempionato atidarymą palydėjo Arūno Rupkaus ir  Dainiaus Galkio lėktuvų pasirodymas virš Ignalinos miesto centro – skambant muzikai žiūrovai galėjo grožėtis išskirtinėmis lėktuvų danguje piešiamomis figūromis.

Pirminiai rezultatai

Čempionato skrydžius Ignalinos aerodrome stebi vyriausias teisėjas Wolfgangas Lintlas, Tarptautinės aeronautikos federacijos ultralengvųjų orlaivių komisijos (CIMA) prezidentas.

„Ignalinos aerodromas yra labai čempionatui tinkanti vieta su geru tūpimo taku. Atskiro gero įvertinimo verta infrastruktūra – aerodromas yra nutolęs nuo didelių miestų. Be to, šis čempionatas yra pavyzdys kitiems dėl to, kad jam vadovauja ir jį vykdo jauna komanda“, – sako ekspertas, ultralengvųjų orlaivių varžybose besilankantis jau nuo 1989 metų. 

Savaitės viduryje buvo paskelbti ir svarbūs rugpjūčio 13 dienos rezultatai visose klasėse.

RAL1 klasė (vienviečiai lėktuvai): 1 vieta Jiri Krajca (CZE), 2 vieta Mieczyslav Szurgot (POL), 3 vieta Vaclav Puza (CZE).

RAL2 klasė (dviviečiai lėktuvai): 1 vieta Yuriy Yakovlyev ir Tymofii Iakovliev (UKR), 2 vieta Marek Velat ir Anna Zichova (CZE), 3 vieta Lukas Behounek ir Krystof Bobek (CZE).

RWL1 klasė (vienvietės skraidyklės): 1 vieta Henryk Orwat (POL), 2 vieta Andrey Shchekoldin (RUS), 3 vieta Petr Hynek (CZE).

RWL2 klasė (dvivietės skraidyklės): 1 vieta Maksim Semenov ir Alfiia Semenova (RUS), 2 vieta Artūras Laukys ir Linas Bružikas (LTU), 3 vieta Matous Adam ir Vladislav Teply (CZE).

RGL2 klasė (malūnsparniai): 1vieta Marcin Majsterek ir Dominika Jurkiewich (POL), 2 vieta Alojzy Dernbach ir Klaudia Laskowska (POL), 3 vieta Vince Ferinc ir Zsolt Dömötör (HUN).

Jaunimo traukos taškas

Ignalinos aerodrome vykstančio čempionato metu savanoriauja ne tik skrydžių mėgėjai ir entuziastai, bet ir vietinis jaunimas. 

Dovilė Bačiulytė į čempionatą atvyksta iš Molėtų – pamėgusi skraidyti su paramotoru, ji tokius renginius vertina ir dėl įdomumo, ir dėl pamokų. 

„Profesionalių pilotų iš įvairių šalių dalyvavimas nulemia aukštus renginio standartus, atitinkamą teisėjavimą. Ir man tai didelė saugumo, tvarkos pamoka”, – sako savanorė. 

Tai, jog pamėgus aviacijos renginius nesinori nei vieno iš jų praleisti, patvirtina ir kitas savanoris iš Ignalinos apylinkių – Jokūbas Čeponis.

„Dirbau su rengėjų komanda Ignalinos aerodrome vykusio Lietuvos čempionato metu ir bendradarbiavimas prasitęsė ir Europos čempionatui. Su gera kompanija viskas įmanoma.“

Tuo tarpu Gabrielę Tomaševič Ignalinos aerodromas paviliojo pirmą kartą.

„Tai išskirtinė patirtis – mano užduotis dabar yra sutikti pilotus, paimti iš jų trekerius, skaičiuojančius maršrutą, skrydžio aukštį bei laiką, ir užtikrinti, kad tuojau pat būtų pradėti skaičiuoti jų rezultatai”, – galimybe pasimokyti renginių organizavimo ir savanoriauti neįprastoje aplinkoje džiaugiasi Ignalinos rajono gyventoja. 

Ignalinos aerodrome čempionatas vyksta savaitę – iki rugpjūčio 17 d.  

Nuotraukos J. Baltakio ir Ignalinos aerodromo. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje