Skip to content

Lietuvių rankose – Europos čempionatas medaliai

Jurgita ČEPULYTĖ Ignalinos aerodromo atstovė žiniasklaidai

Šeštadienį Ignalinos aerodrome pasibaigė savaitę trukęs 15-asis Europos ultralengvųjų orlaivių čempionatas: auksą įvairiose rungtyse namo išsivežė Čekijos, Lenkijos ir Ukrainos atstovai. Nors lietuviams čempionatas auksiniu ir netapo, komandinėje įskaitoje lietuviai užėmė aukštą trečiąją vietą.

Čempionatas auksiniu tapo trims šalims

Šeštadienį suskaičiavus visų rungčių taškus paskelbti galutiniai rezultatai.

RAL1 klasė (vienviečiai lėktuvai): 1 vieta Jiri Krajca (CZE), 2 vieta Yurii  Bushuev (RUS), 3 vieta Vaclav Puza (CZE).

RAL2 klasė (dviviečiai lėktuvai): 1 vieta Yuriy Yakovlyev ir Tymofii Iakovliev (UKR), 2 vieta Lukas Behounek ir Krystof Bobek (CZE), 3 vieta Marek Velat ir Anna Zichova (CZE).

RWL1 klasė (vienvietės skraidyklės): 1 vieta Henryk Orwat (POL), 2 vieta Andrey Shchekoldin (RUS), 3 vieta Colin Johnson (GBR).

RWL2 klasė (dvivietės skraidyklės): 1 vieta Matous Adam ir Vladislav Teply (CZE), 2 vieta Zbynek Adam ir Katerina Pithartova (CZE), 3 vieta Maksim Semenov ir Alfiia Semenova (RUS).

RGL2 klasė (malūnsparniai): 1 vieta Alojzy Dernbach ir Klaudia Laskowska (POL), 2 vieta Vince Ferinc ir Zsolt Dömötör (HUN), 3 vieta Marcin Majsterek ir Dominika Jurkiewich (POL).

Komandinėje įskaitoje ant nugalėtojų pakylos lipo čekai, rusai ir lietuviai.

Lietuvių rezultatai ir nudžiugino, ir nuvylė

Trečia vieta Europoje lietuvių komandai tapo išskirtiniu aviaciniu laimėjimu ir jungiančia patirtimi. Šis pasiekimas papildomai skatina lietuvių pilotus analizuoti, kodėl nepavyko iškovoti medalių savose klasėse. 

Čempionato metu lietuviai ne kartą aplenkė įvairių rungčių favoritus ir tai aktyviai kėlė viltis dėl medalių. Tačiau, anot pilotų, galėjo pasitvirtinti Ultralengvųjų orlaivių pilotų federacijos (ULOPF) prezidento Povilo Kalinausko žodžiai: „Aviacijos sporte ne visada pergalę lemia meistriškumas, daug kas priklauso ir nuo sėkmės ar net oro gūsio“. 

Lietuviai net dvejose klasėse liko per žingsnį nuo prizininkų pakylos: RGL2 arba malūnsparnių klasėje ketvirti liko Aurimas Bezaras ir Kęstutis Jurkėnas, o RWL2 arba dviviečių skraidyklių klasėje ketvirti liko Artūras Lauknys ir Linas Bružikas.

Ignalinos aerodromo įkūrėjas Rimvydas Maciulevičius lietuvių rezultatus čempionate vertina puikiai.

„Už nugaros palikome stiprias lenkų, vengrų, vokiečių komandas. Todėl nors ir nepavyko pasipuošti norėtais medaliais savo klasėse, turime tinkamai įvertinti ir pasidžiaugti pasiektais bendrais rezultatais.“

Jam pritaria ir Ignalinos aerodromo direktorius Vytautas Rafanavičius, dalyvaujantis tiek nacionalinėse, tiek ir tarptautinėse ultralengvųjų orlaivių varžybose.

„Lietuvių pastangos ir varžymasis iki paskutinės čempionato akimirkos parodė, kaip stipriai tikėjome savo pergale. Šio čempionato rezultatai lietuviams yra patvirtinimas, kad jie atitinka europinius bei pasaulinius standartus ir iki medalių jiems tetrūksta sėkmės“.

Organizatoriams – Lietuvos aviacinis „Oskaras“

Kartu su dalyvių iš užsienio padėkomis, 15-ojo Europos ultralengvųjų orlaivių čempionato organizatoriai sulaukė ir ypatingo įvertinimo iš Lietuvos aviacijos bendruomenės – jiems įteikti Lietuvos aeroklubo garbės ženklai. 

Ypatingi medaliai buvo skirti vyriausiajam teisėjui Wolfgangui Lintlui, Tarptautinės aeronautikos federacijos ultralengvųjų orlaivių komisijos (CIMA) prezidentui, ULOPF prezidentui P. Kalinauskui, Ignalinos aerodromo direktoriui V. Rafanavičiui ir už čempionato organizavimą ir koordinavimą atsakingam Albertui Maciulevičiui.

„Tai įrodymas, kad viską galime. Dalyvių tikrinimus ir vertinimus atlaikęs organizacinis procesas reiškia, kad galime galvoti ir apie kitus europinio ir net pasaulinio lygio renginius“, – džiaugiasi V. Rafanavičius. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje