Skip to content

Japonus domino aukštaitiškos žuvienės virimo paslaptys

Jonas BALTAKIS

Šeštadienį trijų japonų grupė Ginučiuose apsilankė Valdo Gaidelio turizmo sodyboje ir stebėjo, kaip verdama aukštaitiška žuvienė. Tai ypač domino grupėje buvusią keliautoją ir virtuvės meistrę Asami Kuchio, kuri rašys jau antrą pažintinę knygą apie Lietuvą. Pirmoji, pavadinta „Mano mėgstamiausia Lietuva“ Tokijuje išėjo 2014 m. Japonai Lietuvoje jau trečia savaitė ir keliauja iš rajono į rajoną, iš miesto į miestą, kad susipažintų su mūsų žmonėmis, gamta, o ypač su maisto gaminimo, virtuvės papročiais, tradicijomis. Mūsų regione tolimos šalies svečiai pasirinko būtent V. Gaidelio sodybą. Iš Ginučių jie išvyko į Rokiškį ir Biržus.

Atvykus japonams, V. Gaidelio sodyboje lankėsi didelė grupė MB klubo (automobilių „Mercedes Benz“ gerbėjų) narių, tarp kurių žmonės buvo iš įvairių Lietuvos miestų, taip pat keli svečiai iš Rusijos. Sodybos šeimininkas, verdant žuvienei, turistams apie valandą pasakoja apie mūsų krašto istoriją nuo pagonybės laikų, tradicijas, maistą, itin išsamiai papasakoja apie žuvienės virimo papročius ir ypatumus. Aiškina atskirai apie kiekvieną žuvienės ingredientą, apie kiekvieną žolelę, kodėl ji dedama, ką duoda žuvienei. Vertėja Gabrielė visą edukacinę paskaitą vertė į japonų kalbą, o ponia Asami nuosekliai viską užsirašinėjo. Išvykus turistų grupei, japonai dar kurį laiką bendravo su V. Gaideliu asmeniškai, noriai su visais ragavo žuvienės. Ir net ragavo lauže keptų žuvų pūslių, kurios virė ir žuvienėje.

Japonija yra sparčiausiai auganti Lietuvos atvykstamojo turizmo rinka Azijoje. 2014 m. gerąją žinią apie Lietuvą ir čia esančius lankytinus objektus, kurie galėtų būti įdomūs japonams, savo šalyje skleidžia žurnalistai. Lietuvoje dažnai lankosi žiniasklaidos darbuotojų grupės iš Japonijos. Japonai Lietuvoje jaučiasi kaip namie, o viena šio fenomeno priežasčių – ilgai Lietuvoje puoselėta pagonybė, kuri japonams artima dėl sąsajų su šintoizmo religija – viena svarbiausių religijų Japonijoje. 

A. Kuchio pas mus lankėsi 2014 m. ir po kelionės parengė ir išleido jau minėtą išsamią ir gausiai iliustruotą kelionių po Lietuvą knygą „Mano mėgstamiausia Lietuva”. Ji yra jau dvylikos knygų autorė. 144 puslapių knygoje apie Lietuvą pateikiami jos įspūdžiai iš kelionės po mūsų šalį, kur ji buvo sužavėta gamtos grožio, lietuvių pagarbaus požiūrio į istorinį paveldą, tradicijų puoselėjimą. Gausiai iliustruotame leidinyje pristatomos įdomiausios lankytinos mūsų šalies vietovės, kultūros paveldas, tradicijos ir papročiai. Knygoje taip pat pasakojama apie tradicinę lietuvišką virtuvę, pateikiami įvairių patiekalų receptai. Ne prastesnė, tikėtina, bus ir antroji A. Kuchio knyga apie Lietuvą.

Autoriaus nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!