Skip to content

Pažiūrėsiu, kaip eini per gatvę ir pasakysiu, kas tu esi

Rugsėjis, kai į gatves išskuba mokinukai, o kartu su jais ir policijos pareigūnai – puiki proga pakalbėti apie rakštį sunkiai pasiekiamoje vietoje primenančią problemą. Negali sakyti, kad pavojinga gyvybei, bet erzinanti kiekvieną minutę ir neleidžianti apie save pamiršti. 

Rytas. Sudėtingesnėse sankryžose budi policijos pareigūnai. Gražiai, ryškiai papuošti, kad būtų matomi iš toli. Jie prižiūri tvarką gatvėse ir saugo mūsų vaikučius nuo išsiblaškiusių vairuotojų. Bet toji priežiūra – tik menama. Realiai policijos pareigūnai sankryžose atlieka tik draugų funkciją, t.y. tvarkingai stovi be teisės drausminti. Būtent drausminti. Ir ne vairuotojus. Vairuotojai ir šiaip greitai ir gerai „skalpuojami“. Pareigūnai negali drausminti įžūlių mokinukų. Žinoma, dalis jų elgiasi tvarkingai ir pareigingai, tačiau kita dalis – naudojasi proga ir tyčia straksi koja už kojos vilkdamiesi ir šaipydamiesi per pėsčiųjų perėjas, tuo pat metu dar maigydami mobiliuosius ar filmuodami smagų procesą. 

Jei jau mes apsisprendėme nedrausminti ir neauklėti jaunimo, tai kam kankinti pareigūnus? Jie tuo metu galėtų atlikti kokį naudingą darbą visuomenės labui, o vietoj jų sankryžose pastatykime dailius maketus. Galėtų jie ten ir ištisus metus stovėti. 

Nors pagrindinį darbą su vaikais turėtų atklikti tėvai, deja. Pažiūri, kaip eina per gatvę žmogus ar jo vaikas, ir jau žinai, kas jis ir kas jo vaikas. 

O šiaip, akcijų dėl pėsčiųjų elgesio gatvėse, galėtų būti vykdoma reguliariai. Gal Ignalina būtų pirmasis miestas sveiku protu pažiūrėjęs į šią problemą. Vyrauja nuomonė, kad pažeidžiamiausias yra pėsčiasis. Juokinga juk! Pėsčiasis bet kuriuo metu gali akimirksniu sustoti, pasitraukti į šalikelę ir pan. O ar tai lengvai gali vairuotojas? Jam tai šimtus kartų sudėtingiau. Tik dėl to, kad žmogus esąs dideliame metaliniame apvalkale, nereiškia, kad jis saugiau jaučiasi. Nepamirkite, kad vairuotojui reikia ir greitos reakcijos, ir protingų sprendimų, ir greitų veiksmų! O pėsčiajam užtenka tiesiog stabtelėti, kad būtų išsaugota jo sveikata ir gyvybė. Saugokis ir Dievas tave apsaugos! 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje