Skip to content

Kaimas ir jo užkampiai

Turtingas Lietuvoje buvo anos savaitės gyvenimas. Vos ne daugiausiai dėmesio buvo skirta Amazonės miškų gaisrams. Rodos, arčiau problemų turime, bet ne… Gal, sakau, tie, kurie Afrikoje skurdą mažino, Rūta su visa komanda, dabar ruošiasi rinkti pinigus gaisrams gesinti? Amazonė toli, žurnaliūgų kelionė brangiai kainuos.

Šiaip jau to nuo grandinės nutrūkusio ministro, kuris Lietuvoje sveikatos srityje genocido politiką varo, darbeliai daugiau turėtų rūpėti. Bet va, ministras rajonus „tvarko“, o žurnaliūgos daugiausia Vilniuje laikosi. Ar aplink Vilnių, visokiuose vargšų kvartaluose.

Rajonai vieni palikti. Kol Ignalinoje pasitarimas vyko, kaip mažąsias rajonų ligonines gelbėti, Veryga sugalvojo steigti naujus greitosios pagalbos punktus. Girdi, kai žmogui bėda, jis ne į rajono ligoninę važiuoja, o į „centrą“, todėl ten susidaro didžiausios eilės. Ir nors belieka galvą kraipyti, kaip čia su aukšta temperatūra ar koją išsisukęs, be siuntimo, iš Ignalinos važiuosi pagalbos į Vilnių, genocido ministras, dar seną draugelį iš Kauno medikų tarpo pasikvietęs, spaudos konferencijoje aiškino: reikia steigti papildomus punktus, kur būtų suteikiama ne tokia skubi ar sudėtinga pagalba.

Rajonams aišku: yra ligoninės, kokie dar papildomi punktai reikalingi. Kaip aišku ir tai, kad kai Verygai nepavyko mažųjų ligoninių vienu būdu sunaikinti, jis (ar jo draugai, ar jo viršininkai) sugalvojo kitą: pristeigti punktų. Tiesa, neaišku, iš kur tiems punktams rajonuose gydytojų atsiras. Už gerus pinigus komandiruos pusmečiui? O paskui uždarys „nebereikalingas“ ligonines.

Beje, apie pinigus. Prezidentas pasiūlė, kaip galima būtų šiek tiek palengvinti labiausiai skurstančiųjų gyvenimą. Girdi, reikėtų normaliai apmokestinti dividendus, padidinti mokesčius gaunantiems ypač dideles pajamas ir apkarpyti lengvatas ūkininkams, o iš surinktų pinigų padidinti bazinę pensiją.

Ir Prezidentas iškart pasidarė negeras: jis savo pasiūlymu norįs ne Lietuvą gerovės valstybe paversti, o atvirkščiai – visus paversti vargšais. Mat, vargšai bendrovių savininkai nuskurs, jeigu mokės tokius mokesčius, kaip visi.

Dividendų apmokestinimo skaičiavimas gana painus, tokiame rašinėlyje visus niuansus dėstyti – pernelyg nuobodu būtų. Apibendrintai galima pasakyti, kad jeigu įmonė, tai yra, savininkas, moka tam savininkui, dirbančiam įmonės direktoriumi, atlyginimą, tai įmonė sumoka maždaug 43 proc. mokesčių. O jeigu savininkas išmoka direktoriui (sau) dividendus, jie apmokestinami 15–28 proc. tarifu. Skirtumas yra?

Tad neverta stebėtis, kad kokios nors bendrovės savininkas, turintis 100 proc. akcijų, dirba tos bendrovės direktoriumi už minimalią algą, o bendrovės uždirbtą pelną išmoka sau dividendais, kurie apmokestinami dvigubai mažiau. Kaip neverta stebėtis ir tuo, kad visokie bankų ekonomistai puolė aiškinti, kad Prezidentas nieko čia neišmano. Gerai dar, kad neapkaltino išdavus – Prezidentas dar neseniai pats tokiu ekonomistu dirbo – profesines paslaptis.

Siūlymas labiau apmokestinti didesnes pajamas irgi esąs blogas. Tiesiog blogas, nors šiaip visi, išskyrus daug uždirbančius, yra už progresinius mokesčius. Bet vienas dalykas – šnekėti, kitas – kai poniška kišenė gali nukentėti. 

Apie didesnį ūkininkų apmokestinimą nė kalbėti negalima. Čia būtų tas pats, kaip Indijoje įspirti ant tako gulinčiai šventai karvei (ten visos karvės šventos). Juk jeigu tik ūkininkams kokia nors lengvata bus nurėžta, jie tuojau pat bankrutuos, o visi maisto produktai pabrangs. Šiaip jau, kai kas nors pas mus brangsta, aiškinama tuo, kad tai pabrango Europoje ar visame pasaulyje. O jeigu kas nors pas mus yra brangiau, negu Europoje ar visame pasaulyje, tai todėl, kad pas mus viskas ekologiškiau, sveikiau, skaniau… Nors pas mus visokiais raundapais ir kitokiais dichlofosais purškiama, o nemažai yra šalių, kuriose tie nuodai uždrausti, bet pas mus vis viena geriau, Galų gale, jeigu esi patriotas, turi pirkti prekę lietuvišką.

Bet visi šie samprotavimai nieko verti, nes nesitiki, kad bus labiau apmokestinti tie, kurie daugiau gauna. Kad Seimas sutiktų saviškius nuskriausti? Ne, na, gal iš visų Prezidento pasiūlymų vienam pritars – mamadienių pridės. Pridės dar vieną dieną, kai žmogus galės nedirbti, o atlyginimą už tai gaus. Ko daugiau rinkėjui reikia?

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje