Skip to content

Glauniausia Lietuvos pasakorė – ceikinietė Janina Tuskenienė

Rūta KAJĖNĖ (Ceikinių kultūros ir laisvalaikio organizavimo specialistė)

Visi žinome ceikinietės Janinos Tuskenienės talentą įtaigiai pasakoti nuotaikingus nutikimus, o karščiausių žiūrovų aplodismentų ir didžiausio emocijų proveržio visad sulaukia apie vizitą pas gydytoją ir žmogų užpuolusias ligas bylojantis pasakojimas „Kvarabos“. Šis pasakojimas J. Tuskenienei atnešė sėkmę rugsėjo 21 d. Druskininkuose vykusiame respublikiniame pasakotojų konkurse „Žodzis žodzį gena“. Janina iškovojo pagrindinį prizą bei „Glauniausio pasakoriaus“ titulą. Ignalinos rajonui gražiai atstovavo ir mielagėniškis Kęstas Egidijus Urbanavičius, pelnęs specialųjį prizą. 

Į konkursą Ignalinos krašto pasakorius palydėjo Ignalinos rajono tarybos narė bei rajono kultūros darbuotojų koordinatorė Marijona Lukaševičienė, Ceikinių renginių organizatorė Rūta Kajėnė, Mielagėnų renginių organizatorė Aldona Černiauskienė bei mielagėniškės Danutė Gaidelienė ir Jolita Papinigytė. Visa palaikymo komanda džiaugėsi Ignalinos krašto pasakorių pasiekimais, o M. Lukaševičienė pasakoriams įteikė atminimo dovanėles. 

Lietuvos pasakotojų konkurso „Žodzis žodzį gena“, kurį organizuoja Druskininkų kultūros centras ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras, tikslas yra gaivinti ir puoselėti etninės kultūros tradiciją – pasakojamąją tautosaką, jos žanrų įvairovę, tarmes bei išaiškinti, paskatinti ir pagerbti šias tradicijas tęsiančius savitus tautosakos pateikėjus ir atlikėjus. 

Konkurse gali dalyvauti įvairių Lietuvos regionų ne mokyklinio amžiaus pasakotojai, kurie yra skirstomi į tris kategorijas: pateikėjus (vyresnio amžiaus žmones, tradiciją perėmusius natūraliai iš savo šeimos, bendruomenės), asmenis, savarankiškai išmokusius pasakoti šiuolaikinėje kultūros terpėje (iš pateikėjų, knygų, įrašų ir pan.) bei folkloro ansamblių narius. 

Vertinimo komisiją sudarė tautosakos, tarmių tyrinėtojai, gaivintojai, etninės kultūros specialistai. Komisija išrinko konkurso laureatą – „Glauniausią pasakorių“. Šį vardą ir pelnė J. Tuskenienė. Laureatei buvo įteiktas diplomas ir Druskininkų savivaldybės įsteigta 200 Eur premija. 

Taip pat buvo išrinkta po vieną kiekvienos kategorijos nugalėtoją. Pirmąsias vietas savo kategorijose užėmę pasakotojai apdovanoti 100 Eur premijomis, o komisijai patikę, bet pagrindinių prizų nepelnę dalyviai, gavo specialius prizus. Visiems kitiems pasakotojams įteikti padėkos raštai ir atminimo dovanos. 

Konkurse, trukusiame kone 6 valandas, skambėjo gražiausios tarmės iš įvairių Lietuvos rajonų: Ignalinos, Utenos, Tauragės, Marijampolės, Druskininkų, Lazdijų, Šilalės, Prienų, Kauno, Šakių, Vilkaviškio, Varėnos ir Panevėžio. Renginyje dalyvavo 33 pasakotojai.

Visi Ceikiniai didžiuojasi ir nuoširdžiai sveikina konkurso nugalėtoją Janiną Tuskenienę! 

P. S. Už sudarytas sąlygas nuvykti į renginį nuoširdžiai dėkojame Ignalinos kultūros ir sporto centro direktoriui Darginui Mikėnui, rajono kultūros darbuotojų koordinatorei Marijonai Lukaševičienei, vairuotojui Juozui Karkleliui.   

J. Papinigytės ir autorės nuotr. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje