Skip to content

Prieš apsilankant mugėje: ką sodinti rudenį

Šį šeštadienį (rytoj) Ignalinoje eilinį kartą šurmuliuos rudeninė sodo gėrybių mugė. Nors jau kuris laikas mūsų nelepina rudeniški orai, manau, jie neatgrasys mugės prekeivių ir dalyvių. Trumpai priminsiu sodininkams amžiną klausimą: kada geriau sodinti vaiskrūmius ir vaismedžius – rudenį ar pavasarį. 

Paprastai rudenį geriau sodinti obelaites ir kriaušes, o kaulavaisius – slyvas, vyšnias, trešnes, persikus, abrikosus – pavasarį. Jeigu sodinukai yra indeliuose (vazonuose), tai sezono metas sodinimui neturi didelės įtakos. Vynuoges geriausiai sodinti pavasarį, šilauoges tinka ir rudenį, tik reikia gerai apmulčiuoti, avietes ir gervuoges idealu sodinti rudenį arba labai ankstyvą pavasarį, aktinidijas – tiek rudenį, tiek pavasarį, graikinius riešutmedžius ir lazdynus – taip pat ir rudenį, ir pavasarį. 

Sodinant įvairių rūšių sodinukus, duobės turi būti nei per gilios, nei per plačios, atsižvelgiant į šaknų ilgį. Negalima šaknų užlenkinėti geriau jas patrumpinti. Jei dirva nederlinga, kasamos gilesnės duobės, pridedant komposto. Šviežio mėšlo jokiai kultūrai į duobę nededama.

Žinoma, be taisyklingo pasodinimo bene svarbiausia išsirinkti mūsų regionui pritaikytus sodmenis. Kokias sodmenų veisles tinkama sodinti mūsų regione, esu gana išsamiai aprašęs MI balandžio 12 d. numeryje. Daug sodmenų veislių atvežama iš Lenkijos, kurios ne visos pas mus ištveria žiemas. Geriau vadovautis Lietuvos agrarinių ir miškų mokslo centro (LAMMC) mokslininkų rekomendacijomis. Beje, jie yra išvedę 4 obelų, 1vyšnių, 2 aviečių ir 5 juodųjų serbentų veisles, pritaikytas vietos klimato sąlygoms. 

Iki spalio vidurio optimaliausias žieminių česnakų sodinimo terminas. Prieš sodinant, rekomenduotina skilteles keletą minučių palaikyti karštame vandenyje (50 laipsnių) arba 0,05 proc. kalio permanganato tirpale. Pasodinus, reikėtų pamulčiuoti durpėmis. O norint turėti ankstyvųjų morkų, patariama sėti prieš užšąlant dirvai, lapkričio pabaigoje ar gruodžio pradžioje, paberiant 1–1,5 cm sluoksniu durpių. Taigi, iki spalio vidurio baigiasi optimalūs, bemaž visų sodmenų terminai. Linkiu visiems gamtos gėrybių puoselėtojams įsigyti gerų, norimų veislių. Sėkmingo pasirinkimo mugėje.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje