Skip to content

Šventinis Ignalinos krašto mokytojų vakaras

Regis, Mokytojo diena švenčiama nuo pasaulio pradžios – jei skaičiuosime remdamiesi tik savąja atmintimi. Tačiau neįprastoje aplinkoje šventę pradėjusi savivaldybės administracijos Švietimo ir kultūros skyriaus vedėja Gražina Mackonienė kalbėjo, kad pagal UNESCO iniciatyvą Mokytojo diena švenčiama daugiau kaip 100 pasaulio šalių. Šventės tikslas – atkreipti dėmesį į mokytojo darbo prasmingumą. Deja, ir mokytojų „vadovė“ tiksliai nepasakė, kada gi pirmą kartą pradėta švęsti Tarptautinė mokytojų diena. 

Kasmet išradingai Ignalinos krašto mokytojai kviečiami jų dieną praleisti neįprastai, netradiciškai. Tik ir vėl, paskutiniais metais jau įprasta, kad profesinės šventės, sukaktys ir projektų baigiamieji akordai minimi būtent Paliesiaus dvare. Ar tik kun. Marijonas Savickas nebus kokių sutarčių su Aukščiausiuoju sudaręs, kad visus lyg magnetu trauktų Mielagėnų kraštas?!

Nepaisant tradiciškumo, netradiciškai minėtoje šventėje – renginys išties įsimintinas. O ir meras Justas Rasikas sakė paskutiniąją savaitę viešėjęs socialinių darbuotojų, policijos pareigūnų profesinėse šventėse ir sveikinęs juos, tačiau tiek šypsenų niekur nematęs. Nors rajone šiuo metu dirba apie 250 pedagogų, iš jų 150 mokytojų, deja, ne visi jie dalyvavo šventiniame renginyje. 

„Būkite sveiki, stiprūs, kūrybiški ir neišsenkantys, nes jūsų reikia kiekvieną dieną“, – sakė G. Mackonienė. Didžiuodamasis mokytojais, vedėjai antrino ir savivaldybės meras J. Rasikas. Jis apgailestavo, kad šiandien tiek mokytojų, tiek mokyklų padėtis kelia susirūpinimą. Dėl mokinių mažėjimo kartais privalu ieškoti nelengvų kompromisų, kai mokytojams tenka važinėti po kelias mokyklas, kad susidarytų reikalingas krūvis. Nemažai ir ginčytinų situacijų. Kreipėsi į visą švietimo bendruomenę, prašydamas dalytis mintimis, idėjomis vardan bendrų tikslų: „Būkime šeima, lai nebūna tarp mūsų biurokratinių sienų, gal tada bendrai surasime sprendimus dėl ateities“.

Kaip visada, pasakojimų, prisiminimų ir gydytojams būdingų šmaikščių istorijų nestokojantis vicemeras Manfredas Žymantas žadėjo mokytojams 45 min. „paskaitos“, mat turįs tokį „palikimą“. Jo mama ir didelė dalis jo šeimos bei giminių buvo mokytojai, o tėvelis – gydytojas. Taigi vicemeras, kaip jis pats juokavo, turėjo du kelius: tapti mokytoju arba gydytoju. Kadangi jį mokiusi mama žemino jam pažymį vien dėlto, kad jis negražiai rašė, pasąmonėje susidėliojo tam tikri keliai ir jis pasirinko gydytojo profesiją. M. Žymantas linkėjo susirinkusiems geros sveikatos, Dievo palaimos, o vyresniems mokytojams, jau tapusiems senjorais, kuo daugiau eiti į viešumą, domėtis, šviestis ir būti aktyviems. 

Šventės metu savivaldybės mero padėkos raštais už nuoširdų pedagoginį darbą, aktyvų dalyvavimą mokyklos bendruomenės veiklose, mokinių parengimą įvairioms olimpiadoms ir konkursams, mokinių kūrybiškumo ugdymą apdovanota 16 mokytojų. Juos sveikino rajono vadovai.

Buvusių mokytojų nebūna. Taigi į šventę buvo pakviestas nemažas būrelis mokytojų, kurie jau nebetęsia savo pedagoginės veiklos mokyklose, tačiau pelnytai jaučiasi šios bendruomenės dalimi. Jiems vicemeras įteikė po savivaldybės išleistą nuotraukų albumą „Ignalina dangaus takais“.

Pedagogus ir svečius pasveikino ir Lietuvos Respublikos Seimo narys Gintautas Kindurys. „Mokytojo profesija – viena pagrindinių profesijų. Ji išskirtinė, nes dirbate su brangiausiu mūsų turtu – vaikais“, – sakė G. Kindurys. Jis linkėjo mokytojams kuo mažiau sudėtingų situacijų ir kuo daugiau padėkų, nuoširdaus bendravimo ir bendradarbiavimo.

G. Kindurys padėkos raštais apdovanojo Didžiasalio „Ryto“ gimnazijos direktorę Eleną Sekonienę, Ignalinos gimnazijos mokytoją metodininkę Laimą Mikėnienę ir Dūkšto mokyklos direktoriaus pavaduotoją ugdymui Gražiną Sobčikienę.

Šventinių sveikinimų skrynia, regis, be dugno. Su dovanomis atskubėjo ir Ignalinos kultūros ir sporto centro direktorius Darginas Mikėnas. Suvenyrus ir padėkas sportiškiausioms rajono mokykloms ir jų vadovams įteikė meras ir D. Mikėnas.

Tai Naujojo Daugėliškio mokykla-daugiafunkcis centras (3 vieta), Ignalinos Česlovo Kudabos progimnazija (2 vieta), Vidiškių gimnazija (1 vieta). 

Įspūdingiausia ir tikrai įsimintiniausia dovana pedagogams, kurią įteikė rajono savivaldybės administracija – Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro vadovo, operos dainininko, kompozitoriaus Jono Sakalausko ir akordeonininko Tado Motiečiaus koncertas. 

Auklėtojas ir mokytojas žino, jog su meile ir tiesa kuriamas jo kūrinys liks visiems laikams. Pedagogas – kovotojas, kasdien kariaujantis prieš nuolatinį neigiamą požiūrį, baimę, abejingumą, prisitaikėliškumą ir apatiją. Laimei, turi puikius sąjungininkus: Intelektą, Smalsumą, Tėvų paramą, Individualumą, Kūrybingumą, Tikėjimą, Meilę ir Juoką. Visi jie atkakliai Jį remia. Mokytojo (auklėtojo) praeitis kupina prisiminimų. Dabartis – viliojanti, pilna nuotykių ir smagumo, nes Mokytojui (auklėtojui) leista prisiliesti prie mūsų visų ATEITIES. 

Autorės nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje