Skip to content

Baravykų galima užsiauginti ir namuose ant palangės

MI informacija

Puikus užsiėmimas grybauti, bet argi nebūtų geriau, jei grybai augtų tiesiog namuose? Taigi, ar norėtumėte ant savo palangės užsiauginti baravykų? Rusų portale „Tak prosto!“ rašoma, kaip nesunkiai tą padaryti ir kodėl kartais procesas yra svarbiau nei rezultatas. 

1. Grybų rinkimas 

Norint užsiauginti grybų, jų reikia prisirinkti miške. Labai svarbu parsinešti kaip įmanoma geresnių baravykų. Jums reikės 2–3 grybų, jie turi būti dideli, subrendę ir švarūs. Geriausia, jei grybas turi didelę kepurę, kurioje bus daug sporų. 

2. Grybų paruošimas

Parsivežus grybus namo, juos reikia kruopščiai nuplauti ir supjaustyti mažais gabalėliais. Tuomet darsyk susmulkinti mėsmale arba – kuo smulkiau – peiliu. Beje, čia prireiks tik grybo kepurės, kurioje kaupiamos sporos. 

3. Grybų mirkimas 

Kitas žingsnis – paruošti mišinį sėjai. Tam reikės vandens ir mielių. 2–3 dideliems grybams reikia 50 g mielių ir 4 l vandens. Beje, laukinėje gamtoje grybai dauginasi dėl laukinių gyvūnų, kurie šiuos ėda. Agresyvioje aplinkoje, kuri sukuriama gyvūnų skrandyje, sporos suaktyvėja ir pabunda. Norintiems užsiauginti grybų būtina sukurti panašią aplinką. Tam ir reikalingos mielės. Taigi, paimkite nedidelį dubenį ir sumerkite supjaustytus ar sumaltus grybus. Geriausia naudoti lietaus ar šulinio vandenį, bet ne iš parduotuvės, kitaip visi darbai gali nueiti perniek. Pridėję mielių, viską gerai išmaišykite ir palikite 1,5–2 savaites tamsioje ir šiltoje vietoje. 

4. Pasirengimas sėjai Po 2 savaičių gautą mišinį darkart gerai išmaišykite. Mišinio jums reikia nedaug, apie 200 ml. Praskieskite jį 2 litrais vandens ir dar kartą išmaišykite. Mišinys sėjai paruoštas. 

5. Grybų sėja 

Kad grybai augtų, jiems reikalinga simbiozė (stiprus ryšys su kitu augalu), todėl geriausia juos auginti vazonuose su kambariniais augalais. Patyrusių grybų augintojų teigimu, efektyviausia baravykų simbiozė su lelijomis, tačiau galima eksperimentuoti ir su kitais augalais. Taigi, norint užsiauginti grybų, mišiniu reikia palaistyti kambarinius augalus. Laistyti reikia negailint, kad kuo daugiau aktyvių sporų patektų į žemę, iš kurios išsivystytų grybiena. Taigi, sėja baigta, dabar kantriai laukite rezultato.

xxx

Panašiai baravykų, kaip ir kitų grybų, galima užsiauginti sodyboje ar sode. Daugumai valgomų grybų yra reikalingi medžiai. Be jų šie grybai augti negali, kadangi turi vykti simbiozė. Panašiai kaip azotą fiksuojančios bakterijos su ankštiniais augalais. Visgi jei yra tinkamos sąlygos, grybų galima ir pasėti. Taigi, jeigu jūsų sodyboje ar kieme auga ąžuolas, liepa, beržas, pušis ar eglė, yra didelė tikimybė, kad galėsite „pasisėti“ ir kokių nors valgomų grybų. Taisyklė yra ta, kad jūsų pasirinktas baravykas, piengrybis ar kitas grybas turi miške būti surinktas po tos pačios rūšies medžiu, koks auga sodyboje ar kieme. Tuomet, surinktus grybus galima valyti po šiuo medžiu ar ten išmesti jų liekanas. Galima paruošti grybo sporų tirpalą susmulkinant pilnai išaugusių grybų kepurėles į vandenį ir išmaišius reikia palaistyti medį. Patartina laistyti kiek toliau nuo kamieno. Galima kastuvu kiek pakelti velėną ar viršutinį dirvožemio sluoksnį, kad tirpalas iškart patektų arčiau jaunų šaknų. 

Kitas variantas – toje vietoje tuo pat tikslu grėbliu ar šakėmis pasmaigstyti dirvožemį. Procedūrą niekas nedraudžia pakartoti. Po tuo pačiu medžiu gali augti ir ne vienos rūšies grybai. Ir šiuo atveju absoliučių garantijų nėra, bet tikimybė – labai didelė. 

Pagal „Tak prosto“ („Taip paprasta“)

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje