Skip to content

Bulvinių patiekalų šventė Antaprūdės dvare

Marytė ALESIONKIENĖ (Linkmenų filialo laisvalaikio organizatorė) ir Jolanta MAČIULIENĖ (Linkmenų kaimo bendruomenės pirmininkė)

Jau įpusėjo gražus, spalvingas ruduo. Dauguma darbų nudirbta, gausus derlius užpildė aruodus, ypač gerai šiemet užderėjo bulvės. Rudeninių lapų nuklotu taku keliaukime į Antaprūdės dvaro sodybą pas svetingus šeimininkus Vitą ir Mindaugą Balčiūnus, kur sutarėme organizuoti bulvinių patiekalų šventę. 

Linkmenų kaimo bendruomenė įgyvendino projektą „Tradicinių renginių puoselėjimas“, kuris finansuotas iš Nevyriausybinių organizacijų ir bendruomeninės veiklos stiprinimo 2017–2019 m. veiksmų plano įgyvendinimo 2.3 priemonės „Remti bendruomeninę veiklą savivaldybėse“ 2019 m. Įsigyta  palapinė paviljonas ir du natų stovai, kurie prisidės ir pagerins kultūrinių, sportinių, edukacinių  organizuojamų renginių Linkmenų bendruomenėje, esant nepalankioms oro sąlygoms apsaugoti turimą garso aparatūrą ir dalyvius.

Šis renginys jau antras iš pagal projektą užplanuotų renginių. Šventei ruošėmės nuo pat ankstyvo ryto.

Vyrai statė palapinę paviljoną vaizdingoje, prie pat tvenkinio, dvaro sodyboje, o moterys skuto bulves patiekalams ruošti. 

Sodyboje laukė iškūrenta senovinė krosnis, kurioje galėjome kepti iš bulvinių tarkių pagal senovinį močiutės receptą paruoštą mūsų krašte šilkine kitur beržine vadinamą košę. Kol košė kepė, kad atvykę svečiai nebūtų ilgai alkani, kepėme bulvinius blynus ir pagal mūsų šventės pagrindinės šeimininkės Zitos Leipuvienės mamos receptą, iš virtų bulvių košės vadinamus „švilpikus“ su kvapniu voveraičių padažu. Janinos Pelenienės paruoštos įdarytos bulvės, su tik jai vienai žinomais prieskoniais ir priedais, maloniai vėliau stebino ragavusius. Bet kokia gi šventė be muzikos, dainų ir žaidimų. Šventėje grojo mūsų krašto muzikantai Darius Šerėnas ir Mykolas Abelis, o kai savo armonika užgrojo seniūnas Jonas Alekna nedainuojančių ir nešokančių pavėsinėje – paviljone beveik  neliko. O taiklumą, mėtydami bulves į krepšius, išmėgino dauguma tiek vaikų, tiek suaugusių. Taikliausiu tapo Antanas Mačiulis, kuriam tik viena įmesta bulve mažiau nusileido Melika Rakauskaitė.

Šventėn atvykę nieks nesigailėjo, sočiai pavalgę, padainavę ir pasišokę šeimininkes išgyrę už svetingumą gaspadoriams padėkoję, į namus sugrįžo.

Po šventės norime dar kartą nuoširdžiai visiems padėkoti: sodybos šeimininkams, patiekalus ruošusioms gaspadinėms, seniūnui ir seniūnijos darbuotojams, visiems bendruomenės nariams prisidėjusiems prie šventės organizavimo ir žinoma visiems šventėje dalyvavusiems.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje