Skip to content

Ministras Veryga ar rajono poliklinika, o gal… lygiosios

Turbūt jau visi girdėjote, kad įžengė gripo sezonas ir laukiama itin agresyvaus iš Australijos atkeliaujančio viruso, todėl piliečiai kviečiami pasiskiepyti. Ministras A. Veryga ragino tam tikrų grupių atstovus nuo spalio vidurio skiepytis nemokamai. Tereikia kreiptis į savo šeimos gydytoją su tokiu pageidavimu. Ignaliniečiai tuoj pat suskubo vykdyti ministro paliepimų. Tačiau, kaip netrukus paaiškėjo, ne kiekvienam berneliui mėlynas dangus ir rožėm klotas kelias. 

„Pasiklydusi“ vakcina

Ignalinietė, skambinusi į redakciją, spėjo viena pirmųjų užčiuopti kažkieno apgaulę ir suskubo ieškoti pagalbos, aiškinantis aplinkybes. Ignalinos senjorai, užsukę į Ignalinos rajono polikliniką ir pasiprašę nemokamų skiepų, buvo mandagiai paprašyti ateiti kada nors vėliau, kada – neaišku. Skamba mįslingai. 

Buvome informuoti, kad laikinoji poliklinikos vadovė Dž. Kajėnaitė atsakyti į visuomenei rūpimus klausimus negalinti, nes dirbanti. Pasiprašėme pokalbio su vyr. gydytojos pavaduotoja slaugai Inga Razdaigora. Ji patikino, jog šiuo metu iš tikrųjų paskiepyti žmonių, kuriems priklauso nemokama vakcina nuo gripo, poliklinikoje nėra galimybės, nes nėra vakcinos. „Buvo užsakytas tam tikras jos kiekis, atsižvelgiant į pacientų poreikį, tačiau laiku gavome tik pusę vakcinos. Jos ir buvo suskiepytos pirmąją savaitę. Kada gausime kitą dozę, nėra žinoma. Tokios informacijos niekas mums nepateikė, bet liepė laukti. Mes tą pačią informaciją persakome mūsų pacientams ir norinčius skiepytis bei galinčius pretenduoti į nemokamus skiepus, registruojame. Vėliau, atsiradus vakcinai, slaugytojos susisieks su pacientais ir suderins jų atvykimo laiką“, – paaiškino I. Razdaigora. 

Pasidomėjome, kokia situacija UAB „Ignalinos sveikatos centras“. Vadovė Rimantė Gaidelienė iš pradžių net nustebo dėl klausimo, kuris jai pasirodė keistas. „O kodėl galime neturėti vakcinų? Turime ir mokamų, ir nemokamų. Visos užsakytos vakcinos gautos laiku. Pacientai po truputį skiepijami ir nusiskundimų jokių nei mes turime, nei mums kas išsakė“, – patikino R. Gaidelienė. 

Ką gi, „nieks kits čia nekalts“…  Kur šuo pakastas ir kas kaltas dėl tokios situacijos, greičiausiai, nebesužinosime. O ir ką tai pakeistų? Mūsų valstybėje niekas už nieką neatsako. Jei tas „niekas“ užima atitinkamas pareigas. Štai, jei valytoja kokio trupinio nepastebėtų, atsiimtų ir už trupinį, ir už eilę kitų nusikalstamų veikų, kurias ji galimai galėjo norėti padaryti. 

Kam priklauso nemokama vakcina? 

Ignalinos sveikatos centro vadovės R. Gaidelienės teigimu, šiais metais gera keturvalente vakcina nemokamai skiepijami rizikos grupėse esantys žmonės. Kaip ir anksčiau, nemokamai bus skiepijami rizikos grupių asmenys: 65 metų ir vyresni asmenys, nėščiosios, asmenys, gyvenantys socialinės globos ir slaugos įstaigose, taip pat sergantieji lėtinėmis širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų ligomis, lėtinėmis ligomis susijusiomis su imuniniais mechanizmais, piktybiniais navikais. Kompensuojama vakcina skiepijami ir sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai. 

R. Gaidelienė priminė ir būtinos gripo profilaktikos priemones: kruopščiai plauti rankas; laikytis čiaudėjimo ir kosėjimo higienos, grūdintis, būti fiziškai aktyviems, gerti daug skysčių, valgyti daugiau vaisių ir daržovių, laikytis darbo ir poilsio režimo, vengti kontakto su sergančiu asmeniu, sergant, neiti į darbą, o vaikų neleisti į ugdymo įstaigas.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje