Skip to content

Nuo gimimo iki mirties žmogų gundo tuštybės ir godumo pančiai

Tuometinė rajono Taryba rado išeitį. Jos sprendimu leista bendruomenių namuose (dauguma jau turėjo juos, kiti kūrėsi ir pan. – autor. past.)esančias patalpas nuomotis gyventojams už tam tikrą konkretų mokestį – 5 Eur/val. (salės be komunalinių paslaugų pigesnės) įvairioms reikmėms (šventėms, giminių susitikimams, projektinei veiklai, seminarams, vestuvėms, šarvojimui ir pan.). 

Žinoma, galima klausti – kam reikia šarvojimo salės kaime, kai atvežei į Ignaliną, oficialiai pašarvojai ir tiek žinių. Atsakymas labai paprastas. Žmonės visą gyvenimą pragyvenę savo bendruomenėje, tampa lyg šeima. Ir atsisveikinimas jiems su mirusiuoju, budėjimas šalia jo, palydėjimas maldomis yra labai svarbu. Gal net svarbiau už dar vieną pragyventą dieną. Dažnai vaikai atveža paskutinius metus didmiesčiuose pas juos gyvenusius ir ten mirusius tėvus atsisveikinti su jų bendruomene ir palaidoti juos būtent jų gyventose vietovėse. Jei negalima šioje valstybėje sudaryti galimybių žmonėms oriai ir ramiai gyventi, bent jau amžiams išeiti oriai ir pagarbiai vieni kitiems galime leisti. Tiesa, tą orumą ir pagarbą kiekvienas įsivaizduojame kiek kitaip, bet tai – ne kliūtis. 

Kaip jau minėjau, tokių salių, kurias legaliai galima išsinuomoti įvairioms reikmėms, kiekvienoje seniūnijoje yra net ne po vieną. Tik Vidiškių seniūnija turi oficialią šarvojimo salytę šalia bažnyčios. Pasak seniūnų, jie išduoda leidimus laidojimui ir vidutiniškai 60 proc. dar nuomoja sales šarvojimui ir gedulingiems pietums (karštą maistą į vietą pristato paslaugas teikiantys restoranai – autor. past.).Salės nuoma už parą gaunasi maždaug 120 Eur ir šiuos pinigus seniūnai panaudoja kitoms seniūnijos veikloms, medžiagoms (grotuvui, darbo įrankiams, užuolaidoms ir pan.). 

Taip ir gyvenome, bent jau iki šiol! Regis, jau pradėjo pūsti permainų vėjai, o ką jie atneš – pažiūrėsime. 

Kova dėl mirusiųjų kūnų

Jau kuris laikas į visas duris beldžiasi žinia dėl esą neteisėtai paimamų ir sandėliuojamų mirusiųjų kūnų. Štai paskutinis pasisakymas šia tema buvo viešas. Vykstant Vidiškių bendruomenės susitikimui su meru Justu Rasiku ir savivaldybės administracijos darbuotojais, moteris išsakė liūdną ir kiek neįtikėtiną pastebėjimą. Ji prašė rajono mero pagalbos „suvaldyti jokių ribų nebejaučiantį laidojimo paslaugas teikiantį N. Šerėną (UAB „Stiliaus namai“). Moters teigimu, jau buvęs ne vienas ir ne du atvejai, kai UAB „Stiliaus namai“ darbuotojai pasiima kūną be artimųjų sutikimo iš ligoninės, uždaro jį esą šaldytuve ir neatiduoda, jei sutampa laikas su savaitgaliu. „Jų teigimu, kūnai savaitgaliais neišduodami. Bet jei naudosiesi jų įmonės paslaugomis, tada dirba 24 val. per parą 7 dienas per savaitę. Kokia čia netvarka? Kodėl jiems leidžiama taip savivaliauti“, – mero klausė moteris. 

Meras patikino žinąs situaciją ir gavęs skundų būtent šiuo klausimu. Meras pažadėjo, kad ši situacija bus suvaldyta. „Problema ta, kad ligoninė kol kas neturi specialių šaldytuvų, todėl laikyti mirusiųjų kūnų visiškai neturi kur. Pagal įstatymą, jie tai gali daryti tik labai trumpą laiką“, – sakė meras. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje