Skip to content

Ar sulauksime žiemos iki Naujųjų metų?

Kalendorinio rudens beliko truputį daugiau nei dekada. Gruodis tuoj ateis, o žiemiškų ženklų labai mažai, nebent tai, kad labai trumpas šviesusis periodas, po pietų greit sutemose skęstame ir diena dar trumpės. Jeigu  pabandytume mintimis aprėpti rudens mėnesius, tai pamatytume, kad būta ir gražių vasariškų dienų su gana ilga, šilta, nors ir pavėluota bobų vasara ir kandžių  šalnų, ir apniukusių lietingų dienų, ir žiupsnelis žiemiško vaizdo su sniegu. O labiausiai daugelį nustebino viena gamtos išdaiga… Nors ir gana dažnai per tuos rudens mėnesius lynojo, bet vandens lygis ežeruose, upeliuose, šuliniuose neatsistatė iki normalaus lygio. Žiemiški orai su šalčiu ir sniegu kada nors vis vien ateis. Kaip visuomet, vieni sinoptikai prognozuoja, kad ši žiema vėl bus švelni, bent jau gruodyje, o kiti žada didelius trumpalaikius šalčius su dideliais temperatūrų svyravimas.

Visi ūkininkai, sodybų ir žemės sklypų savininkai džiaugiasi tokiu švelniu rudeniu, tauposi gyvulių pašarai, palyginti mažos energetinės sąnaudos. Na, o sveikatai drėgni, šiltoki orai palankūs sirgti kvėpavimo takų ligoms, gripui įsigalėti. Nežinia kiek dar tęsis šis priešžiemio laikotarpis. Gamtininkas, biologas kolega S. Paltanavičius  prognozuoja,  kad yra didelė tikimybė, jog šių metų gruodis bus besniegis. Taigi, morkas sėsime matyt dar negreitai.

Gamtoje visi gyvi organizmai pasiruošę žiemojimui. Kas saldžiai įmigę (gyvatės, žalčiai, driežai,  miegapelės, ežiai, barsukai), kas vasarinį  kailį pakeitė į šiltą žieminį (visi nemiegantys žiemą žvėrys), kas net spalvą kailio pakeitė (žebenkštys, šermuonėliai, baltieji kiškiai), kuriems, deja, nesant sniego gresia mirtini pavojai. Atskridę iš šiaurinių kraštų puošnieji svirbeliai praktiškai beveik neberado taip mėgstamų šermukšnių uogų. Nors ir gausiai šiemet užderėjo šermukšniai, bet atėjus rudeniui pradėjo džiūti, didelę dalį uogų sudorojo smilginiai strazdai. Įdomu, kaip seksis medžioti vilkus, jų leista nušauti 110. O didžiausia šio rudens išdaiga – lapkrityje augę sveiki, gražūs baravykai. Kad kai kurie augalai pražįstų net viduržiemyje (žibuoklės), būdavo, bet kad baravykai lapkrityje – unikalus fenomenas mūsų klimatinėje juostoje.

Gismeteo.lt nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje