Skip to content

Ignalinos pogrindininkams lageriuose sulaužytos jaunystės negaila

Nuosprendis

Ignalinos vidurinės mokyklos pogrindininkų teismas vyko 1951 m. birželio 28–29 d. Vilniaus srities baudžiamųjų bylų kolegijos posėdis buvo uždaras. Į teismo posėdį suimtieji buvo atvežti su antrankiais, kaip didžiausi nusikaltėliai. Niekam, net artimiesiems giminaičiams, nebuvo leista dalyvauti šiame procese, jis vyko tik rusų kalba. Nusikalstamą ignaliniečių veiklą turėjo paliudyti 10 liudininkų. Tai P. Beinorius, P. Juodagalvis, S. Skarbauskas, P. Stepanavičius, E. Martinėnaitė, J. Railaitė, V. Sudeika, S. Raginis ir liaudies gynėjai P. Ivanovas su I. Rudkovskiu. S. Raginis tuo metu jau tarnavo armijoje, V. Sudeika buvo išvykęs iš Ignalinos, o E. Martinėnaitė su J. Railaite į teismą neatvyko, todėl teismas joms paskyrė baudas po 100 rublių.

M. Matorka, A. Juodagalvis, K. Cicėnas, A. Bileišis ir J. Matkevičius su kaltinimais sutiko iš dalies. P. Žilėnas, T. Glodas ir J. Subačius kaltinimų nepripažino.

Teismo sprendime rašoma, kad teismo kolegija išankstinio ir teismo tardymo metu nustatė, kad pateikti kaltinimai M. Matorkai, A. Juodagalviui, P. Žilėnui, K. Cicėnui, T. Glodui, J. Subačiui ir A. Bileišiui visiškai įrodyti ir nusikaltimų kvalifikacija yra teisinga, o J. Matkevičiaus nusikaltimas įrodytas tik pagal BK 58 str. 10 dalį. Tad vadovaujantis BPK (baudžiamojo procesinio kodekso) 319 ir 320 str., nusprendė: Marijoną Matorką, Albertą Juodagalvį ir Petrą Žilėną pagal BK 58–10 str. 1 dalį ir 58 str. 10 dalį pripažinti kaltais ir su 58–10 str. 1 dalies sankcija atimti laisvę po 10 metų kiekvienam, atliekant bausmę pataisos darbų lageriuose, M. Matorkai ir P. Žilėnui dar atimant pilietines teises 5 metams. Kadangi A. Juodagalvis nusikaltimo metu buvo nepilnametis, jam pastaroji sankcija netaikytina.

K. Cicėną pripažinti kaltu, padarius nusikaltimą, numatytą BK 58–10 str. 1d., 58–11 ir 182 str. 4 d. nuteisti laisvės atėmimu 10 metų, bausmę atliekant pataisos darbų lageriuose.

T. Glodą, J. Subačių ir A. Bileišį pripažinti kaltais, padarius nusikaltimus, numatytus BK 58–10 str. 1d. ir nuteisti laisvės atėmimu po 10 metų kiekvieną.

T. Glodui pagal BK 31 str. atimtos ir pilietinės teisės 5-eriems metams. Pastaroji sankcija netaikyta J. Subačiui ir A.Bileišiui, nes nusikaltimo metu jie buvo nepilnamečiai.

J. Matkevičių už neįrodytą nusikaltimą, numatytą BK 58–12 str., išteisinti. Pagal to paties BK 58–10 str. 1 d. pripažinti kaltu ir nuteisti laisvės atėmimu 10 metų, atliekant bausmę pataisos darbų lageriuose ir atimti pilietines teises 5 metams.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje