Skip to content

Ignalinos pogrindininkams lageriuose sulaužytos jaunystės negaila

Po Stalino mirties byla peržiūrėta

Po Stalino mirties 1953 m. prasidėjo politinis atlydis. Todėl 1954 m. rugsėjo 22 d. Lietuvos TSR Aukščiausiojo teismo prezidiumas nusprendė peržiūrėti buvusių Ignalinos vidurinės mokyklos moksleivių ir mokytojo T. Glodo baudžiamąją bylą. Priimtame sprendime nuteistųjų bausmė jau kvalifikuota skirtingai. Nors K. Cicėno, P. Žilėno ir T. Glodo kaltė dėl antitarybinės agitacijos bylos medžiagoje įrodyta, tačiau už tai teismo paskirta bausmė pernelyg griežta. Iš baudžiamojoje byloje surinktos medžiagos matyti, kad K. Cicėnas ir P. Žilėnas, būdami SAK nariais, aktyvios antitarybinės agitacijos nevedė. Be to, K. Cicėnas ir P. Žilėnas yra kilę iš vidutinių valstiečių šeimų, anksčiau nebuvo teisti, todėl bausmę jiems sumažinama.

Taip pat bausmė sumažinta ir T. Glodui, kuris, nebuvo antitarybinės organizacijos nariu, tik siaurame rate retkarčiais vesdavo antitarybinę agitaciją.

J. Subačius, A. Bileišis ir J. Matkevičius taip pat nebuvo SAK nariais. Jų veikla nebuvo piktybiška, todėl jų veiksmuose nėra nusikalstamos sudėties, kuri numatyta BK 58–10 str. 1 dalyje. Be to, jie kilę iš vidutinių valstiečių šeimų, anksčiau neteisti ir pirmą kartą taip pasielgė nesąmoningai. Todėl jų byla nutraukta. Teismo sprendimai taip pat pakeisti: K. Cicėnui, P. Žilėnui ir T. Glodui – bausmės sumažintos iki 5-erių metų, o atsižvelgiant į 1953 m. kovo 27 d. amnestiją, K. Cicėnas, P. Žilėnas ir T. Glodas nuo tolimesnės bausmės išlaisvinti ir panaikintas jų teistumas. Dėl nepakankamo bausmės įrodymo į laisvę paleisti J. Subačius, J. Matkevičius ir A. Bileišis. 

Lageriuose kurį laiką kentėjo patys aktyviausieji SAK organizatoriai M. Matorka ir A. Juodagalvis. Pirmasis į laisvę buvo išleistas tik 1956 m., o A, Juodagalvis – 1955 m.

SAK nariai ar organizacijos dalyviai:

Marijonas Matorka (gimnazijoje vadintas Mataru), gim. 1931 m. Dūkšto r., Ligūnų k., lenkas, kilęs iš buožių šeimos, nepartinis, 9 kl. moksleivis, neteistas.

Albertas Juodagalvis, gim. 1931 m. Ignalinos r., Ažušilės k., lietuvis, kilęs iš vidutinių valstiečių šeimos, nepartinis, baigęs 10 klasių, neteistas.

Petras Žilėnas, gim. 1930 m. Ignalinos r., Ožionių k., kilęs iš vidutinių valstiečių šeimos, 1949 m. baigęs gimnaziją, nepartinis, neteistas.

Kazys Cicėnas, gim. 1931 m. Ignalinos r., Astraviškių k., lietuvis, kilęs iš vidutinių valstiečių šeimos, mokėsi 11 klasėje, nepartinis, neteistas. 

Jokymas Subačius, gim. 1931 m. Ignalinos r., Maksimonių k., lietuvis, kilęs iš vidutinių valstiečių šeimos, nepartinis, mokėsi 11 klasėje, neteistas.

Antanas Bileišis, gim. 1933 m. Švenčionėlių r., Linkmenų k., kilęs iš vidutinių valstiečių šeimos, lietuvis, nepartinis, mokėsi 9 klasėje, neteistas. 

Tomas Glodas, mokytojas, gim. 1902 m. Šakių r., Buišių k., lietuvis, vedęs, nepartinis, anksčiau neteistas, buvęs Šaulių sąjungos narys. 

Juozas Matkevičius, gim. 1931 m. Ignalinos r., Kalviasalio k., lietuvis, kilęs iš vidutinių valstiečių šeimos, nepartinis, mokėsi 9 klasėje, anksčiau neteistas. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje