Skip to content

2020 metais augs vaiko pinigai, senatvės pensijos ir daugelis išmokų

MI informacija

Sprendimai dirbantiesiems

Minimalioji alga. Daliai dirbančių žmonių aktualu, kad 2020 m. didės minimalioji mėnesio alga, kuri pagal Darbo kodeksą gali būti mokama tik nekvalifikuotą darbą dirbantiems darbuotojams. Minimali alga paaugs nuo 555 eurų iki 607 eurų „ant popieriaus“, minimalus valandinis atlygis – nuo 3,39 euro iki 3,72 euro.

Kadangi neapmokestinamasis pajamų dydis kitąmet padidės iki 350 eurų, tai reiškia, kad 607 eurų „ant popieriaus“ uždirbantis asmuo į rankas gaus apie 437 eurus. Šiuo metu minimali alga į rankas sudaro beveik 396 eurus. Minimalią algą ir mažiau Lietuvoje uždirba apie 156 tūkst. darbuotojų.

Bazinis pareiginės algos dydis. Darbo užmokesčio didėjimas numatytas ir didžiajai daliai viešajame bei biudžetiniame sektoriuje dirbančių valstybės tarnautojų ar darbuotojų, įskaitant pedagogus, ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigų auklėtojus, socialinius darbuotojus, pareigūnus.

Darbo užmokestis didės didinant pareiginės algos bazinį dydį nuo 173 iki 176 eurų bei kilstelint minimaliuosius pareiginės algos koeficientus A, B ir C lygio pareigybėms.

Pareiginės algos bazinis dydis taikomas apskaičiuojant visų valstybės tarnautojų, valstybės ir savivaldybių biudžetinių įstaigų darbuotojų, valstybės pareigūnų, teisėjų, karių ir valstybės politikų darbo užmokestį, o pareiginės algos pastovioji dalis apskaičiuojama bazinį dydį padauginus iš nustatyto pareiginės algos koeficiento.

Pareiginės algos bazinio dydžio didinimas palies apie 200 tūkst. viešojo sektoriaus tarnautojų ir darbuotojų.

Švietimo sektoriaus darbuotojams paliekami maksimalūs pareiginės algos koeficientai ir panaikinamos koeficientų ribos. Toks siūlymas pateiktas atsižvelgus į švietimo darbuotojų profesinių sąjungų siūlymus ir į Nacionalinę kolektyvinę sutartį, kurią Vyriausybės vardu pasirašė socialinės apsaugos ir darbo ministras L. Kukuraitis ir profesinės sąjungos.

Viešojo ir biudžetinio sektoriaus darbuotojams taip pat aktualu, kad pastovioji pareiginės algos dalis sudarytų didesnę dalį nei kintamoji. Dėl šios priežasties didinami maksimalūs pareiginės algos koeficientai, bet mažinama kintamoji pareiginės algos dalis, kuri galės siekti nebe 50 proc. nuo pastoviosios dalies, o 40 proc. Nacionalinių ir valstybinių kultūros ir meno įstaigų vadovų ir atlikėjų kintamoji algos dalis galės siekti iki 160 proc. nuo pastoviosios algos dalies, o ne 200 proc., kaip buvo anksčiau.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje