Skip to content

Savo biblioteką kuriame kartu

Sukurti viešąją aplinką, kurioje kiekvienas užėjęs jaustųsi lyg jaukiuose namuose – daug pastangų, kantrybės ir kruopštaus darbo reikalaujantis procesas. Ignalinos viešoji biblioteka išties lyderiauja, varžantis dėl „antrųjų namų“ titulo. Kai sukiesi darbų verpete, dažnai net nepastebi svarbių dalykų. Viskas atrodo lyg savaime suprantama, tačiau kartais atplaukus regėjimui, pasijunti lyg koks bedvasis vartotojas, pilnomis rieškučiomis semiantis tau besąlygiškai dovanojamą gyvastį ir net nesusimąstydamas, kad tokie dalykai nenutinka savaime. Visa tai – daugelio žmonių bendrai išjaustas ir sukurtas „šedevras“. Ir už tai jaučiame dėkingumą vieni kitiems! 

Jau įprasta, kad rajone baigiantis metams įstaigos, bendruomenės organizuoja padėkos vakarus, kurių metu susitinka tie, kurie ištisus metus buvo drauge: gelbėjo, džiaugėsi, kūrė ir… vartojo. Gruodžio 18-ąją Ignalinos viešosios bibliotekos skaitytojai ir bičiuliai džiaugėsi renginiu „Bendrumas širdis sušildo“. 

„Biblioteka – ne tik sienos, lentynos, knygos jose, patogios darbo vietos. Biblioteka – tai mes visi, kuriantys ir savo rankomis statantys savo biblioteką. Kasdien vis kitokią. Ji tokia, kokią mes ją norime turėti – laisva, atvira, įtraukianti, padedanti, suteikianti žinių, sudaranti galimybes…“ – sakė vadovė Loreta Aleknienė. 

Pasak jos, per metus įkurta Atradimų erdvė, o Vaikų literatūros fondas perkraustytas į kitą patalpą. Įgytas 3 D spausdintuvas, 3 D pieštukai. Šias modernias priemones išbandė nemažai Ignalinos ir rajono mokyklų mokinių. Vasarą prasidėję kompiuterinio žaidimo Minecraft užsiėmimai virto šio žaidimo gerbėjų susitikimais šeštadieniais. 

Įgyvendintas projektas „Amatai atgyja pasakose“, kurio pagrindinis tikslas – prasmingai  užimti kaimų vaikus, supažindinti juos su krašto tradicijomis, skatinti domėtis vietos amatais. Už finansinę projekto veiklų paramą dėkota UAB „Legra“ direktoriui Valdui Pipikui, kuris vaikų vasaros stovykloms skyrė 1000 eurų. „Menų dūzgės kūrybingai vaikystei“ – tai kitas meno veiklas propaguojantis projektas, į kurį įsitraukė penkios regiono savivaldybės. 

Biblioteka gavo naujos kompiuterinės įrangos, skirtos bibliotekų lankytojams, kurie buvo mokomi kompiuterinio raštingumo. Mokymus vedė bibliotekininkės Inga Besusparienė, Vanda Lazareva, Audronė Filipavičienė, Rasa Trubilienė, Ona Martinėnienė. Mokymuose dalyvavo 604 rajono gyventojai – 205 asmenys mokėsi kompiuterinio raštingumo pradžiamokslio, o 399 mokėsi pažengusiųjų programose. Mokymai buvo organizuoti Vidiškėse, Strigailiškyje, Ignalinoje, Linkmenyse, Ceikiniuose, Kazitiškyje, Dūkšte, Dysnoje, Didžiasalyje, Šiūlėnuose, Diekauščiznoje.

Džiaugtasi prie bibliotekos veikiančių klubų – literatų „Lelija“, 20-metį šiemet šventusio pagyvenusių žmonių klubo „Rudenėlis“ – veikla. Dar vienas gražus dalykas – dovanos. Bibliotekos bičiuliai dovanojo savo išleistas ir nupirktas knygas, iš viso 1508. Direktorė dėkojo Labuckaitei-Bielinienei, Algiui Jakštui, Broniui Šablevičiui, Romučiui Matkevičiui, Vytautui Račickui, Elenai Gaidelienei, Aušrai Šervinskienei, Gražinai Jonikienei, Gražinai Derenčienei, Jurgitai Ševciuvenec, Reginai Lopienei. Taip pat dėkota su biblioteka kūrybingai bendradarbiaujantiems rašytojai Gintarei Adomaitytei, Mariui Kraptavičiui ir kt. Prasmingas dalijimasis savo pomėgiais. Bibliotekoje eksponuotos privačios kolekcijos: Raimundo Pradkelio (medaliai), Miglės Kovalevskytės (vėžliai), J. Perveneckaitės (angelai), Marijos Garejevos (katinai), gamtininko Mindaugo Ilčiuko (plunksnos ir drugiai), Gendrikos Sirvydienės (drambliukai), Loretos Juodelienės (angelai).

Iš viso bibliotekoje ir filialuose 2019 m. vyko 450 renginių, 300 parodų. Taigi kiekvienas galėjo pasirinkti veiklas ir užimtumą pagal amžių ir pagal pomėgius.  Per įvairius projektus gauta ir panaudota 74 tūkst. eurų. 

Renginyje dalyvavę savivaldybės vicemeras Manfredas Žymantas ir vyr. specialistė Rasa Juodagalvienė dovanojo bibliotekai 2020-ųjų kalendorių ir saldžią dovaną. O biblioteka skaitytojams ir bičiuliams – muzikinę dovaną – aktorės Dalios Jankauskaitės, džiazo virtuozo Vytauto Labučio ir dainininkės Indrės Daugėlaitės nuostabią poezijos ir muzikos kompoziciją, sužavėjusią klausytojus netikėtomis improvizacijomis.

„Metai buvo tikrai turtingi ir spalvingi. Bendrumas šildo. Kurkime ir kitais metais savo biblioteką kartu“, – kvietė direktorė. O visiems padėkos vakaro dalyviams buvo išdalintos mielos dovanėlės, kuriose jie surado ir po saldainį, ir po prasmingą mintį. 

Autorės nuotr. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje