Skip to content

Tarpušvenčio vargai

Šventės niekaip nepraeina. Jau ir gaisrininkai pervargo, persigėrusius iš sudaužytų automobilių betraukdami, ir policija, susipykusius apsipešusius sugyventinius ramindama, ir medikai, gaivindami policijos iš gatvių surinktus varguolius, o švęsti vis dar yra ką. Dar fejerverkų bus, bus nutrauktų pirštų, išmuštų akių… Tauta švenčia. Visiems gerai, kai tauta švenčia, valdžia patenkinta, girdi, pažiūrėkit, kaip liaudis linksminasi, vadinasi, ji patenkinta. Taip buvo prieš penkiasdešimt metų, prieš dvidešimt penkerius, matyt, ir po pusšimčio metų taip pat bus. Kas sulauks – pamatys.

Nacionalinis radijas su tokia pat televizija, iš mokesčių mokėtojų pinigų išlaikomi, nuo ryto iki vakaro svarsto vieną temą: atostogos, poilsis, kelionės. Pasiklausius atrodo, kad Lietuvoje niekas nedirba, visi tokie pervargę, nuolatos vien tik poilsiauja ir atostogauja. Po mokyklos vaikučiai raginami ne tinkamos aukštosios ar darbo ieškotis, o metus pakeliauti. Tarsi ne nacionalinio, o kelionių agentūrų radijo klausytumeis. O ką gali žinoti, gal tos agentūros kai kam šiek tiek ir primoka, kad teisingai ir naudingai šnekėtų.

Taigi, į švenčiančius pažiūrėjus ir radijo paklausius, toks įspūdis susidaro, kad gerovės valstybė jau sukurta. Kai kam gal ir sukurta, nėra ko ginčytis. Štai ir pensijos kitais metais didės, ir vaiko pinigai, ir dar daug kas, ir kainos… Ne, atsiprašau, apie kainas nenorėjau, bet jeigu jau parašiau, tai belieka pridurti: tikėkimės, kad pensijų kilimas bent jau neatsiliks nuo kainų. Ir čia joks priekaištas valdžiai, nei dabartinei, nei buvusioms: biudžetas ne bedugnis, kiek į jį surenkama, tiek paskirstyti galima. Kitas dalykas, kad valdžia galėtų mažiau pinigų skirti dykaduoniams išlaikyti. Bet kas tada už ją (už dabartinę ir buvusias) balsuos?

Gražu, žinoma, kad seimūnas G. Kindurys (su dviem kolegomis) pasiekė, kad Ignalinos rajonui 10 proc. nuolaida elektrai būtų taikoma ir kitiems metams. Tarp mūsų šnekant, vargu elektrikai tą sumažinimą iš savo kišenės apmokės, veikiau prie kainos priskaičiuos, ir visi kiti rajonai šiek tiek už mus sumokės, jiems greičiausiai nė po ketvirtį procento neprisidės. O mūsų ūkis kas mėnesį jau po tris eurus sutaupys. Toks jau gyvenimas, nemokamas sūris tik pelėkautuose. Beje, gyventi mus Briuselis nuolat moko. Čia ne apie išmokas, o apie rezoliuciją, kurioje europarlamentarai pasmerkė „piktnaudžiavimą įstatymais dėl nepilnamečiams prieinamos informacijos, ypač švietimo ir žiniasklaidos srityse, siekiant cenzūruoti su LGBTI asmenimis susijusį turinį“ Čia kaip tik prieš šv. Kalėdas buvo. Europarlamentarai rezoliucijoje pasmerkė „piktnaudžiavimą įstatymais dėl nepilnamečiams prieinamos informacijos, ypač švietimo ir žiniasklaidos srityse, siekiant cenzūruoti su LGBTI asmenimis susijusį turinį“. Briuselio liberastams ir leftistams užkliuvo Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo nuostatos, kurios sako, kad turi būti ribojama informacija, kuria niekinamos šeimos vertybės, skatinama kitokia, negu Konstitucijoje įtvirtinta santuokos sudarymo ir šeimos kūrimo samprata. Na, nereikia Briuseliui jokių santuokų nei šeimos vertybių. Už tokią rezoliuciją balsavo liberalas Petras Auštrevičius, socialdemokratai Vilija Blinkevičiūtė ir Juozas Olekas bei prie dešiniųjų prisiplakusi Aušra Maldeikienė. Prieš buvo konservatoriai Andrius Kubilius bei Liudas Mažylis ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos pirmininkas Valdemaras Tomaševskis. O štai „valstiečiai“ Bronis Ropė ir Stasys Jakeliūnas bei Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas susilaikė. Kaip čia dabar, ponas B. Rope, jums tas pats, ar bus leista iškrypėliams ne tik į bažnyčią įeiti, bet ir ant altoriaus užlipti, ar ne?

O norinčių užlipti ten, kur nepriklauso, Lietuvoje pakanka. Štai ir praėjusią savaitę grupė seimūnių, tarp kurių, kaip visada, ypač pasireiškė dvi – viena žinoma politinė prostitutė ir viena apsirūkiusi liberastė, paragino ratifikuoti Stambulo konvenciją. Girdi, dabar Lietuvoje prieš moteris smurtaujama, o ratifikavus su smurtu bus baigta. Štai taip, konvencija pamojavai, ir smurtautojai susigėdo. Ir dar įrodinėjama, kad šitoje konvencijoje nieko blogo nėra, nors visokie iškrypėliai labai nori jos priėmimo. Ką gi, matyt, kai kam „sąžinė“ – nepadorus žodis.

Naujieji šiandien, sako, ateis. Baigsis, kaip mums per visus galus aiškinama, tarpušvenčio problemos. Bent paskutinę dieną nepervarkite. Ir dar prisiminkite seną išmintį: stalą puošia svečiai.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje