Skip to content

Kruvina metų pradžia Ignalinoje

Prieš kiekvienas Naujųjų metų sutiktuves (prieš šias šventes taip pat) internetas vis įspėja, kad sutiktuvių fejerverkai iš proto varo naminius (ir ne tik) gyvūnus. Fejerverkų keliamas triukšmas kelia didžiulį stresą daugumai namuose, kiemuose ar tvartuose likusių gyvūnų, ką jau kalbėti apie laukinius gyvūnus, miestuose gyvenančius paukščius, benamius šunis ir kates – jiems Naujųjų metų naktis turbūt yra pati baisiausia metuose. Šiemet ši tema Ignalinoje aptaškyta ir krauju.

Sausio 1 d. Aukštaičių g. gyvenanti ignalinietė Danutė, pasivaikščiojusi su savo šuneliu, apie 16.30 val. grįžo namo. Tik įėjus į laiptinę, pavymui įpuolė didžiulis vilkinis šuo ir dantimis stvėręs ponios Danutės šunelį, ėmė jį nasruose taršyti. Apginti savo augintinį buvo neįmanoma, nes vilkšunis šiepė dantis ir prieš žmogų. Šunelis, šiaip taip ištrūkęs, puolė į lauką. Paskui jį ir vilkšunis, bet lauke sutikęs du vyrus, spruko šalin. Šeimininkė savo augintinį parsinešė sukandžiotą, visą kruviną. Kreipėsi į A. Kuliuko veterinarijos gydyklą, kur šuneliui buvo atlikta operacija…

Kaip tądien paaiškėjo, nuo šio vilkšunio mieste nukentėjo dar trys maži šuneliai, iš kurių vienas operuojant nugaišo. Nukentėjo ir 9-metis berniukas, nuo vilkšunio gynęs savo augintinį. Vaikas buvo pristatytas medikams, bet sužeidimas esą nedidelis ir vaiko mama, pasak policijos, niekam pretenzijų neturi. 

Šis vilkšunis, pasak jo savininkų, buvo voljere. Naujametę naktį prasidėjus fejerverkų „karui“, išsigandęs peršoko visas užtvaras ir ėmė siautėti mieste. Savininkai dar teigia, kad kažkas į kiemą, kur buvo vilkšunio voljeras, esą įmetė petardą, kurios sprogimas ir buvo šuns pabėgimo priežastis.

Vakar ryte šią situaciją MI pakomentavo įvykį tiriantis policijos pareigūnas Nerijus Paukštė: „Visi keturi užpuolimo epizodai sujungti į vieną, dėl įvykio pradėta teisena, apklausiami nuo vilkšunio nukentėjusių šunų šeimininkai. Vilkšunio savininkas dar neapklaustas, bet jis yra ne tas žmogus, kurį mini nukentėjusieji. Vilkšunis pagal jo registraciją priklauso kitam savininkui. Jam teks atsakyti pagal Administracinių nusižengimų kodekso 346 str. Pagal jį numatytos baudos ir žalos atlyginimas. Tyrimą, manau, baigsime per porą savaičių.“

O nukentėjusiems primename, kad turėtumėte dokumentus iš vet. gydyklos dėl patirtų nuostolių, gydant savo augintinius, jie bus prisegti prie bylos ir jūsų patirta žala bus išieškota iš vilkšunio savininko. Dar lieka atviras pasiutligės klausimas. Ar tas vilkšunis nebuvo pasiutęs? Šį klausimą teisėtai kelia nukentėjusieji. Štai taip prasidėjo šie metai.

Beje, vienas pažįstamas švenčioniškis pranešė, kad jo mieste šiųmetę naujametę naktį kaimyno šuo kieme, išgąsdintas šaudymų, taip blaškėsi, kad pasismaugė ant pavadžio. Šeimininkai, sugrįžę po Naujųjų sutikimo, savo augintinį rado negyvą. 

Grįžtant prie fejerverkų temos, gal jau laikas ir mums pasekti lenkų pavyzdžiu ir atsisakyti gyvūnus žudančių fejerverkų? Vis daugiau miestų Lenkijoje jų atsisako, pakeisdami juos lazerių šou. Pagrindinė priežastis – esą fejerverkų, petardų ir kitų sprogmenų keliamas triukšmas sukelia stresą naminiams, beglobiams ir laukiniams gyvūnams. Kaip rašo žiniasklaida, pirmiausiai iniciatyva fejerverkus pakeisti lazerių šou dar prieš šešerius metus gimė Krokuvos miesto valdžiai. Vėliau prie šios iniciatyvos ėmė jungtis kiti skirtingų Lenkijos regionų ir dydžių miestai. Šiemet fejerverkų atsisakė ir sostinės Varšuvos valdžia, kurioje jau pernai šaudymo trukmė buvo sutrumpinta nuo keliolikos iki 3 minučių. Lenkijos miestai, kuriuose šiemet nebuvo šaudomi naujametiniai fejerverkai: Varšuva, Krokuva, Balstogė, Vroclavas, Gdanskas, Chožuvas, Olštynas, Čenstakava, Krynica Zdrujus, Olkušas, Osvencimas. Tarnuvo ir Torunės miestai pranešė, kad šiemet buvo paskutiniai metai, kai juose šaudyti fejerverkai.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje