Skip to content

Po vargų ir linksmybės prasideda

Kas čia sako, kad žmonės nenuspėjami? Girdi, antialkoholinė programa puikiai veikia, o dabar, kai ir per Naujuosius net karšto vyno išgerti nebegausi, tauta bus blaivi. O tauta taip gerai šventė, jokių programų nepaisydama, kad visokio smurto per šventes buvo daugiau negu bet kada.

Anksčiau, kai tvarkos nebuvo, kaip būdavo? Nusipirko žmogus buteliuką, išgėrė. Nusipirko kitą – išgėrė. Jau kojos iki parduotuvės nebeneša, jau ramu. O dabar? Kiekvienas pilietis, žinodamas tvarką, prisiperka atsargų. Jeigu kuriam iš Lenkijos patogu atsivežti – veža pilną bagažinę. Žinoma, kad tada galima švęsti, ilgai ir nenuobodžiai. 

Čia ne apie mėlynanosius kalba, o apie „eilinius“ piliečius. Sakykit, koks girtuoklėlis eis pirkti karšto vyno, kurio dabar nebenusipirksi, jeigu toks pat, tik nepašildytas, parduotuvėje du kartus pigiau kainuoja? Beje, alkoholiu šiemet jau ir lauko kavinės nebeprekiaus. Teisingas požiūris: norintieji pirks parduotuvėje ir kultūringai išgers lauko sąlygomis kur nors po krūmu.

Tuos, kurie gal pasakys, kad čia dėl visų tų draudimų man blogiau bus, nuvilsiu: lauko kavinėje apskritai neteko lankytis. Mat Palangoje paskutinį kartą ilsėjausi prieš 65 metus, o Ignalinoje renginiuose pašvęsti neišeina – namo parvairuoti reikia, patys žinote, koks pas mus viešasis transportas. Na, toks, kaip turbūt visuose Lietuvėlės rajonuose. Karšto vyno gėriau, tas tiesa, bet namuose, šiemet dviese per tris dienas butelį šiaip taip įveikėme. Nepatinka man tas karštas vynas, prieskonių jame per daug, teisingai jį uždraudė… 

Ne, aš tik apie tai, kad draudimai ir reguliavimai paprastai antru galu atsisuka. Štai šunministrio rūpesčiu vaikai mokyklose pradėti maitinti sveiku maistu. O ką turime? Ogi pernai Lietuvoje nutukusių vaikų padaugėjo. Ne tiek jau daug, vos vienu procentu, bet gera pradžia – pusė darbo. Nežinau, kas galėjo ko nors kito tikėtis, bet kai vaikai maitinami sveikai, tai yra, neskaniai, jie per pertrauką į parduotuvę skuba. Ignalinoje gal dar ne taip jaučiasi, bet Vilniuje mačiau – tiesiog minia vaikučių išsiveržė iš mokyklos ir – į parduotuvę.

Nenuostabu, kad premjeras šių metų darbus pirmiausia aptarė su sveikatos ministru. Dar yra ką uždrausti. Šunministris labai nori, kad ligoniams, skiriant kompensuojamuosius vaistus pirmą kartą, būtų skiriami pigiausi vaistai. Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas pasakė, kad ne ministro galioje gydytojams nurodinėti – skirti pigiausius, o ne labiausiai tinkančius vaistus. Bet Veryga žada nepasiduoti, nes jis nori taupyti valstybės pinigus.

Pirmą tokį sveikatos ministrą turime, kuriam ne žmonių sveikata, o valstybės pinigai rūpi. Tarsi tie valstybės pinigai ne žmonių sukrauti būtų.

Užtat ministrui labai rūpi psichinė sveikata. Teisybės dėlei pasakysiu, kad geri pamatai, auginant skystablauzdžių kartą, buvo padėti gerokai anksčiau. Buvo taip sėkmingai kovota su patyčiomis, kad mamyčių dukrytės ir sūneliai, nepatyrę mokykloje, kad gyvenime ir prieš plauką paglostoma, pradėję dirbti, susiduria su tokiomis patyčiomis, kurios jau jokiems žmogaus teisių gynėjams nepavaldžios. Patys girdėjote, kad jau ne apie stresą mokykloje, o apie stresą darbe visi kalba. Čia padėti gal tik visokie psichologai ir psichiatrai, kurių ne be Verygos pastangų Lietuvoje priviso tiek, kad užteks visiems stresuojantiems. Kiekvienam nenorinčiam dirbti – po psichologą!

Gal kam liūdna darosi, gal reikia ko nors linksmesnio? O nacionaline save vadinančios LRT reklamą su gyvulėliais šieno prikrautoje pašiūrėje matėte? Tarsi Kalėdoms ji turėjo būti skirta – bet iki Kalėdų joje nebuvo ėdžių, o po Kalėdų – neatsirado Kūdikis. Kaip tai paaiškinti? 

Čia jau be citatos iš www.slaptai.lt išspausdinto Jūratės Laučiūtės straipsnio „LRT, kur kūdikėlis?“ neapsieisi. Skaitykite: „… gal žiūrovui siūloma įsivaizduoti, jog kūdikį iš (nebe šventos?) šeimos galėjo atimti Vaikų teisių saugotojai. Pastaruosius galėjo papiktinti antisanitarinės sąlygos, kuriose turėjo gimti kūdikis. O gal nutarė, kad Marija su Juozapu, daugiau nei parą nepastebėję jau ūgtelėjusio, bet prapuolusio sūnaus (kuris, kaip žinome, savo laisva valia pasiliko šventykloje), neverti būti tėvais? Todėl sūnus iš anksto buvo atimtas ir atiduotas (Kam? Ką aš žinau, juk ne aš tokį siužetą su tuščia pašiūre kūriau. Gal bevaikiams gėjams, o gal vaikus mylintiems ir juos gausiai gimdantiems musulmonams?…)…“

Nejuokinga? Tada pasijuokite iš to, kad, kažkokios apklausos duomenimis, Lietuvoje klimato kaita rūpi tik 4 procentai gyventojų. O jeigu būtų paklausę, ar norėtumėte mažiau mokėti už šildymą, žinodami, kad daugiau už vėsinimą turės mokėti Europos pietinės šalies gyventojai, ar neatsakytumėte: tegul dabar jie sužino, ką reiškia už šilumą pusę pensijos atiduoti? Ar šitaip manančių nebūtų daugiau negu 4 procentai?

Dar nejuokinga? Tada žinokite, kad, taip jau bent rašė delfi.lt, į Ameriką garsioji švedė Greta plaukė jachta, kurioje nebuvo tualeto. O dabar pabandykite įsivaizduoti šitą kovotojų su gamta vedlę tupinčią ant borto ir teršiančią vandenyną azotu. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje