Skip to content

JAV gyvenanti ignalinietė, Niujorke debiutavo kaip kompozitorė

Ignalinos viešosios bibliotekos darbuotoja Laima Andrijauskienė, paraginta ramybėje jos nepaliekančių minčių, ėmė domėtis Ignalinos išeiviais, jų istorijomis, ketindama gal net ir suburti juos ar jų artimuosius. Pasak Laimos, į kvietimą bendrauti atsiliepė per 30 žmonių, kurie nori pasidalyti savo istorijomis. Vieni išvyko mokslo siekti, kiti – vedini smalsumo, nors yra ir meilės emigrantų ar tiesiog ieškojusių geresnio gyvenimo. 

Ignalinoje gavusi brandos atestatą ir Ignalinos Miko Petrausko muzikos mokyklos baigimo diplomą bei išėjusi gyvenimo mokyklą teatre „IKI“ ir patirties įgijusi „Mūsų Ignalinoje“ (su draugėmis leido priedą „Aš jaunas“), Simona (SMIRNOVA) Minns patraukė į sostinę, o iš ten – į pasaulį ieškoti savęs. 

„Mano išvykimo tikslas buvo labai aiškus ir konkretus. Aš išvažiavau studijuoti. Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje studijavau džiazo vokalą ir jau bebaigdama studijas nusprendžiau, kad noriu tęsti studijas pasirinkta kryptimi, todėl ieškojau pačios geriausios mokyklos pasaulyje. Ir tai buvo prestižinis Berklio muzikos koledžas Bostone. Išlaikiusi egzaminus ir net gavusi stipendiją, išvykau į JAV ir netikėtai sau pačiai – pasilikau ten“, – sako jau aštuntus metus Niujorke gyvenanti Simona Mins.

„Kanklės ir džiazas lygu Simona. Tai visiškai unikalus derinys, kurį aš pritaikau ir savo kasdieniame gyvenime ir koncertuose, seminaruose, kelionėse, bendruomenės renginiuose ir jos keliauja su manimi. Keliauju ir po kitas šalis, groju džiazą ir pritaikau kartu kanklių muziką. Štai ir važiuodama į Ignaliną pasiėmiau jas, nes čia kuriu muziką“, – sako Simona. 

Ignalina, pasak Simonos, yra puiki vieta tvarkyti reikalus valstybinėse institucijose ir nuostabi kurti muziką. Jos pasaulio šalių maršrute mūsų miestui visada rezervuota vieta…

Kaip skelbiama žiniasklaidos priemonėse, vasario 7 d. Simona pristatys savo muziką istorinėje erdvėje – Teodoro Ruzvelto gimimo vietoje, kuri dabar yra Amerikos valstybės saugomas istorinis paveldas ir muziejus. 

Ruzvelto gimimo vieta yra pačioje Niujorko širdyje, Manheteno centre, prie visiems gerai žinomo Union skvero, oficialiai vadinama Theodore Roosevelt Birthplace National Historic Site. Koncerte Simona diriguos savo sukurtą partitūrą nebyliam filmui apie Žaną d’Ark. Tai nebylaus kino klasika, filmas išleistas 1928 m., režisuotas prancūzų režisieriaus Carl Theodor Dreyer. Simonos partitūrą atliks styginių kvartetas: Lynn Bechtold (pirmas smuikas), Johnna Wu (antras smuikas), Carrie Frey (altas) ir Helen Newby (violančelė), ir pati Simona prisidės dainuodama ir skambindama kanklėmis. 

Paklausta, kokie planai po Žanos d’Ark partitūros pristatymo, Simona atsako, kad sekanti muzikinė kelionė – tai mėnesio trukmės muzikinis turas po Australiją ir Naująją Zelandiją. Simoną galima bus išvysti Honolulu, Melburno, Sidnėjaus, Brisbeno, Christchurcho, Wellingtono ir Aucklando džiazo scenose. Šiuose koncertuose Simona kartu su džiazo kvartetu atliks savo originalių kompozicijų programą „Paukščių kalba“ (eng. Bird Language), kuri intriguoja įmantriai aranžuotu kanklių skambesiu ir paukštiškomis vokalinėmis improvizacijomis.

Ignalinoje viešėjusi Simona paliko žinutę: „Linkiu visiems žiūrėti į viską pozityviau ir mylėti vienas kitą labiau. Mylėti kaimynus, bendradarbius, žinoma, šeimas, jas vertinti, pagirti viens kitą, nestokoti gražaus žodžio ir skatinti kitus daryti tą patį“, – sakė Simona. 

Nuotraukos Ignalinos TV ir iš asmeninio albumo

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje