Skip to content

Prie Dysnos kyla moderniausia žuvų perdirbimo gamykla

Lina RAGINYTĖ

Vienintelė akvakultūros įmonė rajone – UAB „Birvėtos tvenkiniai“ – jau 30 metų sėkmingai vykdo ir plečia veiklą. Apsilankėme Navikų kaime, Didžiasalio seniūnijoje, kur susitikome su bendrovės direktore Edita Brukštuviene, kuri jau nuo spalio vidurio intensyviai kursuoja tarp darbo vietos kabinete ir tarp sparčiai statomos Žuvų perdirbimo gamyklos. 2015 m. gimusi idėja žengti su laiku ir statyti gamyklą, nebuvo iškart palaiminta nei aukštesniųjų jėgų, nei verslo ekspertų, tad teko atsisakyti pirminės projektuotojų pagalbos ir 2018 m. iš naujo kibti į darbus.

„Dabartinis mūsų cechas trečdaliu mažesnis už pirmąjį suprojektuotą variantą, bet jis bus ir efektyvesnis, ir patogesnis valdyti. Visada reikia skaičiuoti, kokia pastato eksploatacija, įvertinti, kiek tu galėsi pagaminti produkto, kiek jo parduosi. Todėl nusprendėme orientuotis į tai, kad geriau jis dirbs dviem pamainomis, negu laikyti didžiulį, jį šaldyti, šildyti, vėdinti, nes yra atitinkami reikalavimai ir galiausia jo visai neišnaudoti. Tai dabar šitas variantas yra optimalus. O sėkmės atveju mes visada galime dar papildomai pasistatyti“, – sako E. Brukšuvienė. 

Maždaug už kilometro nuo įmonės ofiso statoma gamykla yra didžiulis, 600 m2 pastatas, kuriame bus įrengtos 42 atskiros patalpos. 

„Pasistatyti tokį pastatą nėra paprasta. Pirmiausia turi būti iš anksto numatyti veterinariniai reikalavimai produkto saugai. Tu negali susigalvoti ir daryti taip, kaip nori. Yra labai konkretūs nurodymai ir reikalavimai, kur kokia patalpa turi būti, kas šalia jos ir joje įrengta ir kokiu būdu ir į kokią kitą patalpą vyks judėjimas. Iš vienos pusės į tam tikras talpas ateina gyvi karpiai, tada pirminis išdorojimas, išplovimai, antrinis sutvarkymas, tada išpjaustymas ir atitinkamai kitas paruošimas. Ir kiekviename etape turi būti viskas parengta pagal reikalavimus. Toliau priklauso nuo gaminamo produkto. Ar jis ruošiamas šviežiam vartojimui, ar rūkomas. Vėl kitos patalpos, įranga ir pan. Vėliau viskas keliauja į šaldytuvus ir į rinką. Mes taip pat turėsime galimybę gaminti ir užšaldytus produktus, naudojant giluminio užšaldymo, vadinamo šokiniu, šaldytuvą, kuriame, siekiant išsaugoti produkto gerąsias savybes ir vertingas medžiagas, produktas staigiai, per labai trumą laiką, užšaldomas iki -30 laipsnių.  

Pirmiausia bus perdirbamas karpis, o paskui ir kitos žuvys. Čia bus ir šviežių produktų, išdorojamų, išpjaustomų, filetuojamų. Dalis jų bus pateikiami švieži, dalis rūkoma, nes turėsime ir šalto, ir karšto rūkymo įrangą.“ 

Prakalbus apie darbo jėgą gamykloje, direktorė sako, kad laikai keičiasi ir sunku suspėti koja kojon. „Dabar daug darbų gali atlikti speciali įranga, o šaldytuose įdiegti tokie monitoringai, kurie patys viską tvarko, o tau tik siunčia į telefoną SMS žinutes. Tačiau, tai dar ne viskas. Pradėjus darbą, planuojama, kad turės dirbti 12 žmonių. Įsibėgėjus procesui, turėtų dirbti apie 20 žmonių. Mūsų įmonėje ir dabar dirba 30 žmonių. Tai, tarkim, vairuotojai, kurie dabar vežioja šviežią žuvį, persės į kitas mašinas ir vežios paruoštą produkciją, tad kai kurie žmonės tik pakeis darbo specifiką, o iš esmės dirbs, kaip dirbę. Pagal mūsų planą, šių metų pabaigoje turi dirbti mažiausiai 40 žmonių.“ 

Kalbant apie produkcijos realizaciją, regis, problemų neturėtų kilti, mat, pasak E. Brukštuvienės, prekybos centrai jau dabar norėtų gauti ne gyvą, o iš dalies paruoštą vartojimui šviežią produktą. „Kaip šiuo metu dirbame su prekybos tinklais, taip ir paskui dirbsime, tik mes jau galėsime pasiūlyti kur kas įvairesnį produkcijos asortimentą. Iš esmės tai ta pati veikla. Rinkoje yra poreikis ir mes prisitaikome prie jo. Šiaip mes Lietuvoje esame ketvirti, tačiau mūsų gamykla bus pati moderniausia“, – teigia pašnekovė.

„Birvėtos tvenkiniai“ netrukus rinkai pateiks karpio pjausnių, karpio file, išskrostų karpių ar jo puselių, užpiltų ledu, karšto ir šalto rūkymo gabalėlių, puselių, išklotinių. 

Natūraliai kyla klausimas, ar beliks rinkoje gyvų karpių. „Pagal visas tendencijas, per kokius dešimt metų, gyva žuvis bus „išgyventa“. Pagal dabartinį vartojimą galima tai numatyti. Gyvas žuvis perka tik vyresnio amžiaus žmonės, o jaunimas nebenori jų doroti, „žaisti“ su jomis. Jiems reikia greitai, patogiai ir lengvai paruošiamo produkto, nes jiems daug nepatogumų. Kita vertus, atidaromuose naujuose prekybos centruose jau nebeįrenginėjami akvariumai, tai reiškia, kad iš tikrųjų naujajai vartotojų kartai gyvos žuvys – nepriimtina. Net ir senieji prekybos tinklai, kurie paima iš mūsų gyvas žuvis, jos gyvos parduoda tik pusę ar net mažiau. Kitą dalį jie patys išsivalo, pasiruošia ir parduoda apdorotą. Tai ypač aktualu Vilniaus rinkai“, – teigia direktorė. 

Visada smalsu, kokia gi piniginė šių darbų išraiška. Pasak, E. Brukštuvienės, jau dabar šis projektas kainavo 1,3 mln. eurų (plius PVM). Bet reikalingas dar vandens gręžinys, valymo įrenginiai, aplinkos sutvarkymas, tai 1,5 mln. tikrai bus pasiekta, o gal net ir daugiau.

Pagal dabartinius planus gamykla turėtų startuoti šių metų birželį.  

Reportažą apie statomą gamyklą galite pažiūrėti 2020-01-19 Ignalinos TV laidoje „Savaitė“ įraše youtube.com kanale arba adresu www.ignet.lt 

Ignalinos TV nuotr. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Dar nėra komentarų, būkite pirmasis pakomentavęs!


Pridėti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *