Skip to content

Pabradės gamykla plečiasi į Visaginą

Prezidentas Gitanas Nausėda penktadienį dalyvavo bendrovės „Intersurgical“ statybų pradžios paminėjimo renginyje Visagine ir įkasė kapsulę su palinkėjimu ateities kartoms. Įmonė „Intersurgical“ kuria ir gamina medicinos prietaisus, susijusius su kvėpavimo sistemos palaikymu.

„Intersurgical“ planuoja 7 mln. eurų investiciją į šios naujos gamyklos statybas Visagine. Pirmajame plėtros etape įmonė įsipareigojo sukurti apie 200 naujų darbo vietų ir ne mažiau kaip 3-ejus metus išlaikyti 20 aukštos kvalifikacijos darbo vietų. Pasak šalies vadovo, „Intersurgical“ gamyklos statybų pradžia – vienas pirmųjų ženklų, rodančių, kad sustabdytos Ignalinos atominės elektrinės palikta tuštuma gali būti užpildyta.

„Ieškant identiteto ir savo kelių į ateitį, šiam miestui labai svarbu rasti tokius puikius investuotojus kaip „Intersurgical“. Labai svarbu, kad Lietuvos regionai klestėtų, kad juose taip pat kurtųsi verslas ir darbo vietos, kad žmonės jaustųsi tvirtai ir tikėtų savo ateitimi“, – sveikinimo kalboje sakė Prezidentas.

Jo teigimu, kaip ir kituose miestuose bei miesteliuose, ryžtingus pokyčius Visagine turi lydėti aktyvios pastangos įtraukti vietos bendruomenę, įkvėpti ją bendros ateities vizija ir paskatinti bendromis jėgomis jos siekti. Tik einant šiuo keliu galima tikėtis miesto ir platesnio regiono žmonių gerovės augimo.

„Šis objektas mums, visaginiečiams, ir ne tik, ir visam regionui, tai yra ir savotiška viltis, ir mūsų ateities dalis“, – kalbėjo Visagino meras „valstietis“ Erlandas Galaguzas. Jis žadėjo paramą investuotojams, kad pavyktų šią investiciją Visagine plėsti. „Intersurgical“ direktorius Sigitas Žvirblis yra sakęs, kad dabartinis gamyklos Pabradėje pajėgumas visiškai išnaudotas, todėl naujose patalpose vyks kur kas efektyvesnė gamyba. Kalbėdamas renginyje jis sakė, kad Visagine besikūrusi bendrovė sulaukė tiek vietos, tiek centrinės valdžios pagalbos. „Pavyko šį sklypą paruošti mūsų investicijoms ir kai mūsų akcininkai atvažiavo, jie buvo tikrai nustebinti, kad viskas taip vyksta ir mes judame į priekį“, – kalbėjo S. Žvirblis. Jis sakė, kad didelis privalumas yra tai, jog Visagine yra žmogiškieji resursai – reikiami specialistai, tapę svarbu argumentu čia kurtis. „Vienas iš traukos taškų buvo Visagino Technologijų ir verslo mokymo centras. Kai atvykau, kalbėjau su jaunimu, buvau labai nustebęs, kiek tas jaunimas yra progresyvus, matantis save ne kažkur užsienyje, bet matantis savo ateitį būtent čia, Visagine“, – kalbėjo bendrovės direktorius. Pasak jo, dalis šio regiono darbuotojų jau dirba bendrovėje Pabradėje, todėl dabar jiems nebereikės važinėti į darbą. S. Žvirblis sakė, jog bendrovė ir toliau sieks plėstis Lietuvoje. 

Renginyje dalyvavo Europos Parlamento narys Bronis Ropė.

Šiuo metu įmonėje Pabradėje dirba apie 2,3 tūkst. darbuotojų. Įmonė gamina produkciją, skirtą kvėpavimo takų priežiūrai, anestezijai, reanimacijai, deguonies terapijai. Apie 99 proc. jos yra eksportuojama į daugiau kaip 100 pasaulio šalių – į Europos Sąjungos šalis, JAV, Japoniją, Aziją, Afriką. „Intersurgical“ turi antrinę įmonę Rusijoje ir atstovybę Lenkijoje. 100 proc. jos akcijų valdo Lichtenšteine registruota bendrovė „Intersurgical“. Įmonė įkurta 1982 m. Jungtinėje Karalystėje, o jos padalinys Lietuvoje, Pabradėje, – 1994-aisiais.

Melas gajus

Iki šiol tarp žmonių gajus socialdemokratų ir kitų partijų prieš rinkimus rajone skleistas melas, esą buvusi rajono valdžia atsisakė gamyklą statyti mūsų rajone. Tad primenu, kaip viskas buvo iš tiesų. 

Buvęs meras Henrikas Šiaudinis šiuo klausimu 2018–2019 m. dukart lankėsi Pabradėje, o gamyklos vadovai – rajono savivaldybėje. Jie važinėjo ir po rajoną, aplankė didesnes gyvenvietes, tikėdamiesi, kad surinks žmonių, norinčių jau dabar dirbti Pabradėje, pasamdė autobusus žmonėms vežioti. Galiausiai jie, susipažinę su potencialių būsimų darbuotojų statistika pareiškė, kad Ignalinoje ir rajone iš 1,5 tūkst. registruotų bedarbių, deja, nebus kam dirbti gamykloje. „Dabar iš Ignalinos į Pabradę važiuoja tik nedidelis būrelis ignaliniečių, kurių net vienas pilnas autobusas nesusirenka, todėl prisideda žmonių iš Visagino, tai iš kur imsit kelis šimtus, o vėliau ir daugiau darbuotojų? – paskutinio vizito metu sakė ir klausė pabradiškiai. Ir pridūrė – galbūt ir Visagine pritrūks darbuotojų (mat ten esamose įmonėse jau dabar dirba ne vietiniai, o Vietnamo, Šri Lankos ir kitų šalių piliečiai), tačiau ten ir Daugpilis su 93 tūkst. gyventojų (2018 m. duomenys) netoli, o po kelių metų ir sienos su Baltarusija galimai atsivers. Renginyje penktadienį kalbėjęs „Intersurgical“ direktorius S. Žvirblis teigė, kad jam buvo pasiūlymų gamyklą statyti ir Rumunijoje, ir Mongolijoje, ir kitur, bet jis pasirinko Visaginą. Jam svarbu, kad ten yra stipri technikos mokykla, kuri jau persiorientavo ir pradėjo būsimai gamyklai rengti liejimo specialistus, kurių pirmiausia trūksta. Tokia tiesa.

Rengiant šį straipsnį, naudotasi ELTA ir Prezidentūros informacija.

ELTA ir H. Šiaudinio nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje