Skip to content

Kokios kiaulystės dar sulauksime?

„Sodra“ su Ligonių kasa mane prisiminė, Aną savaitę gavau laišką – mes tokios geros, suteikiame galimybę sužinoti, kiek pinigų pernai buvo išleista tavo gydymui: prisijunk prie mūsų ir viską sužinosi.

Bet aš niekados nesužinosiu, kiek pinigų per savo gyvenimą sumokėjau „Sodrai“ ir Ligonių kasoms. Suprantu, tokius duomenis surinkti gal ir būtų galima, bet ar viršininkams to reikia? 

O kiek kainavo šitų žiniaraščių sudarymas? Tik neaiškinkite, kad tai buvo padaryta „panaudojant vidinius rezervus“. Visų pirma, tam reikėjo atitinkamos programos. Ją reikėjo užsakyti turbūt tiems, kurie laimėjo viešuosius pirkimus. Sveikatos apsaugos ministerija apskritai labai mėgsta visokias elektronines programas užsakinėti, tačiau jeigu pabandysite prisijungti ir sužinoti, kiek už tas programas buvo iš pradžių sumokėta, o paskui dar primokėta, nieko neišeis.

Antra, programa pati vargu ar viską padaro, ją aptarnauti reikia. Ir jeigu tai buvo daroma „panaudojant vidinius rezervus“, vadinasi, galima būtų dalį žmonių atleisti, kad neužsiiminėtų niekais.

Be to, aš veikiausiai niekada nesužinosiu, kiek mūsų visų, kurie visą gyvenimą sąžiningai mokesčius mokėjo, pinigų dabar yra išleidžiama ne mūsų, o visokių dykaduonių gydymui. Štai „Mūsų Ignalinoje“ skaičiau, kad mūsų rajone yra pusantro tūkstančio bedarbių, o darbininkų rasti neįmanoma. Kitaip tariant, norinčių dirbti nėra. Kiek per metus jų gydymui buvo sumokėta – kur tokius duomenis rasti, kodėl tai viršininkams neįdomu?

Tiesiai klausiant – kada atsiras tokia valdžia, kuri nustos išlaikyti tinginius? 

Atsakymas – niekada, nes vien mūsų rajone tai – pusantro tūkstančio rinkėjų. Be komentarų. 

Ar ne nuo liepos „senjorams“ (šlykštus žodis, kurį vartoja žmonės, negerbiantys gimtosios kalbos), taigi, senoliams žadami nemokami vaistai. Gal tokių žiniaraščių sudarymas – tai kažkokia pasiruošimo tam „nupiginimui“ dalis? Sulauksime paaiškinimo: senolių gydymas dabar pernelyg brangiai kainuoja, todėl nemokami bus tik patys pigiausi, tai yra, prasčiausi vaistai.

Pasiruošimas tam jau prasidėjo. Štai viena istorija. Po Naujųjų nuėjau į Konsultacinę polikliniką, pas gydytoją specialistę, ir ji parašė, kad man reikia skirti stipresnius vaistus. Šeimos gydytoja tokių vaistų kompensuojamųjų sąraše nerado, tai vėl grįžau į Konsultacinę. Išsiaiškinau, kad visai neseniai tokie vaistai buvo sąraše, bet dabar jie jau išbraukti, palikti tik pigesni, kurių poveikis silpnesnis. O kadangi gydytojai jų nebeišrašo, tai ir vaistinės nebeimportuoja.

Širdingas „ačiū“ šunministriui ir jo šutvei, kurie pasirūpino, kad mums būtų parduodami pigiausi vaistai.

Toks įspūdis, kad greitai apskritai teks apsieiti pigiausiu kovos su ligomis būdu. Štai koronavirusas (lietuviškai būtų „karūnos virusas“) artėja. Vienas sveikatos viceministras per radiją aiškino, kad norint apsisaugoti nuo to viruso, reikia kuo dažniau plauti rankas, ir viskas bus gerai. Apie kitas apsisaugojimo priemones, net apie kaukę, neužsiminė.

Gal sveikatos viceministrui pagal pareigas nepriklauso žinoti, kad pagrindinis šio užkrato plitimo kelias – oro lašeliniu būdu. Taigi jeigu tave kur nors apčiaudėjo, gali grįžęs namo rankas plauti ar užpakalį – rezultatas bus toks pats.

Beje, pasiknaisiojus po internetą, galima rasti informacijos, kad paprastą medicininę kaukę rekomenduojama dėvėti sergantiems žmonėms, o sveikiems tokia kaukė nepadės, nes viruso ji nesulaiko. O dabar pasakykite, kodėl Lietuvoje visur rašoma ir rodoma, kad saugantis reikia dėvėti kaukę, kuri nepadeda? Kam naudinga, kad tokių kaukių būtų parduota kuo daugiau?

Tad gal savotiškai teisus tas viceministras: žino, kad kaukė nepadeda, tai bent rankas siūlo plauti.

Grįžtant prie „Sodros“ ir Ligonių kasos žaidimo, pridursiu, kad prie jų man nepavyko prisijungti. Pabandžiau, bet man pasiūlė pabandyti dar kartą, o aš laiko tam neturiu, ir žinau, kokia būna šių įstaigų elektroninių paslaugų kokybė. Tik įdomu, kokios kiaulystės dabar reikia tikėtis? Kokiais dar nemokamais, tai yra, prasčiausiais vaistais bus nudžiuginti senoliai, ir kurie vaistai, be kurių negalima apsieiti, dar labiau pabrangs arba ir visiškai dings iš vaistinių?

DELFI nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje