Skip to content

Saugus gyvenimas internetinėje erdvėje

Jurgita ZENKUVIENĖ (Rajono PK Veiklos skyriaus tyrėja)

Be interneto savo kasdienybės neįsivaizduojame: statistikos duomenimis, net 73 proc. 16–74 m. Lietuvos internautų juo naudojasi kasdien. Dažniausiai – bendravimui, informacijos paieškai ir bankininkystei: bankų paslaugos jau seniai prieinamos visur, kur veikia interneto ryšys. Tačiau į tendencijas žvalgosi ir sukčiai, vis dažniau ieškantys patiklių aukų virtualioje erdvėje. 

Kiekvienais metais organizuojama Saugesnio interneto savaitė. Šiais metais Lietuvoje Tarptautinė saugesnio interneto diena minėta vasario 6 d. Jos tikslas – atkreipti dėmesį į aktualius skaitmeninius iššūkius, skatinti saugesnį, ypač vaikų ir jaunuolių, naudojimąsi internetu ir skaitmeninėmis technologijomis. Todėl iki vasario 16 d. Ignalinos ir rajono bendrojo ugdymo įstaigose ir bibliotekose vyks įvairios prevencinės priemonės, skirtos saugesnio interneto veiklai. Vasario 13 d., 10 val., Didžiasalio bibliotekoje, vasario 24 d., 14 val., Ignalinos viešojoje bibliotekoje planuojami renginiai „Saugus gyvenimas internetinėje erdvėje“ . 

Patarimai, norint apsisaugoti nuo internetinių sukčių:

* gavus viliojantį darbo pasiūlymą arba pasiūlymą investuoti, pirmiausia reikia patikrinti, ar tokia įmonė apskritai egzistuoja. Jei nurodyta įmonė tikrai egzistuoja,  paskambinkite ir pasiteiraukite, ar tikrai jie Jums skambino. 

* nesidiegti įtartinų programėlių. 

* asmens duomenų vagys neretai prašo įsidiegti programėles, kurios jiems leidžia stebėti viską, ką savo telefone arba kompiuteryje daro įsidiegęs asmuo. 

* netvirtinti jokių operacijų mobiliuoju parašu.

* prašydami „ką nors patvirtinti mobiliuoju parašu“ sukčiai arba sudarinėja paskolų sutartis už Jus, arba, jau žinodami Jūsų banko prisijungimus, daro pinigų pervedimo operacijas iš Jūsų banko sąskaitos. 

* neprarasti budrumo ir savisaugos jausmo.

Tarp naujausių sukčių pasitelkiamų būdų išgauti žmonių asmens duomenis – fiktyvios įdarbinimo paslaugos, darbo skelbimai. Galimybe susivilioję žmonės telefoninio pokalbio metu atlieka visus sukčių prašomus veiksmus – atsisiunčia programėles, atskleidžia savo asmeninius duomenis, padaro įvairius bankinius pavedimus.

Nepraraskite budrumo – būkite saugūs:

* niekam neatskleiskite prisijungimo prie el. bankininkystės duomenų. Nepalikite jų nesaugiose vietose, nenešiokite piniginėse kartu su mokėjimo kortelėmis ar pan.

* bankai, lizingo bendrovės, mobiliojo ryšio operatoriai, kitos paslaugų įmonės ar institucijos neskambina ir nesiunčia elektroninių laiškų prašydami elektroniniu būdu pateikti asmeninę informaciją. Tai tik jums priklausanti informacija.

* baigę darbą el. bankininkystės svetainėje, saugiai išeikite iš elektroninio banko paslaugos (paspauskite mygtuką „Išeiti“, „Atsijungti“ ar pan.) ir uždarykite naršyklės langą.

* pasirinkite saugų ir stiprų slaptažodį. Stenkitės nesudaryti slaptažodžio iš savo vardo, pavardės, adreso ar gimimo datos.

neįveskite jokių mokėjimo duomenų, jeigu to prašoma tinklalapyje, kurio adresas prasideda http://. Saugus tinklalapis turi prasidėti https://, o naršyklės lango apačioje arba adreso juostoje turi būti matoma spynelės piktograma, kurią paspaudus parodoma informacija apie sertifikatą, jo galiojimą.

* pasirūpinkite savo kompiuterio ar mobilaus telefono saugumu, atnaujinkite operacinę sistemą, antivirusinę programą.

nespauskite nuorodų ir neatidarinėkite dokumentų, gautų iš nežinomų asmenų.

* tikrinkite adresus asmenų, kurie siunčia el. laiškus (ypač jei prašoma finansinės pagalbos ar pan.) – sukčiai gali siųsti laiškus nuo neva jūsų pažįstamų, tik, pavyzdžiui, pakeičia ar praleidžia vieną raidę el. pašto adrese (pavyzdžiui, vietoj vardenis.pavardenis@… – vardenis.pavardnis@…).

* būkite atsargūs, naudodamiesi neapsaugotais wi-fi (pavyzdžiui, oro uostuose, kavinėse) –stenkitės nesijungti prie savo el. pašto ar kitų asmeninių duomenų.

* jeigu pastebite, kad prisijungiant prie el. bankininkystės programa „stringa“ ar prašo pakartoti duomenis dar kartą, susisiekite su banku, pasiteiraukite dėl galimų techninių nesklandumų.

Asmens saugumo duomenis ir privatumą pažeidžiančių grėsmių bei klaidinančio turinio internete apstu. Tačiau kritiškai vertinant turinį, žinant į ką atkreipti dėmesį, galima išvengti nemalonių incidentų. Svarbiausia – nuolatos domėtis saugaus interneto klausimais ir atkreipti dėmesį į specialistų rekomendacijas.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje