Skip to content

Nepriklausomybės dienos minėjimas suvienijo

Nijolė KERAITIENĖ

Prieš pusantrų metų, minint Lietuvos Nepriklausomybės šimtmetį, Tverečiaus centre buvo iškilmingai atidengtas paminklinis akmuo šio krašto savanoriams. Atidengimo ceremonija  sutraukė gausų žmonių būrį, o skveras Tverečiuje tapo svarbiu ekskursijų po kraštą punktu. Tad ir šiemet Didžiasalio „Ryto“ gimnazijos mokinių taryba nutarė Nepriklausomybės dieną paminėti šioje istoriškai svarbioje vietoje. Prie minėjimo prisijungė Tverečiaus seniūnija, krašto bendruomenė, biblioteka, kaimo seklyčia ir Tverečiaus pasienio užkarda. Mokinių tarybos nariai Kotryna Tumanovaitė, Ieva Gruzdytė, Algimantas Vitėnas, Greta Seliukaitė, Paulius Seliukas, Aleksandra Karpenko, Germanas Veličko, Edvinas Baranauskas su mokytojomis Nijole Keraitiene ir Maryte Misiūniene trumpai priminė krašto istorijos vingius 1918 m. Vaikinai perskaitė savanorių pavardes, o tautiniais rūbais, įsigytais bendruomenės projekto lėšomis, pasipuošusios moterys uždegė jų atminimui žvakutes. Darniai sugiedota „Tautiška giesmė“. 

Po to kalbėjusi Tverečiaus seniūno pareigas einanti Dangutė Petkevičienė palinkėjo branginti ir saugoti tai, ką turime, bei pakvietė į Tverečiaus kaimo seklyčią. Čia veikia Vasario 16-tajai skirta spaudinių paroda bei eksponuojami puikūs krašto bendruomenės pirmininkės Janinos Paulavičienės ir Marijos Popovos darbai. Marijos drobėje įausti Lietuvos himno žodžiai, o Janina supynusi nemažai tautinių juostų – kad ir tautiniams drabužiams sujuosti būtų, ir parodai užtektų. Vieną juostą ir Marija nupynė. Apie tai susirinkusiems papasakojo Tverečiaus kaimo seklyčios laisvalaikio organizatorė Jolanta Grigienė, pakomentavusi ir spaudinių parodą, darsyk priminusi Vasario 16-tosios svarbą. 

O gimnazijoje tuo metu šurmuliavo pilietiškumo renginys „Laisvės spalvos“. Šįsyk jį koordinavo soc. pedagogė Stasytė Baranauskienė su dailės mokytoja Dalia Pajediene. Jos su vyresniųjų klasių mokiniais ant pirmojo aukšto fojė sienos klijavo trispalvę, kuriai po lapą atnešė kiekvienas mokinys. Pradinukai su savo mokytojomis ant didžiulio lapo lipino iš anksto pasiruoštas širdeles į vieną didelę širdį. Spalvinga dekoracija papuošė mokyklą. 

Tačiau šventė tuo nesibaigė. Po antros pamokos pirmame aukšte susibūrė pradinukai  su muzikos mokytoja Valentina Sinkevič, kuri  čia surengė patriotinių dainų pertrauką. Mažieji džiugiai ir nuotaikingai traukė žinomas dainas apie Tėvynę, o pabaigoje nuoširdžiai sugiedojo himną. 

Paskutinis dienos akcentas – renginys Paliesiaus dvare. Čia  popiet vyko rajono mokyklų, bibliotekininkų, inteligentijos susitikimas su Lietuvos Nepriklausomybės Signatarų klubo prezidente Birute Valionyte. Garbi viešnia pasidalijo įžvalgomis apie Vasario 16-tąją svarbą, pristatė naujausią  savo knygą – „Didžioji Lietuva“ IV tomą. Ją su autorės autografais gavo dovanų visos rajono mokyklos. Puikus fotoalbumas primena buvusią LDK didybę, skatina didžiuotis savo valstybe.

R. Kapliukienės ir D. Vitėno nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje